• ...АНГЕЛОВ/СИВОВ (МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ, ШКОДА ФАБИЯ R5) ПЕЧЕЛЯТ И СПРИНТА В СЛИВЕН, ВЗИМАТ И ВТОРАТА РАЛИТИТЛА ЗА 2018 ГОДИНА...

     

  • ...ОБЩАТА ДИСТАНЦИЯ НА СПРИНТА В СЛИВЕН НАМАЛЕНА С 3.91 КМ, КАРАТ СЕ ДВЕ "ДЪЛГИ" И ЕДНА "КЪСА" БЪЛГАРКИ...

     

  • ...В СЛИВЕН СПЕШНО РЕШАВАТ ВЪПРОСА С ОСОЛЯВАНЕТО НА ДВЕТЕ ТРАСЕТА ЗА СПРИНТА, СКРЕЖ И МЪГЛА ПОКРИВАТ КАРАНДИЛА И ДЪРВОТО...

     

Влъчков: четири респектиращи постижения само за един сезон

Понеделник, 15 Януари 2018 | София, RallyXpress
Влъчков: четири респектиращи постижения само за един сезон

ЛИШЕНО ОТ ЛИЧНИ ЕМОЦИИ

2017 SER Stamen AI 001
ГАРАНТИРАНО: най-малко шестима пилоти, които наблюдавам за тези две години, поставени в условията на Иван, биха показали не по-лоши резултати“, категорично заявява Стамен Влъчков (на снимката), като в този момент в него говори като мениджър, отколкото като баща.

ДРУКРАТНИЯТ шампион на България с пистовите състезания на Серия Туринг и клас НС3 Иван Влъчков (на снимката) стана притежател на четири респектиращи постижения само в рамките на две първенства от календара на БФАС. Миналата година хлапето набързо завърши дебютният си сезон с двете титли  - 7 старта, 7 полпозишъна и 11 победи (системата до 2016 г. предвиждаше два старта на кръг), допълвайки ги през 2017 г. с 5+5 пола и победи. Ако изключим възрастта, на която Ванката се окичи с титлите, назад във времето може и да се намери български пилот, който има такова постижение.

Няма да обсъждаме неговия принос към клубните титли, които пловдивския КА2 Рейсинг Тим е запечатал във витрината си и които има намерение на направи трипъл догодина.

По-ценното за пилота на е това, че за тези 12 месеца и 27 дни, в които е в спорта, Иван Влъчков записа респектиращи постижения – най-голям брой победи плюс полпозишъни и най-много изминати състезателни километри у нас.

В гилдията аргументите „контра“ – типично по нашенски – биха се намирали винаги. Този, който опонентите му не пропускаха е, че Туринг-а е по-слаб от преди.

Това е вярно, но само донякъде. И екипът, а и пилотът, не са избирали мястото и серията заради конкуренцията. Още в края на 2015 г. бащата и мениджъра на Иван – Стамен Влъчков категорично декларира интереси именно към Туринг-а.

Влъчков: четири респектиращи постижения само за един сезон

снимка за rallyxpress: асен илиев
БАЩА И СИН - ИДЕАЛНИЯТ ТАНДЕМ … Иван и Стамен Влъчкови са поредният успешен български тандем в автомобилни спорт. Но докато всички други са предимно в полето на ралитата, двамата правят пробив в пистовите състезания.


Нито той, нито в КА2 Рейсинг Тим имаха идея какво точно ще е нивото на съперниците половин година по-късно със старта на Дракона. Впрочем и днес ситуацията почти по нищо не се различава от есента на 2015 г.

Но дори и скептици и лекичко завиждащите съперници няма как да отрекат прогреса на Влъчков, който пилотът направи за последните 6-8 месеца. Истината обаче точно се разкрива от статистиката на пилота.

Защото, каквото и да си говорим, видимият напредък на 18-годишният абитуриент  тази година ни най-малко не е резултат на първенството на България за затворен маршрут.

Това, че Влъчков дръпна така видимо напред е резултат единствено на трите - точно така! – трите участия на пилота в евросериите на GT-4 с русенският SIN R1 GT.

Стартовете в Словакия, Холандия и Германия се оказаха толкова полезни, че направената от Влъчков-баща инвестиция кара както него, така и принципалът на София Кар Моторспорт Росен Даскалов да търсят схеми и обмислят различни варианти, по които през 2018 г. Иван да е едновременно и на българските пътни трасета, и в сериите.

Но вече едно стъпало по-високо.

За Даскалов интересът е двоен – успехите, които постига българският болид ще са подсилени много повече, ако зад волана е талант като Влъчков.

2017 Vlachkov Person GT4

ФАКСИМИЛЕ от крайното годишно класиране в аматьорската група (общо 22 участници) на GT-4, в която от три участия, една победа, две втори и едно трето място българчето е на 5-о място.

За него пък опитът няма да се простира между 3 старта, а ще е двойно повече и в края на сезон 2018 ще е с претенциите да се намира най-малко в тройката на GT-4.

Впрочем ако не друго, то Влъчков-младши е идеалната илюстрация за това, че липсите, от които страдат нашите пилоти се свеждат до техниката и опитът, който те нямат на трасета като това в Серес. А и двете са проблем на първия голям враг на българския автомобилен спорт – финансовата криза.

2017 Sofia Car Motorsp GT4

ФАКСИМИЛЕ от крайното годишно класиране на десетте аматьорски отбора за миналия сезон в евросериите на GT-4.

КАКВО КАЗВА СТАТИСТИКАТА ЗА ТОЗИ И
МИНАЛИЯ СЕЗОН В КАРИЕРАТА НА ВЛЪЧКОВ?

ЗА ДВАТА СЕЗОНА в националния шампионат на затворен маршрут тийнейджърът има 12 старта, в които е завъртял 322 обиколки. Общата им дължина 758.03 км. Добавяйки към тях трите теста на Дракон, както и двете планински тази година – Шипка-Дамасцена и Осогово (общо 54 тура, 162.91 км), се получават 376 обиколки и 920.33 състезателни километра.

Само някакви си 126.782 км „не достигат“ на Иван Влъчков, за да може, само при първото си участие в GT-4 на Словакия Ринг, да завърти толкова километри, колкото е направил за двата сезона в България.

Пресметнат като цяло – от първата до последната обиколка в евросериите, километражът на пилота за трите старта е 1914.4 (361 тура),

2017 HOL Vlachkov&60 push 0

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев