• ...ИЗВЪНРЕДНО! ШУМЕН АУТО СПОРТ С ЛИЧНА ПОКАНА ДО СТОЕВ ЗА УЧАСТИЕ В ПЛАНИНСКОТО ОТ ИМЕТО НА ШУМЕНЦИ...

  • ...БГ АВТОМОБИЛНИЯТ СЕЗОН 2020 СТАРТИРА СЛЕД 8 ДНИ С АВТОКРОС ЧЕЛОПЕЧ, ФИНАЛЪТ НА НИКУЛДЕН С КРАЯ НА ПИСТА БУРАС...

  • ...ОТ ДНЕС ВЪЗСТАНОВЯВАТ ТРЕНИРОВКИТЕ И ТЕСТОВЕТЕ НА ДРАКОН, ВИЖТЕ ПРИ КАКВИ МЕРКИ ЗА СИГУРНОСТ ЩЕ СТАВА ТОВА...

     

Стресовите записки от уикенда в Тарагона

Вторник, 29 Октомври 2019 | Руслан Вуцов, Салоу, Испания
Стресовите записки от уикенда в Тарагона

БИВШИЯТ член на Спортния Трибунал на БФАС Руслан Вуцов  (на снимката) не е просто професионален фен на ралитата от WRC, а и човек, чиято информация и познаване на спорта е свързана много тясно с автомобилния спорт и у нас. Отгоре на всичко, дамгосан родословно с футбола човек, Вуцов 2 (две от легендите на Левски - баща му Иван и брат му Вили) може да извади снимки не само с най-големите играчи, но и притежава почти пълна колекция от селфита с топ-пилотите на световните серии. Последната за този сезон негова спирта беше Каталуня-Коста Даурада.

Ето неговите бележки по най-важните неща от бензиновия уикенд, набили се в очите на Руслан, извън четиридневната испанска гонка, изпълнена с много автомобилен стрес шампионско напрежение:

:: Лично аз не помня, не само да ми се е случвала такава стресова неделя, а още по-малко да съм бил свидетел на радостта един пилот да стане шампион пред очите ми! Незабравима неделя, незабравим рали уикенд, който испанци (за австралийците – соли, приятели!), естонци и Танак някога ще забравят!

:: И досега не ме напуска впечатлението, че бях не в Тарагона, а на 2600 км северно – Естония. Феновете на Танак и флаговете на Естония бяха токова много в [сервизния] парка на Салоу и край етапите, че буквално заглушаваха каталунската реч. Връщайки се от Испания си мислех, че това рали и карането на Танак бяха възможно най-щастливия финал за безчетните му в Испания сънародници. Те трябва да си счупили палците от стискане Нювил да не се размине с Фортуна за директен двубой финал в Австралия, за да видят от съвсем близо триумфа на своя пилот именно в Испания.

2019 ESP Ostberg VUZ 001

снимка за rallyxpress: личен архив на руслан вуцов
ЗА КОЛЕКЦИЯТА С ГОЛЕМИТЕ ПИЛОТИ… Авторът на текста попълва серията си от селфита, този път с поредния кадър с Мадс Остберг.

:: За Салоу тръгнах с двете притеснения: че ще ми се наложи да ходя с високи гумени ботуши след тридневните поливни дъждове преди старта и дали размириците и протестите в Барселона няма да ударят по сигурността и медицинското осигуряване на едно от най-красивите ралита, на които човек може да присъства. И двете опасения се оказаха 100-процентово напразни, а онова, което все пак ме подсещаше, че това е испанско рали, а не „естонско copy-paste“ беше невероятно приятното време на Тарагона.

:: Три дни два основни слуха витаеха в сервизния парк: подписал ли е Танак с Хюндай Моторспорт, къде ще е догодина каралият за последно през този сезон Кале Рованпера (шампионът в WRC2 Про) и, дето се казва, най-дребният от тях – може ли най-после, след 17 години в състезанието и на неговите подиуми, Дани Сордо най-после да го вземе. Първият и третия слух вървяха паралелно, макар да бяха поставени едва ли не противоположно.

%снимка1%
Първо, защото – така пресмятах преди паурстейджа – спечели ли Сордо, а Нювил е с 30 и кусур точки пред Танак, шансовете на корейците да имат световен шампион се увеличаваха двойно… и за двамата пилоти. Едно, заради Нювил, който с такова каране в Австралия можеше и да е новото име в вечната ранг-листа на шампионите, и другото – Андреа Адамо (шефът на Хюндай МС) е толкова нетипичен и тарикатски мениджър, че гарантирано е заложил двойно и на естонецът, и на първия си пилот за стартовият №1 през 2020.

2019 ESP Kale Rov VUZ 001

снимка за rallyxpress: личен архив на руслан вуцов
НАКЪДЕ СЕ Е НАСОЧИЛА НАЙ-МЛАДАТА ЗВЕЗДА… Единият от слуховете, имащ най-малко 6 варианта, е къде ще кара от 2020 г. Кале Рованпера?

:: Впрочем, в продължение на 5 скоростни [етапа] и точно 105.4 км – от Куерол 1 до финала на Ел Монтмел, Адамо сигурно си е представял троен подиум за пилотите си и отвъд него – възможността в Австралия Нювил да вземе титлата. И ези две неща не се случиха, а Хюндай МС се размина с най-големия си успех в едно рали от 2014 г., когато в Германия Нювил и Сордо бяха 1-2, последният от общо четири подобни успеха.

Второто: печалбата на Сордо (испанецът вече е с контракт с отбора си за догодина – бел. ред.) у дома означаваше за естонците в Салоу да остане единствено възможността да видят победата на Танак в Австралия не на живо, а по wrc.live. Не се случиха и двете. Но докато опцията за стрийминга няма промени, то Дани ще трябва да чака своя осемнадесети шанс… през 2021 г., когато по силата на ротацията Каталуня-Коста Даурада пак ще е в календара на световните серии.

Колкото до малкия Рованпера е ясно, че като шампион в малката серия, за него сега са отворени вратите на всички отбори. Това, както и неяснотата къде отива през 2020 Танак е обяснението, защо пазарът на пилотите продължава да бъде нетипично блокиран. Поне до изясняване на слуха подписал ли е или не е с Хюндай Танак… Кой да знае? Ами кой друг освен Адамо и Марко Мартин, като личен ментор и мениджър на Танак!

2019 ESP Adamo VUZ 001

снимка за rallyxpress: личен архив на руслан вуцов
ТОЙ ЗНАЕ ИСТИНАТА… Андреа Адамо със сигурност има точната информация какво предстои на Отт Танак през 2020 г.

:: Себ Льоб остава истинската рали-икона! Вижте резултатите му, спомнете си ездата му, спечелените етапни победи и най-главното – един 9-кратен световен шампион, който изпълнява отборна тактика, забравяйки за егото си и загърбвайки истинските си възможности в името на [евентуално] новия световен шампион… Не е зле за най-възрастния пилот, каращ WRCar, нали така?

:: „Третият излишен“ е заглавието, под което мина остатъкът от 15 етапа за шесткратният първенец Себастиян Ожие. Хидравликата на неговият С3 WRC дефектира във възможно най-неподходящият момент от испанското рали. И това сложи край на дългите 15 години доминация на двамата Себ в серията за пилотите. От една страна това си истинско улеснение при правенето на десетките вариации около един троен сценарии на развоя на битката в Тарагона. От друга – нищо по-лошо от този гаф, лишил Ситроен от макар и малкия шанс в 100-годишнината на марката да имат и голямата титла.

2019 ESP Ogoe Gaff 001

2019 ESP Ogoe Gaff 002

2019 ESP Ogoe Gaff 003

2019 ESP Ogoe Gaff 004

снимки: стоп-кадри от екрана
ЧЕТИРИ КАДЪРА ОТ ФРЕНСКИЯ МАЛШАНС… Световният шампион Себастиян Ожие се захванал да ремонтира хидравликата на своя С3 WRC (1), а информацията той получава „на живо“ през мобилния си телефон (2). Времето тик-така, ремонта се бави (3), а в бокса на Ситроен Тотал следят как върви фиксирането на проблема, гледайки директното предаване на wrc.live (4)

Ако Ожие не беше подминат от шанса, то Крис Мийки сам си е виновен за това, че се заби в мантинелите, а след това навигаторът му обикаляше да събира излетелите при удара чаркове на Ярис-а (виж ТУК).

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

за втория старт

над Шумен

академия Енеос

старт зад граница

национални

in memoriam

нова опция

след Тайланд

предпоследно

...от Истанбул

история БГ

Играчки

техниката

Автобои Неделчев