• ...СЛЕД НАПУСКАНЕО ОТ ХЮНДАЙ МОТОРСПОРТ, ХЕЙДЪН ПАДЪН СМЕНЯ АМПЛОАТО, СТАВА "КРОСАДЖИЯ"...

     

  • ...АНГЕЛОВ/СИВОВ (МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ, ШКОДА ФАБИЯ R5) ПЕЧЕЛЯТ И СПРИНТА В СЛИВЕН, ВЗИМАТ И ВТОРАТА РАЛИТИТЛА ЗА 2018 ГОДИНА...

     

  • ...ОБЩАТА ДИСТАНЦИЯ НА СПРИНТА В СЛИВЕН НАМАЛЕНА С 3.91 КМ, КАРАТ СЕ ДВЕ "ДЪЛГИ" И ЕДНА "КЪСА" БЪЛГАРКИ...

     

Родена в София „французойка“ си заминава у дома край Лион

Петък, 30 Ноември 2018 | София, RallyXpress
Родена в София „французойка“ си заминава у дома край Лион

ПОДЦЕНЕНИ ВЪЗМОЖНОСТИ
ИЛИ… НАДЦЕНЕНИ КАЧЕСТВА?

Typeriter K 001
БРАТЯТЯ Исаеви направиха първия опит – при това не плах, да отворят една допълнителна възможност рали-дисциплините у нас, предлагайки и друга писта за развитие. Сглобената от Ради Исаев „ер-единица“ се оказа по-скоро актуална социологическа анкета за мисленето на нашенските пилоти. На повечето оглеждали автомобила „конете“ им „се малят“, а цената била висока за това. И за имащите зад гърба си много опит в този спорт, подобно съотношение е оправдано. Така че вероятно пропускът е, че не е била потърсена онази аудитория от бъдещи пилоти, за които такава R1 е идеалната проходилка в БГ-ралитата.

КРАСИВ И НЕПОРОЧНО бял Ситроен DS3 R1, натоварена на колесар,  преди дни напусна халето на Ради Исаев (на снимката) и брат му Игнат, за си замине… у дома.

Отпреди седмица, родената в София и с едногодишно българско гражданство „французойка“ е във френския GS Моторспорт край Лион.

Като информация това събитие едва ли надминава рамките за добре свършена работа и добре завършена сделка в чужбина.

Но познавайки сравнително отблизо историята на „ер-единицата“, това че родена в София „французойка“ си замина у дома има своето чисто спортно, но също и… социологическо проучване с недобри резултати и обяснение (виж карето горе).

„Практически – така да се каже „чиста“ работа – по автомобила беше точно два месеца – обяснява Ради Исаев, който е 90 на сто отговорния в българския рали шампионат да се появи и първата професионално подготвена R1.

В края на 80-те и началото на 90-те години френската идея за сваляне на разходите на състезателните автомобили на по-ниските национални нива и лансирането на схемата „кит“, проби почти светкавично в спорта, водейки след себе си до увеличаването на аматьорските пилоти, но и до неизбежният за формите икономически ефект.

„Можеше времето за завършването на автомобила да е по-малко от 45 дни – продължава Исаев-мл., - ако доставките на частите от кита бяха редовни, необърквани и получени точно на време.“

Родена в София „французойка“ си заминава у дома край Лион

снимка: александър христов/rallyxpress
ПЪРВО - РОВЕНЕТО В ХАРТИИТЕ… Началото на работата по „ер-единицата“ започва с проверката на цялата налична документация.


Radi Isaev 005

снимка: александър христов/rallyxpress
ВИДЕО- И ФОТОДОКУМЕТНАЦИЯ… Всяка пристигнала пратка в халето на Исаеви се запечатва на видео. Процедурата се спазва педантично и по време на строителството на R1, и по време на упгрейдването на DS3 във версия Макс за Антон Титов, и при работата за ремонта на двигателя на „208“.

Бумът в търсенето на печеливши спортни автомобили е добре известен на онези, които следя спорта от близо.

За непознаващите материята ще кажем само, че най-добрите възможности, евентуално да получите от Шкода Моторспорт своята нова R5 са някъде за времето около юли-август следващата година. И това е най-ранния възможен срок.

В Млада Болеслав, а също и в оставалите производители, списъкът на чакащите е направо обезкуражаващ. И в случая парите, които сте готов да платите изобщо нямат значение. Просто капацитетът на фирмите е до такава степен изпълнен до край, че „чакащи“ остава единствената възможност.

Radi Isaev 003

снимка: александър христов/rallyxpress
ПОДРЕДЕНИ КАТО В АПТЕКА… Исаев-младши пренася предния спойлер на Пежо 208 R2 на Миро Ангелов, прибирайки поредната част, пристигнала със закъснение в София.

Тогава идва наред Мрежата и дългото ровене, за да се намери кола „втора“ ръка и който го е правил, добре знае колко много са трудностите – от историята на автомобила, до авторитета на онзи, който е карал или – както в случая с Исаеви – е събрал колата.

„Със сигурност е комплимент, че [GS Моторспорт-Лион] купиха колата от нас – обяснява Ради Исаев. – Но по-големият [комплимент] е, че цялата сделка беше индиректно, в клуба взеха решението си на базата на снимките, видеозаписите, документите. Техен човек тук, за да направи оглед, не дойде! Изпратихме цялата документация, те казаха „да, купуваме“, натоварихме я на „талигата“ и… си замина у дома.“

БЕЗ НИКАКВИ СЛУЧАЙНОСТИ В ПОЯВАТА НА „ЕР-ЕДИНИЦАТА“

САМИЯТ ФАКТ, че Исаеви хвърлиха маса труд, за да извадят на терена този Ситроен DS3 R1 за началото на сезон 2017 не бе случаен. БГ-шампионатът отпреди година изглеждаше крайно нетипичен – за първи път от много години от старта до финала основните играчи нямаше да са куатро-колите, а четири Пежо 208 R2. Въпреки това, в началото на сезона се предричаше, а и анализите сочеха това, че шансовете на един от четиримата пилоти – Тихомир Стратиев (Марина Моторспорт), Григор Григоров (Григоров Рейсинг), Мирослав Ангелов (Мегапорт) и Дани Попов (JPR) да спечелят титлата в генералното класиране са между 70 и 84 процента.

В края на годината трима от тях бяха в челната четворка, а шампионът Тихомир Стратиев и неговия подгласник и Григор Григоров, завършиха разделени от 53.6 т.

Дали 2017 г. не подсказваше възможността първенството да се ориентира към тригодишният британски модел с коли от 2WD? За това няма тежки доказателства или конкретика на намеренията на администриращите спорта, но пък общата тенденция говореше именно за такава посока.

Така че показаното от екипажа Игнат Исаев/Теодоси Димитров (Мегапорт Рейсинг) в Стари столици с „ер-единицата“ със сигурност бе впечатляващо като анонс за възможностите на колата постижение.

Да припомним, че от 9 скоростни етапа двамата спечелиха една скоростна отсечка и оглавиха генералното класиране, в три етапа бяха 3-и, а  от Новосел 1 до старта на финалната Валери Великов бяха втори в общото подреждане след… Мицубиши-то на Василев/Добрев (Дианел Рейсинг).

В крайна сметка - Исаев/Димитров завършиха на подиума (втори в 2WD), записвайки изключителен резултат в „най-плаваното“ шуменско рали.

По-долу са снимките на Драгомир Петров/APIX от това състезание, илюстриращи как GS Моторспорт-Лион са събирали информацията, преди да направят избора си от цеха на братята Игнат и Ради Исаеви.

R1 1000

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев