• ...ИЗВЪНРЕДНО! ШУМЕН АУТО СПОРТ С ЛИЧНА ПОКАНА ДО СТОЕВ ЗА УЧАСТИЕ В ПЛАНИНСКОТО ОТ ИМЕТО НА ШУМЕНЦИ...

  • ...БГ АВТОМОБИЛНИЯТ СЕЗОН 2020 СТАРТИРА СЛЕД 8 ДНИ С АВТОКРОС ЧЕЛОПЕЧ, ФИНАЛЪТ НА НИКУЛДЕН С КРАЯ НА ПИСТА БУРАС...

  • ...ОТ ДНЕС ВЪЗСТАНОВЯВАТ ТРЕНИРОВКИТЕ И ТЕСТОВЕТЕ НА ДРАКОН, ВИЖТЕ ПРИ КАКВИ МЕРКИ ЗА СИГУРНОСТ ЩЕ СТАВА ТОВА...

     

Няма розови опции за Н. Зеландия и Япония

Вторник, 02 Юни 2020 | София, RallyXpress
Няма розови опции за Н. Зеландия и Япония

СЕГАШНИТЕ възможности за двете най-далечни ралита от световните серии – завърналите се в календара Нова Зеландия (9-и кръг от сериите, 3/6 септември) и Япония (финал, 19/22 ноември) изобщо не са розови. Най-малкото заради динамиката на развоя с предпазните мерки около развоя на COVID-19 и най-много заради невъзможността за твърди дати на двете (засега) отложени състезания – Аржентина и Италия-Сардиния. Две други ралита – Португалия и Кения отпаднаха категорично, така че до момента от листата са обърнати само три от останалите 11 страници от общо планирани 13 за 2020 г.

Кризисната ситуация в световните серии се задълбочава допълнително и с голямата несигурност около датата на Несте Рали Финландия (6/9 август), оптимистичните перспективи за което са сочат края на септември или средата на октомври.

Точно тази тотална обърканост в календара принуди шефът на промоторската фирма на WRC Оливър Сиесла (виж ТУК), да не си тръгне от офиса в края на април, а да е на разположение още четири месеца – до края на август.

Добавъчно, общи усложнения в световното първенство се допълват от оправданото нежеланието на заводските отбори да пътуват до Окланд, след като карантинните мерки увеличиха разходите за сметка на рязко намалелите приходи.

Няма розови опции за Н. Зеландия и Япония

ФАКСИМИЛЕ от първата страница на официалния портал на новозеландското състезание.


Нова Зеландия трябваше да бъде домакин на първото си състезание от календара на WRC след дълги осем празни години. В първите дни на май RallyXpress описа и негодуванията сред организаторите в Окланд, заради слуховете за отмяна на старта (виж ТУК)

В момента продължават проучванията дали Окланд ще остане в списъка, но и това зависи не толкова от търсенето, но по-скоро от намирането на най-приемливите дати.

Малко е вероятно и за Нова Зеландия, и за Япония за участващите да бъдат направени намаления, които са на базата на разходите и логистиката.

С две думи, колкото и внимателно Международната автомобилна федерация (ФИА) да се е ангажирала с мониторинга на пандемичния хаос в спорта, яснота за това какво и кога предстои, не би могъл да даде никой.

МОЖЕ ДА БЪДЕ НАПРАВЕНА РАДИКАЛНА ПРОМЯНА В СХЕМАТА НА WRC

FIA Entrance 001В КРАЯ НА септември миналата година, когато стана ясно, че Сафари, Нова Зеландия и Япония се връщат на терена на световното първенство, а от листата за 2020 отпадат Франция и Испания (те с гаранции за място в шампионата за  2021 – бел. ред.), на преден план отново излезе изтупаната ат праха идея на бившия президент на ФИА Макс Мозли за използването на ротационния принцип в състезанията от сериите. Точно по тази схема в историята на WRC еднокатно се появиха Боровец, Рила, а след края на 2010 г. Париж пак се върна към традиционните си схеми.

Около средата на май, в дните когато едновременно се обсъждаше и сегашното извънредно положение в WRC, тръгна мълвата, че от догодина са възможни -

Вариант I. Връщането към въртележка на състезанията на всеки две години;
Вариант II. Залог най-вече върху традиционните европейски стартове;
Вариант III. Комбинация от тези два варианта.

„Каквото и да бъде избрано, недоволни винаги ще има“ – коментира френският колега и фрилансър Алекс Бено.

Имайки достъп до информация от първа ръка, както той, така и италианецът Сандро Рениери смятат, че радикална промяна в схемата ще бъде направена.

20190927 RACC Esp Anons

ФАКСИМИЛЕ от заявлението за рали Испания, поставено на официалния портал на събитието през септември 2019 г., в което се говори за общото решение с ФИА за ротацията на старта в  Коста Даурада през 2021 г.
 
Едно от възможните е – също и като допълнителна гаранция за целостта на календара – към обявените дати да бъдат добавени и 3-4 състезания със статус „резервни“. Предвидимият вариант на сериите е между 12 и 14 старта за годината. Но както отбелязва Рениери, акцентът на състезанията ще падне върху класиките.

Подчертава се обаче, че това е само една от сега обсъжданите опции за 2021 г., като и двамата допълват, че по следващия сезон и възможните промени в момента Комисия Рали на ФИА работи под пара.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев