• ...АНГЕЛОВ/СИВОВ (МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ, ШКОДА ФАБИЯ R5) ПЕЧЕЛЯТ И СПРИНТА В СЛИВЕН, ВЗИМАТ И ВТОРАТА РАЛИТИТЛА ЗА 2018 ГОДИНА...

     

  • ...ОБЩАТА ДИСТАНЦИЯ НА СПРИНТА В СЛИВЕН НАМАЛЕНА С 3.91 КМ, КАРАТ СЕ ДВЕ "ДЪЛГИ" И ЕДНА "КЪСА" БЪЛГАРКИ...

     

  • ...В СЛИВЕН СПЕШНО РЕШАВАТ ВЪПРОСА С ОСОЛЯВАНЕТО НА ДВЕТЕ ТРАСЕТА ЗА СПРИНТА, СКРЕЖ И МЪГЛА ПОКРИВАТ КАРАНДИЛА И ДЪРВОТО...

     

Сливен издуха конкуренцията: заявки като в класическо рали

Сряда, 14 Ноември 2018 | Сливен, RallyXpress
  • обновена
Сливен издуха конкуренцията: заявки като в класическо рали

КАКВО ОЩЕ ЗА ДОКАЗВАНЕ,
ЧЕ ТОЗИ ФОРМАТ Е РАБОТЕЩ?

Typeriter K 001
ПЕТА ПОРЕДНА година в календарите на БФАС съществуват записани и датите на шампионата по рали спринт, дисциплина, вкарана във формата на шампионатите от Георги Гвоздейков през февруари 2014 г. в Самоков. Оттогава насам спринтово бяха изминати 11 състезания, други 6-7 в същите години не се проведоха. Но през същите тези сезони се чуваха и приказки (последният за тазгодишното открито Самоков), че на „Тодор Каблешков“ много-много не си падат по спринтовете. Конспиратори дори твърдят, че шефове от офиса са контра-агитирали в навечерието на кръгове от шампионата. Последните стартове в Дряново, във Видин и сега в Сливен обаче трябва да показват колко точно е реален този формат. Дали трябва още някакво доказателство?

СПАСИТЕЛНОТО триклубие – Булсим-Проспийд-Дианел Рейсинг, което напук навремето реши наистина да опази зариваният за поредна година шампионат на рали спринт, издуха конкуренцията не само в спринта, но и в ралитата!

39 заявени автомобила не се помнят в рали шампионата „на’м откога си“, но финала на първенството за 2018 г. записва не само рекорд за сезона, но и за всички досегашни единадесет старта, проведени от февруари 2014 г. насам.

Ако все пак има друг факт, провокирал въпреки студа, вятъра и възможните валежи участието на толкова екипажи, то това е, че в първенството има повече нерешени въпроси за класирането, отколкото когато и да е било преди.

Кои ще са форлойфери?

000.
Кирил Вълев/Ивайло Иванов (БМВ Е36 328)
00.
Радослав Тодоров/Иван Ангелов (БМВ М3)
0.
Марин Панайотов/Христо Маринов (Ситроен Саксо)


И за да бъде коректен спрямо фактите както обикновено, RallyXpress ще отбележи, че такъв би бил в състава си списъкът със заявки и през август, ако това беше финалното спринтиране за годината.

В две поредни години, на финала във Видин, сегашният действащ шампион и победител от 2017 г. Динко Иванов отправи недвусмислени критиките си към управата на спорта, предлагайки ѝ да обърне повече внимание на дисциплината, която в Европа е не по-малко популярна, но значително финансово по-изгодна от ралитата.

Познайте какво стана от юли 2017 до ноември 2018?

И понеже темата за спасителството е актуална от рали България насам, да цитираме енигматичния Остап Берта-Мария Бендербей (Остап Бендер): „Спасението на давещите се е дело на самите давещи се…“

Затова без изтъркани режисьорски хрумвания, без елементарни сценки и клоунада, а с примера на Бендер, нещата в Сливен стигнаха до „номер 40“.

Сливен издуха конкуренцията: заявки като в класическо рали

колаж: rallyxpress


Впрочем отдавна е ясно: който и да хванеш под Сините камъни за организатор, състезанието няма как да не е по еталон. Има над какво да се помисли за догодина.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев