• ...ПО СЪОБРАЖЕНИЯ ЗА СИГУРНОСТ, ДИРЕКЦИЯТА ПРЕКРАТЯВА ФИНАЛНИЯ СПРИНТ В БУРГАС...

  • ...РАЛИ АВСТРАЛИЯ ОТМЕНЕНО ЗАРАДИ КАТАСТРОФАЛНИТЕ ПОЖАРИ, ХЮНДАЙ ШАМПИОН ПРИ ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ...

  • ...НЕВИЖДАНИ ГОРСКИ ПОЖАРИ В НОВ ЮЖЕН УЕЛС ПРИНУЖДАВАТ ДОМАКИНИТЕ НА АВСТРАЛИЯ КЪМ ЕКСТРЕНИ РЕШЕНИЯ...

Петте години на Ауди Куатро в световния шампионат по рали

Петък, 30 Август 2019 | от Мартин Холмс, Англия
Петте години на Ауди Куатро в световния шампионат по рали

АВТОМОБИЛНИЯТ СВЯТ
ОСТАНА БЕЗ ПАТРИАРХ

ТОВА Е НАПЪЛНО вярно като твърдение! В деня на старта на ADAC Рали Германия, на 82-годишна възраст почина в болницата на Розенхайм Фердинанд Пиех, бившият главен изпълнителен директор на Фолксваген в продължение на 10 години и Председател на надзорния съвет цели 23 години. Австриецът е роден във Виена през 1937 г. и е внук на Фердинанд Порше. Той е определян за Патриарх на автомобилния свят, човек, чиято връзка със спорта бе изключително силна и чрез която обединената империя на Фау-Ве Груп (Фолксваген, Ауди, Шкода, Бентли, Бугати, Ламборгини, Порше, Дукати, Скания, МАН) се превърна в истински мастодонт. В спорта неговото име обаче остава свързано главно с появата на Ауди 4х4 и цялата ера на този автомобил в бившата група Б, оставали най-ярката следа 80-те години на рали-спорта.

20190825Frd Pich 244

ВНУКЪТ НА Фердинанд Порше - Фердинанд Пиех, основателят на империята Фолксваген, внезапно почина на 25 август 2019 г., преминавайки ненадейно и нелепо в отвъдното. Той беше отговорен за разширяването на страховитото разрастване на Фолксваген Груп, ефикасно спасявайки групата от финансовата криза, но най-накрая бе принуден да подаде оставка на 25 април 2015 г., преди кризата в Дизелгейт да посети Фау-Ве.

Малко знаех по това време, че интервюто, което направих в седалището на Ауди с д-р Фердинанд Пиех в Инголщад  през април 1986 г., ще бъде в най-благоприятния момент. По това време той беше шеф на Ауди и оглавяваше департамента за проучване и строителство и това беше шансът да прегледа първите пет години на Ауди в състезанието за световните рали шампиони [пилоти и производители], което само по себе си беше много специална възможност.

В рамките на месец след като се срещнахме, Управителният съвет на Ауди AG постанови, че фирмата, с незабавно действие, спира  участието на техните рали автомобили от група B.

Без да го осъзнаваме, вече бяхме видели в действие последните от автомобилите на рали за чудовищни ​​Ауди Рали.

Победата на Хану Микола на шведското рали през февруари 1981 г. беше началото на един изцяло нов свят на ралито - света на успеха на задвижването на четирите колела.

Д-р Фердинанд Пиех тогава обясни:

„Целите на Ауди за влизане в  ралита [на най-високо ниво] бяха заради въвеждането на нови техники, по-специално на системата Куатро. Искахме да обясним на хората, че задвижването и на четирите колела може да има и ежедневна употреба. Ако бяхме ходили на състезания, като Формула 1, хората биха приели задвижването на четирите колела като някаква форма на високотехнологично решение, което не е задължително и не е уместно за всекидневието.

1981 SWE Hanu Mikola INT

снимки: интернет
РАЛИ ШВЕЦИЯ, ФЕВРУАРИ 1981 Г… Победата на Хану Микола и неговото Ауди Куатро в зимната класика на световното първенство практически промениха света на ралитата.

„Ралитата са най-близкият начин, по който производителят може да стигне до обществеността. Турбокомпресорът беше въведен от други производители чрез Формула 1, чрез пътни състезания на дълги разстояния и чрез рали; и трите направления вървяха в една и съща посока. Но тази посока нямаше толкова висока подкрепа чрез рали, както задвижването на четири колела.“

- Дали целите на Ауди бяха изпълнени?

„Ако не бяхме представени във версията Куатро, нещата нямаше да се случат толкова бързо. Всекидневните автомобили с четири задвижващи колела щяха да се появяват два пъти по-дълго. Ауди показа пътя с автомобилите с по-голяма мощност. За мен задвижването на четирите колела е много важна стъпка за бъдещето - с тази система вървим надолу до 90 к.с. или около това, което за нашето планиране на производството е най-ниско възможно.

„Можете да стигнете толкова далеч от електропровода, колкото искате, но няма толкова голямо търсене на по-ниски нива, по икономически причини.“

- Конкуренцията помогна ли да се убеди индустрията, че задвижването на четирите колела трябва да е постоянно?

„Помислете за животните. Тези, които използват само четирите си крайника, не са най-добрите за изкачване на хълм или най-бързите за бягане. Те не са перфектни. Перфектен за мен е леопардът, той може да тича много бързо и може да се изкачи добре - може да направи всичко, освен да лети. Това е най-доброто. Помислете за спирачките на автомобилите. Започнахме да ги използваме само отпред и след това продължихме да спираме с четирите.

„По такива стъпки достигаме до най-добрите решения. Ако общото сцеплението се избира само автоматично или от интелигентността на водача, той не е перфектен. Така че сме избрали начина, по който автомобилите трябва да се развиват.“

Петте години на Ауди Куатро в световния шампионат по рали

снимка: мартин холмс/англия
ТАЙНАТА – В ЛИЧНИЯ КОНТРОЛ… Рали Акрополис 1985 г. Фердинанд Пиех (със слънчевите очила) и шеф-механика на Ауди Роланд Гумпер (вляво) внимателно следят работата по автомобила на Стиг Бломквист.


- Промени ли се концепцията ви за задвижване на четирите колела през тези пет години?

„Има малка разлика между ралито и нормалното използване, що се отнася до задвижването на четирите колела. През последните пет години проблемите в автомобилната индустрия се промениха, тъй като бяхме в особена ситуацията, когато разходите за енергия бяха много високи.

„Започнахме като обмислим как да направим разхода на гориво възможно най-нисък. В това отношение сегашните ни системи работят добре. Що се отнася до изкачването на хълм, разпределението на теглото 50/50 е подходящо. Смятаме, че същите ситуации ще се прилагат и през следващите 5 години. Получаваме сериозна обратна връзка от ралита.

„Например, направихме някои промени в централния диференциал на нашите рали-коли в Сан Ремо миналата година и вече обмисляме да направим тези промени и в производството.“

- Какво е следващото предизвикателство на Ауди в автомобилния спорт?

„Трябва да докажем, че задвижването на четирите колела дава предимство на асфалта. След Сан Ремо миналата година започнахме да усещаме, че може би ще търсим и в други състезания, които няма характер на офроуд. Все още не сме категорични по кой път вървим с задвижване на четирите колела, както и превръщането на Ауди 200 Куатро в състезателен автомобил.

„Не мисля, че бихме могли да спечелим Льо Ман с този автомобил, защото има твърде много други конкуренти с ексклузивни и скъпи коли. Можем да положим усилия за този вид [световният шампионат по издръжливост] неща. Мислим за това.“

1985 GRE Ferdinand Piech MH

снимка: мартин холмс/англия
ОКО ДА ВИДИ, РЪКА ДА ПИПНЕ… За д-р Пиех винаги се е казвало, че ръководи нещата с ръката на диктатор. Но само с такава ръка би могла първо да се появи, а след това и да се ръководи империя като Фолксваген Груп.

- Имало ли е някое конкретно постижение в кариерата ви, което да поставяте над всички останали?

„Винаги е така - най-новият автомобил, който стартирахме! Предизвикателството на Порше 917 или Ауди 100 беше същото, но с различни цели… И двете малко рисковани, но и двете се оказаха успешни. Автомобилът за масово производство е по-труден, защото трябва да направите работата с много голям екип. Можете да контролирате рисковете от по-малък екип, участващ в състезателен автомобил по-добре, а това означава, че можете да рискувате повече с дизайна на автомобил.

- И накрая някаква лична цел в живота ви?

„Мисля, че ако имах възможност - бих искал да се возя в космическа совалка, ако нямах възможност, бих искал да плавам по света, но мисля, че семейството ми не би харесало това - дори ако космическа совалка има по-добър фактор на безопасност по отношение на изминатото разстояние от автомобила. И двете са много далеч от автомобилите. Но все пак автомобилната работа е привлекателна, все едно да отидете в добър ресторант. Имате шанс да изберете толкова много неща, които искате да правите. Смятам, че Ауди върви по правилния път с всички планове, които имаме за следващите 10 или 15 години.“

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев