• ...АНГЕЛОВ/СИВОВ (МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ, ШКОДА ФАБИЯ R5) ПЕЧЕЛЯТ И СПРИНТА В СЛИВЕН, ВЗИМАТ И ВТОРАТА РАЛИТИТЛА ЗА 2018 ГОДИНА...

     

  • ...ОБЩАТА ДИСТАНЦИЯ НА СПРИНТА В СЛИВЕН НАМАЛЕНА С 3.91 КМ, КАРАТ СЕ ДВЕ "ДЪЛГИ" И ЕДНА "КЪСА" БЪЛГАРКИ...

     

  • ...В СЛИВЕН СПЕШНО РЕШАВАТ ВЪПРОСА С ОСОЛЯВАНЕТО НА ДВЕТЕ ТРАСЕТА ЗА СПРИНТА, СКРЕЖ И МЪГЛА ПОКРИВАТ КАРАНДИЛА И ДЪРВОТО...

     

Довънби готов с новия си R5, търсят спонсори

Четвъртък, 13 Декември 2018 | от Мартин Холмс/Англия
Довънби готов с новия си R5, търсят спонсори

ШЕФЪТ НА M-Спорт Малкълм Уилсън гордо присъства на излизането на новата 200-конна Фиеста R3T, чийто външен вид и производство е на неговата компанията в Краков, Полша. Там  Уилсън заяви: „Това е голяма крачка за нас в M-Спорт и разбира се, неговата първа кола, която е проектирана и разработена тук в полската ни операция. И, разбира се, имаме огромен успех с предишния модел на R2s, но сега това е в новите технически правила на FIA, така че той да бъде на ново техническо равнище“. По отношение на проекта R5 на компанията, той добави: "Ние сме в процес в нашето съоръжение Довънби за проектиране и разработване на нов Фиеста R5.“

Уилсън прави уточнението, че в отбора току-що са започнали тестовете на новата кола и първите резултати от тях, както и самите изпитания, вървят много добре.

„Очакваме колата ще започне [да се състезава] през юли следващата година".
 
Засягайки текущата програма на отбора в световните серии, чиито подробности все още не са обявени, Уилсън казва:

„Все още гледаме за различни начини как можем да останем в световния шампионат на най-високо равнище. Със сигурност, ако сме там, Теему Сунинен ще бъде в една от колите, но не мога да ви дам решение за другите пилоти в момента“.

Довънби готов с новия си R5, търсят спонсори

снимка: интернет
ДОВОЛЕН, НО НЕ НА 100 ПРОЦЕНТА СИГУРЕН… Малкълм Уилсън все още търси начините да остави М-Спорт в световните серии и Довънби Парк да е на най-високото равнище там.


Той заяви също, че компанията обмисля промяна към новите технологии и работата по тях. „Това е нещо, което гледахме, но в момента нямаме нищо електрическо. Занимаваме се с Ягуар, така че гледаме към електронната технология за бъдещето, но е малко рано за това в ралитата.“
 
По отношение на бъдещето на M-Спорт като цяло той каза: „В момента обсъждаме [въпросите] с много хора. Търговски е много трудно за нас през последните две години. Не бих подценил успеха, който имахме със Себастиян [Ожие], но сега трябва да върнем бизнеса на добра търговска основа. Работихме много усилено, моят екип в базата работи усилено, за да се опита да намери спонсори и всичко за отбора за следващата година“.

И допълва: „Наистина не съм говорил със Себастиен Льоб. Вчера беше нашето последно парти за Себ, което беше с много хубава емоционална афера. Така че сега се съсредоточаваме върху това, което можем да направим през 2019 г., но е твърде рано да се каже дали Себастиен Льоб ще кара при нас или не.

 

::ИНФОРМБЮРО::ИНФОРМБЮРО::ИНФОРМБЮРО::ИНФОРМБЮРО::ИНФОРМБЮРО

» В Аржентина затвориха сезона със заключителния кръг на националните серии Гран Премио Хорхе Рекалде (виж плаката на бившия пилот долу), базиран в Мино Клаверо. Победителят е Джеронимо Падила в пикапа на Peugeot 208, който успя да компенсира изоставането си след пробив в една от гумите, докато Федерико Вилагра се оттегли по време на първия ден с проблеми със скоростите. Въпреки това той завършва като национален шампион в своя Фиеста MR пред Джеронимо Падила и Никола Диас (двамата с Фиеста MR).

2018 ARGNRC Recale Rally

» Роси пак побеждава  в Монца. Победителят в световните серии на Мото GP Валентино Роси (на снимката долу) спечели отново Рали Монца, побеждавайки Теему Сунинен с повече от минута, като 2-литровите автомобили Fiesta WRC на Fiesta заемат първите четири места. Най-добре представилият се, които е извън категорията WRCars беше Хюндай i20 R5, пилотиран от Лука Росети. Британският пилот Рийс Йетс завърши девети.

2018 MONZ RallyRossi

» Седем старта за догодина. Това предвижда първенството на Азия и Пасифика, като първите две състезания от сериите на APRC са Отаго и Вангарей в Нова Зеландия. Индия отново е включена в графика.

» Последният в програмата на Фау-Ве, който догодина ще кара Фолксваген Поло GTI R5 е унгарецът Норберт Хейциг (на снимката долу), който ще оспорва титлата през 2019 г.

2019 Norbert Herczig ERC

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев