• ...ИЗВЪНРЕДНО! ШУМЕН АУТО СПОРТ С ЛИЧНА ПОКАНА ДО СТОЕВ ЗА УЧАСТИЕ В ПЛАНИНСКОТО ОТ ИМЕТО НА ШУМЕНЦИ...

  • ...БГ АВТОМОБИЛНИЯТ СЕЗОН 2020 СТАРТИРА СЛЕД 8 ДНИ С АВТОКРОС ЧЕЛОПЕЧ, ФИНАЛЪТ НА НИКУЛДЕН С КРАЯ НА ПИСТА БУРАС...

  • ...ОТ ДНЕС ВЪЗСТАНОВЯВАТ ТРЕНИРОВКИТЕ И ТЕСТОВЕТЕ НА ДРАКОН, ВИЖТЕ ПРИ КАКВИ МЕРКИ ЗА СИГУРНОСТ ЩЕ СТАВА ТОВА...

     

5 години след първата купа: Стратиева пак най-бърза дама

Неделя, 10 Ноември 2019 | София, RallyXpress
5 години след първата купа: Стратиева пак най-бърза дама

ПЕТ ГОДИНИ и около 40 ралита по-късно, след като през 2014 г. спечели Дамската купа в регионалното първенство на ФИА за Европа, Екатерина Стратиева (на снимката, Пежо 208 R2) отново е на върха на класирането, завършвайки първа от четирите си конкурентки на финала в Рали Унгария. След осем етапни победи, половината от които срещу лидерката в класирането преди финала – Небила Тежнар (Вбр, Пежо 209 R2), българката, с третото си участие през сезона, си осигури титлата в Лейдис Къп за 2019 г.

Стратиева и нейния навигатор Георги Аврамов са 14-и в общото класиране – 2.40:46.6 ч., а в своя клас RC4 – двамата са на третото място на подиума в Унгария.

:: Резултатите от
рали Унгария ТУК

За екипажа ни в Ниредхаза спорът за дамската титла фактически предсрочно приключи, макар и при равен резултат от етапни победи (4:4). Преди края на този двубой със състезателките от Острова, Стратиева/Аврамов имаха комфортната преднина от 56.3 сек за българите.

Може да се предположи, че Тежнар не издържа психически, когато на късия Телкибаня (5.78 км) изпусна контрола над автомобила си и приключи рали Унгария като зрител в оставащите до финала 5 специални етапа.

Достатъчно е да се видян резултатите от етапите, за де се обясни и евентуалното изнервяне на натурализираната англичанка: при спечелените 4 отсечки Стратиева средно „е слагала“ по 20.2 сек на Тежнар, докато за 4 нейни победи тя е компенсирала от българката средно с 11.6 сек.

5 години след първата купа: Стратиева пак най-бърза дама

снимка: официален сайт на европейския шампионат по рали
МАКСИМУМА ОТ ТРИ… Екипажът Стратиева/Аврамов записаха в Ниредхаза третото и най-добро рали от сезон 2019, донесло за състезателката втора купа при дамите, след тази, спечелена през 2014 г.


И преди старта на в Ниредхаза беше ясно, че двете местни състезателки – Адриен Вогел (Форд Фиеста R2 Т) и Петра Крайняк (Форд Фиеста R1) ще са само един разбираем унгаски фон на спора на водещата до континенталния финал англичанка и Стратиева, за която мястто на върха е достатъчно добре познато.

Двете завършиха – както е приета да се казва на шега – на по един календар време за българската първа лейди: Вогел – на 17:52.2 мин, а Крайняк – на 48:17.0 мин.

2019 ECR HUN Stratieva Stan

графика: rallyxpress
КРАЙНОТО КЛАСИРАНЕ на челната тройка в надпреварата на европейските състезателки по рали за 2019 г.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев