• ...НЕ Е ЯСНО КОЙ ПРОМЕНИ ПРАВИЛАТА НА ФИА ЗА ТОЧКИТЕ, БЕЗ ТОВА ДА Е БИЛО ОДОБРЕНО ОТ СВЕТОВНИЯТ МОТОРЕН СЪВЕТ НА ФЕДЕРАЦИЯТА...

     

  • ...ФАНТАСТИЧЕН ЕВЪНС! ПЕЧЕЛИ ПЪРВАТА ПОБЕДА С ЯРИС-А ОТ ТИМА НА ТОМИ МАКИНЕН ТОЙОТА ГАЗОО РЕЙСИНГ...

  • ...КАЛЕ РОВАНПЕРА ПЕЧЕЛИ ПЪРВИЯ СИ ШАЙКДАУН В СВЕТОВНИТЕ СЕРИИ, ПО-БЪРЗ ОТ ДВАМАТА СВЕТОВНИ ШАМПИОНИ...

В Бургас: истински Финале гранде – 67 заявки, рекорд!

Вторник, 15 Октомври 2019 | София, RallyXpress
В Бургас: истински Финале гранде – 67 заявки, рекорд!

РЕЗУЛТАТИ ОТ БУРГАС
НА ЖИВО В МРЕЖАТА

2016 Time Keeping
ПОСТИЖЕНИЯТА и времената в двата дни от заключителния старт в първенството на затворен маршрут и писта в Бургас могат да проследени на обичайния адрес

http://results.bg/

НЕЗАВИСИМО, че четири от шестте титли в шампионата на затворен маршрут и писта бяха решени още на 29 септември в Стара Загора, бургазлии има защо да бъдат доволни! С 67 заявени участници (виж списъка по-долу). Писта Бургас, не само чупи рекорда като интерес на пилотите, но и като участие напълно се вързва в националните мерки за Финале Гранде.

И не само дългият цял лакът списък с имена е причина за достоен финал на най-объркания автомобилен сезон в цялата история на спорта, а и защото положението около двете титли, са останали за решаване в Бургас са така оплетени, че отсега битката е заредена с тротил.

Но не само титлите в Серия Спорт и атракцията Лада, живнала в пистовите шампионати именно от Бургас, остават да бъдат подпечатани тук. Никакво съмнение – заложената на тезгяха вицешампионска титла в Серия Макси, а и тази на „турингите“ още отсега изглеждат взривоопасни.

Дето се казва - в съботните квалификации остава само да се драсне кибрита на „фитила“.

„О, не е така! – категоричен е Иван М. Николов от Добрич, който не пропуска старт от пистовите гонки у нас. – Бигфорд-ът тлее още от Зарата, няма нужда от кибрит, просто трябва лек ветрец, за пламне!“

2019 BUR Spisak

СПИСЪКЪТ с рекордните 67 заявени автомобили за старта на писта Бургас този уикенд.

Този фен, един от малцината, ходещ на състезанията със записани резултати и свое лично класиране, сочи с пръст интригите, които обичайно голямата публика в Бургас предстои да види.

При „спортистите“ действащият шампион Симеон Симеонов (Стара Загора, Хонда Сивик, 73 т.) изпусна възможността в Бургас просто да кара. Ако не бяха „…някои технически проблеми“, Симо щеше да е дублирал титлата и да е оставил Александър Димитров (София Кар М-Спорт, Хонда Сивик, 52 т.) и Искрен Веселинов (Хоби кар, Хонда Сивик, 50 т.) да си решават кой от тях ще го представлява първи в годишната церемония.

2019 STZ Simo Sim AI 006

снимка за rallyxpress: асен илиев
СТАРОЗАГОРСКА НЕУДАЧА… а сега и извънредно напрежение за действащият шампион при „спортистите“ Симеон Симеонов във финала в Бургас.

Сега обаче възелът е тройно оплетен, като в най-неизгодната позиция е Димитров - вицешампион от 2018 г., а сега – от време на време пилотът на София Кар. От една страна – за да пази мястото си от правещият силен сезон Веселинов (единственият с две победи до момента), а от друга – за да натиска каращият за Стара Загора пловдивчанин.

Своя собствена битка в Бургас ще има старозагорския ученик Кристиян Христов (ЕФКО Рейсинг Тим, и той със Сивик, 4-и в серията, 36 т.), точките от чиято слаба русенска писта сега му се губят и страшно много му липсват, за да потвърди третото си място от 2018 г.

Някой да се съмнява, че Купа Лада е най-вързаната от петте серии в шампионата? Естествено, че няма такъв познавач, който да не го признае чистосърдечно.

При това дори не заради сантименталност, или заради обичайната масовост. „Ладажиите“ винаги са били интригуващи, а видели едва ли не всичко в българския автомобилизъм хора твърдят, че ходят по състезанията главно заради тази купа.

В Бургас: истински Финале гранде – 67 заявки, рекорд!

снимка за rallyxpress: асен илиев
ТВОЙНО ЗАВЪРЗАН, ЧЕТВЪРНО СТЕГНАТ… е възелът около титлата в Купа Лада, в който шампионът за 2018 г. (начело на колоната тук) Еван Лишев изостава на точка от лидера Владо Ганев (на заден план), колкото е и аванса му пред русенеца Огнян Патенов.


ВТОРИЯТ ОФИЦИАЛЕН
СЕЗОН НА КУПА ЕНЕОС
ЗАВЪРШИЛ В ЗАЛАТА

Eneos Racing Academy
ЛИЧНИ АНГАЖИМЕНТИ на двама от седмината пилоти, участващи във второто издание на Енеос Къп са причината, в програмата за финала в Бургас да отсъстват Ауди-тата на КА2 Рейсинг Тим. С това отпада и възможността да има спор за вицешампионската титла, за която можеха да спорят трима – Денислав Терзийски (66 т.), Антони Тонев (49) и миналогодишният първенец Ташо Ташев (48 т.).


Към всичко това сега за Финале гранде добавете че само 2 т. разделят първите трима – лидерът Владо Ганев (Русе Кар МС, Лада 2105, 52 т.), следван на по 1 т. от шампионът за 2018 г. Иван Лишев (ДИАМО, Лада 2101) и вицето за миналата година Огнян Патенов (Русе Кар МС, Лада 2101).

Не, това няма да е взривоопасен, това ще е инфарктен финал! Разбира се, с вечната уговорка – „… и ако техниката издържи…“

С две участия – втори в София и особено с победата в Стара Загора, Илия Царски (Автоцар, Мицубиши Лансър Ево 9, 43 т.) реално можеше да претендира за вицешампионската титла, обаче името на панагюреца не е в заявките.

„Добре се знае, че вторият е първия загубил, а нас [Автоцар] ни интересува единствено първото място – каза за сайта с новините в българския автомобилен спорт пилотът. – Защо тогава да ходя в Бургас?“

Като резултат това не само освобождава от допълнително напрежение заемащият второто място в Макси преди Бургас Камен Василев (КА2 Рейсинг Тим, Мицубиши Лансър Ево 10), но и на практика извежда екипа на петкратният шампион Константин Маршавелов до най-големия за отбора успех за 10 години: - първо и второ място в Серия Макси, гарнирани с втората отборна титла от 2016 г. насам.

2019 STZ Kamen Vas AI 005

снимка за rallyxpress: асен илиев
ПОДПЕЧАТАН УСПЕХ… За Камен Василев защитата на предвидимата вицешампионска титла щеше да донесе допълнително напрежение на бургаската писта, но в отсъствието на Царски вторият в КА2 Рейсинг Тим ще кара освободен от сметки и тактики.
 
Почти като в Спорт, преди бургаския финал, „къси точки“ - само 7, разделят триото в Туринг, което трябва да определи кой ще стъпи на стълбичката, вдясно от четирикратният шампион Иван Влъчков, който във втората половина на първенството ще се представи като пилот на София Кар Моторспорт.

Съотборникът му в този тим Давид Будев (Рено Клио, 37 т.) води с 4 т. на третия от софийската гарнитура на Росен Даскалов – Кольо Карастоянов (Хонда Сивик) и е със 7 т. пред преживяващият втора автомобилна младост Минко Минков (Вромос, Опел Астра).

2019 STZ Budev AI

снимка за rallyxpress: асен илиев
ПЪРВОСТЕПЕННА ЗАДАЧА… Давид Будев има крехък аванс срещу опонентите си, но и здрав мотив за силно представяне в Бургас – защита на второто си място през миналата година при „турингите“.

Най-любопитна е ситуацията на бившия кросист Карастоянов, който след дисквалификацията от Стара Загора (по-лек автомобил), на практика изгуби авантажа си за първата си звание в автомобилния спорт и сега трябва да наваксва.

Най-малки изглеждат шансовете на Минков, но изненадите в този спорт винаги са зад ъгъла и в Бургас може и да се явят на показ, за удоволствие на едни и неудача за други.

СЛЕД СТАРА ЗАГОРА: ПОВТОРЕНИЕ НА „ЕМИСИЯТА“ НА ЖИВО В Ю-ТЮБ

PIT Lane TV Logo OffПИТЛЕЙН ТВ ще направи второто си живо включване за сезона, след излъчването на четвъртия кръг в шампионата от Стара Загора. Спазвайки традицията на организаторите да наградят със специални призове всеки от пилотите, подобрили рекордните времена в отделните серии, видеоканалът отделно ще награди и любимецът на публиката, за който ще може да се гласува която всеки ще може да гласува през сайта

www.pitlane.tv/vote

Живото предаване на квалификациите в събота ще започне около 12 ч., а за неделните стартове началото е предвидено около 9:30 ч. За момента Питлейн ТВ е ангажирала един коментатор – варненецът Петър Обретенов.

Предаването на ю-туб канала може да бъде следено на

https://youtube.com/c/pitlanetv1

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев