• ...ИЗВЪНРЕДНО! ШУМЕН АУТО СПОРТ С ЛИЧНА ПОКАНА ДО СТОЕВ ЗА УЧАСТИЕ В ПЛАНИНСКОТО ОТ ИМЕТО НА ШУМЕНЦИ...

  • ...БГ АВТОМОБИЛНИЯТ СЕЗОН 2020 СТАРТИРА СЛЕД 8 ДНИ С АВТОКРОС ЧЕЛОПЕЧ, ФИНАЛЪТ НА НИКУЛДЕН С КРАЯ НА ПИСТА БУРАС...

  • ...ОТ ДНЕС ВЪЗСТАНОВЯВАТ ТРЕНИРОВКИТЕ И ТЕСТОВЕТЕ НА ДРАКОН, ВИЖТЕ ПРИ КАКВИ МЕРКИ ЗА СИГУРНОСТ ЩЕ СТАВА ТОВА...

     

Отменените кръгове от WRC са една дузина

Сряда, 13 Ноември 2019 | Мартин Холмс, Англия
Отменените кръгове от WRC са една дузина

ПОВЕЧЕ ОТ ДЕСЕТ са отменените по различни причини кръгове от WRC по рали за 46-годишното съществуването на световните серии. Последното по дата е австралийското рали, за което все по-депресиращата новина за горящите на храсти по източното крайбрежие на Австралия логично водеше до предварителното усещане за неизбежно прекратяване на състезанието. Което логично решение беше взето в крайна сметка и, че последният кръг на световния рали шампионат на ФИА през 2019 г. не бе проведен.

Точно 24 часа преди да стартира финалът бе отменен, един малко изненадващ пропуск за 47-те години история на това състезание в WRC.

Така причините за отказ от участие в шампионата са икономическа или военна криза, политически протести, на най-вече – природните стихии, както тази в австралийския щат Нов Южен Уелс.

Колко обаче са общо ралитата от сериите, които са били отказани по различни причини и кое е първото, отпаднало от календара?

Отменените кръгове от WRC са една дузина

снимка: интернет
РАЛИ МАРОКО, 1973… Победителят Бернар Дарниш така и не успя да защити победата си през 1974 г., след като глобалната енергийна криза удари света и още 4 ралита напуснаха календара на тогавашната автомобилна федерация ФИСА.


Общо състезанията, имащи бели страници в своята история от сериите, а първото, което е отказано е Мароко Рали, чието четиринадесето издание през 1974 г. не стартира.

Първият сезон на WRC е 1973 г., който протича с ангажираща селекция от събития, с три далечни събития от общо 13-те ралита.

Но през 1974 г. започва крайно лошо за първенството поради световната петролната криза, като пет от тези 13 събития не се провеждат, половината от тях са отменени заради криза.

Рали Мароко „води“ списъка на отпадналите, следвано от Райд Полски, не е за вярване – самото Монте Карло, Швеция и Акрополис.

Следващият голям шок беше войната за Фолклендските острови, като конфликтът в Южния Атлантика логично кара аржентинската федерация да оттегли участието си от календара за 1982 г.

1982 Flkland War 000

снимка: туитър
ЮНИЪН ДЖАК ПОД ОХРАНА… Парашутисти от Специалната Въздушна Служба (SAS) охраняват флагът на Обединеното кралство, с издигането на който на Фолклендските острови Обединеното Кралство печели войната срещу аржентинската армия.

През 1990 г. Рали Швеция е отменено, тъй като условията на размразяване на снега направиха невъзможно провеждането на събитието в традиционния „снежен“.

Ако през 2016 г. времето рязко не бе застудяло след едноседмични високи температури, към евентуалните причини за отказ от участие в шампионата на Швеция можеше да се брои и подготвяният от пилотите бойкот.

2016 SWE SS 003

снимка: архив на rallyxpress
БОЙКОТЪТ КАТО МОТИВ… Топ-пилотите от световните серии сериозно обмисляха възможността да не стартират в Швеция зарази етапите, които напомняха на отсечка от рали-крос.

Трасетата на „бяла Швеция“ повече наподобяваха кални улеи на междуселски пътища на Балканите, а като за цяр сняг имаше само редки места край банкета.

Отказът на Индонезия от шампионата през 1998 г. бе поради смяна на политическото ръководство на страната.

1990 IND Rally

снимка: интернет
ПОЛИТИЧЕСКА ПРИЧИНА… Смяната на политическото ръководство на Индонезия и нестихващите протести на населението доведоха до отказа на страната за участие в WRC.

Индонезия на два пъти бе последвана от Китай (през 2000 и 2016 г.) се оттегли от календара когато климатичните проблеми (ужасяващи наводнения през 2016 г.) бяха напълно оправдани причини за силно стресирани организатори, при взимането на решението да се оттеглят.

2016 CHI Float

снимка: интернет
ВИСОКАТА ВОДА… Невижданите в Китай наводнения през 2016 г. превърнаха в неизползваеми пътища скоростните етапи на ралито, евентуалното възстановяване на които надхвърляха разумните граници за подготовка на състезанието.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев