• ...СЛЕД НАПУСКАНЕО ОТ ХЮНДАЙ МОТОРСПОРТ, ХЕЙДЪН ПАДЪН СМЕНЯ АМПЛОАТО, СТАВА "КРОСАДЖИЯ"...

     

  • ...АНГЕЛОВ/СИВОВ (МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ, ШКОДА ФАБИЯ R5) ПЕЧЕЛЯТ И СПРИНТА В СЛИВЕН, ВЗИМАТ И ВТОРАТА РАЛИТИТЛА ЗА 2018 ГОДИНА...

     

  • ...ОБЩАТА ДИСТАНЦИЯ НА СПРИНТА В СЛИВЕН НАМАЛЕНА С 3.91 КМ, КАРАТ СЕ ДВЕ "ДЪЛГИ" И ЕДНА "КЪСА" БЪЛГАРКИ...

     

Трима китайци пилоти на курс в академията на Павел Жеков

Петък, 06 Юни 2014 | Сафия, RallyXpress
Трима китайци пилоти на курс в академията на Павел Жеков

ТРИМА КИТАЙСКИ пилоти – Тайгър Мин, Солерийн Шен и Минг Коу (на снимката) вече пети ден са на обучение в академията на Павел Жеков край София. Тримата са от Тайван и вместо планираните три дни на курса, ще останат в България до края на седмицата за допълнителни три, преди да се върнат обратно в Румъния, откъдето са пристигнали в понеделник в рали-училището на сливенчаните Павел Жеков и неговия син Васил. Сметката, която Павката прави е, че до този момент през училището им са минали поне десетина чужденци.

„Смешното е, че обучавах и двама американци мъж и жена, от щата Вашингтон – обяснява Васко Жеков, - в който съм живял, живели сме много близо един до друг, а се запознахме тук, в школата.“

Целият курс на обучение на тримата китайци – трудолюбиви, дисциплинирани и схващащи особено бързо, е дело на сина на Жеков.

„Неговият английски е перфектен, а аз бих имал проблем с комуникацията, много по-трудно бих обяснявал, независимо, че живях две години в Щатите“, обяснява основателя на ЖРС (Жеков Рали-скул).

Трима китайци пилоти на курс в академията на Павел Жеков

снимка: александър спиров, apix
АЗИАТСКА ВРЪЗКА… Заради своите сънародници и колеги (отляво надясно) Минг Коу, Тайгър Мин, и Солерийн Шен се оказват последните по дата чужди курсисти в академията на Павел Жеков край София. 


Онова, с което двамата преподаватели в академията ни изненадват е, че всъщност препоръките за Мин и Шен, които са семейство, идват от Коу, който през 2012 г. е карал в сливенското рали, както и от неговите колеги и сънародници от Тайпе, които за първи път се появиха на български терен в Боровец преди три години – Стив Чой и Ливей Чу.

Заради препоръките на своите сънародници, тримата избират ЖРС заради качествата на преподавателите и, разбира се, цената на обучението, независимо, че в родината си имат поне 10 подобни школи.

„Странно нещо – казва Васил, - Мин е от 10 г. професионалист, но както твърди, целият му опит, събран за това време е толкова, колкото би бил, ако е участвал в едно българско рали. Колкото до Шен, която е една от 700-те девойки, избрани в родината си, за да участват в състезанията на СААБ, трябваше да започна от А-то и Б-то – позициите на ръцете и краката и защо те трябва да бъдат такива! Това, което се видя при първото каране бе, че колите им бягат, не могат да ги контролират достатъчно добре.“

2014-Kitaika-001

снимка: александър спиров, apix
ПЪРВО РЪЦЕТЕ… Васко Жеков показва правилния захват на волана, който ще осигури по-действен контрол върху автомобила, с който ще се състезава хубавата Шен.

Колкото до Куо, който практически е навигатор на Мин, за него обучението в София е, за да види и усети нещата откъм страната на пилота, както е заявил на баща и син Жекови.

Всъщност тримата от април са се преместили да живеят в Китайската народна република и причината за това е единствено възможността да участват в ралитата в страната.

В Китай тримата ще представляват Рок Рейсинг Чайна (RRC), каквито са инициалите върху шапката на Мин, която той не сваля дори и по време на импровизираната фотосесия за APIX на Александър Спиров.

„До четвъртък минаха пълния комплекс от упражнения, а това си е доста изтощително каране. В края на всеки един от дните направо бяха гроги – уточнява Васил Жеков. – Но пък в петък, събота и неделя ще имат възможност да отработят още един път всичките упражнения, по които работихме в обучението им.“

2014-Kitaiski-semeistvo-SS

снимка: александър спиров, apix
НА РАЗЛИЧНИ ТЕРЕНИ… Макар и семейство, Мин и Шен няма да се състезават нито в общ екипаж, нито един срещу друг в едни и същи състезания.

Докато чакат трасето на пистата да изпръхне след проливния дъжд, като педантичен преподавател Васил праща тримата си курсисти пред екрана на видеото и заедно анализират записи на ездата на пилоти, каращи по трасето на ЖРС.

2014-Kit-Analz-SS-001

снимка: александър спиров, apix
АНАЛИЗ… Тримата курсисти слушат своя наставник, който на видеозаписът сочи най-характерните грешки, допускани при едни или други ситуации.

Прилежна като всяка китайка, Шен води записки, които обаче великодушно позволи на фоторепортера Александър Спиров да заснеме. И за двамата беше ясно, че „разшифроване“ няма как да се направи, а и по всяка вероятност състезателката (не дай Бог, да се появи в българско състезание, колко ли нашенски екипажа ще натрупат закъснения по ЧК-тата!) със сигурност е писала бързо и… нечетливо.  

2014-Kit-Zapiski-001

снимка: александър спиров, apix
КИТАЙСКА СТЕНОГРАМА… Така изглеждат бележките, които Шен е водила, докато българският им наставник е обяснявал показаното във воидеозаписа.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев