• ...АНГЕЛОВ/СИВОВ (МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ, ШКОДА ФАБИЯ R5) ПЕЧЕЛЯТ И СПРИНТА В СЛИВЕН, ВЗИМАТ И ВТОРАТА РАЛИТИТЛА ЗА 2018 ГОДИНА...

     

  • ...ОБЩАТА ДИСТАНЦИЯ НА СПРИНТА В СЛИВЕН НАМАЛЕНА С 3.91 КМ, КАРАТ СЕ ДВЕ "ДЪЛГИ" И ЕДНА "КЪСА" БЪЛГАРКИ...

     

  • ...В СЛИВЕН СПЕШНО РЕШАВАТ ВЪПРОСА С ОСОЛЯВАНЕТО НА ДВЕТЕ ТРАСЕТА ЗА СПРИНТА, СКРЕЖ И МЪГЛА ПОКРИВАТ КАРАНДИЛА И ДЪРВОТО...

     

Грешка на абсолютно всички, а с реваншизма се цели и разкол

Четвъртък, 29 Ноември 2018 | София, RallyXpress
Грешка на абсолютно всички, а с реваншизма се цели и разкол

КЪСНО СНОЩИ в социалната мрежа фейсбук се появи постът на председателя на Комисия Драг към БФАС Георги Петров (на снимката), в който той обяснява породената от грешка абсурдна ситуация с награждаването на пилотите в предстоящата утре церемония на федерацията в Интер Експо Център, зала Витоша от 11:00 ч. след два дни. Написаното от Петров е фактически отговор на съобщението на управата, поместено на сайта на БФАС (виж ТУК) и е различен поглед от официалната версия на управата.

През 2017 г. почти същото се случи и в залата на Интерпред (изключвайки публикациите в портала на федерацията и във фейсбук), когато трима македонци, шампиони от първенството на оф-роуда в България, не получиха своите призове, с аргумента, че не са от държава, която членува в ЕС.

Сайтът с новините в българския автомобилен спорт се свърза днес с Георги Петров за повече подробности около казуса, забъркан благодарение на обща грешка както на самата Комисия, така и на управата, допуснала дефектен Специален правилник да регулира цял един сезон в дисциплината.

Грешка на абсолютно всички, а с реваншизма се цели и разкол

ФАКСИМИЛЕ от съобщението на БФАС, качено на официалния портал на федерацията.


„Ясно е, че грешката е обща – на Комисията, на БФАС, на състезателите - каза за RallyXpress Георги Петров. – Няма да деля на проценти кому колко се пада. Но дори и когато самата Комисия предложи – компромисно – самата тя [на комисията] да платим на куп пропуснатите да се издадат през годината лицензи (около 1500 лв. – бел. ред.), ни беше отказано категорично.“

„Според мен, след като през годината бяха направени толкова много, далече по-големи компромиси, това очевадно е чиста проба реваншизъм. Дори съм убеден, че е целенасочено, опит да има разкол в дисциплината, а причината е ясна – това, че драгът беше ръководен от Калоян Станчев, който спечели последните по дата, а след това крайно спорно оспорвани избори за председател на БФАС.“

Ето и какво гласи поста на Георги Петров във фейсбук:

Разглеждайки сайта на БФАС и утвърдените за награждаване, попаднах на следните забележки: „За дисциплината Драг Рейсинг е необходимо допълнително съгласуване с Комисията.” Както и:

„УС на БФАС не утвърждава годишното класиране в дисциплината Драг рейсинг, поради сериозното разминаване в бройката на лицензираните състезатели и тези предложени за награждаване”.

До този момент никой от комисията не е потърсен за становище, но аз веднага написах писмо с вх.
н. 184/23. 11. 2018 до БФАС с обяснение на ситуацията, разбира се без никой да ми го е искал, но за сметка на това получих незаконосъобразен и ненавременен отговор.

Пиша незаконосъобразен, защото същите тези „принципни пазители на реда”, самите си позволяват смело да погазват действащите правила, а именно чл.32 ал.4 от Устава на БФАС.

Този път жертва на реваншистите (реваншисти, защото загубиха доверието на клубовете и бяха премахнати от спортната власт още април 2018) падна Драг общността.
В частен разговор с член на УС предложих, комисията да плати незабавно ГОДИШНИТЕ лицензи за собствена сметка на всички призьори предложени за награждаване, въпреки че те са задължение на самите състезатели, но с днешния противоречащ на Устава отговор ни беше отказано.

2018 DRAG Kazus 000

Грешката е на всички ни (утвърдилите специалния правилник по Драг членове на УС на БФАС, комисията, организатори и състезатели), че не сме се съобразили с наредбата за 2018, според която всички които не притежават годишен лиценз, нямат право на годишно класиране.

Къде беше същия този „принципен” УС през настоящия и изминалите сезони когато не бяха открити подобни несъответствия. Същият този „принципен” УС начело с неговия и.д. Председател г-н Владимир Илиев допусна множество безпринципни компромиси и изключения от правилата в „интерес” на спорта в редица други състезания през сезона, а очевидно наредбата на БФАС важи с цялата и строгост до последната буква само за дисциплината Драг.

Този освободен УС, начело с неговия и.д. Председател г-н Владимир Илиев, установиха тази грешка уж случайно буквално дни преди награждаването, и предвид предложените от тях трима човека за награждаване от дисциплината навява мисълта за всяване на разкол в Драг общността, което за тяхно съжаление няма как да се случи.
 
Господа (УС на БФАС) искам само да ви припомня, че реваншизма и отмъщението са присъщи на слабите хора, които знаят, че дните са им преброени. Вие от тях ли сте? До кога Автомобилния спорт, ще бъде заложник на нечии амбиции? Нима никой от вас не вижда пропастта към която сме се устремили?
А сега към всички състезатели, които цял сезон бяха отдадени на спорта:
Награждаване в дисциплината Драг ще ИМА, защото за нас спорта е на първо място, независимо от факта, че не сме желани на годишната церемония на БФАС за 2018 г. Ще бъдете информирани своевременно за мястото, датата и часа на НАШАТА церемония за награждаване на призьорите за 2018 г.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев