• ...СЛЕД НАПУСКАНЕО ОТ ХЮНДАЙ МОТОРСПОРТ, ХЕЙДЪН ПАДЪН СМЕНЯ АМПЛОАТО, СТАВА "КРОСАДЖИЯ"...

     

  • ...АНГЕЛОВ/СИВОВ (МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ, ШКОДА ФАБИЯ R5) ПЕЧЕЛЯТ И СПРИНТА В СЛИВЕН, ВЗИМАТ И ВТОРАТА РАЛИТИТЛА ЗА 2018 ГОДИНА...

     

  • ...ОБЩАТА ДИСТАНЦИЯ НА СПРИНТА В СЛИВЕН НАМАЛЕНА С 3.91 КМ, КАРАТ СЕ ДВЕ "ДЪЛГИ" И ЕДНА "КЪСА" БЪЛГАРКИ...

     

ДА СЕ СПОМЕНЕМ С ДОБРА ДУМА ВАЛЕРИ ВЕЛИКОВ И РИЧИ ГРУЕВ

Петък, 16 Декември 2011 | София, RallyXpress
ДА СЕ СПОМЕНЕМ С ДОБРА ДУМА ВАЛЕРИ ВЕЛИКОВ И РИЧИ ГРУЕВ

ДНЕШНИЯТ ден е ден за помен, в който трябва да споменем две от значимите имена в автомобилния ни спорт. Преди 20 години на 16 декември се разделихме с едно от емблематичните имена в българските ралита – шуменецът Валери Великов, а през юни в София изпратихме бившия пилот и журналиста Ричард Груев.

„Днес на гроба на Валери се сърбахме приятели и колеги – каза за сайта с новините в българския автомобилен спорт Данчо Данчев-Данчони. – Правим го всяка година, разбира се, но днес поменът за великия Валери е кръглата годишнина, откакто коварната болест го отне от нас.”

За Валери Великов и майсторството му все още се разправят легенди, при това не единствено сред шуменската автомобилна гилдия, но сред всички останали, които познаваха и се радваха на невероятния му стил на пилотиране.

Данчони, двамата братя Живко и Здравко Николови, Павлин Мичев-Багера, Живко Желев и Здравко Здравков са единствените, които посещават гроба на пилота. Цялото му семейство и най-близките отдавна не са в Шумен, а една част от родата на пилота е извън България.» УЧИТЕЛ… В дните преди рали Златни пясъци Валери Великов говори с един от най-даровитите си ученици, сегашният ас на планинските изкачвания Тихомир Златков.

снимка: личен архив на данчо данчев-данчони

„Пуснах жалейката за шестте месеца на Ричката във вестниците – каза пред RallyXpress неговият най-голям приятел Йордан Гюров-Чарли от Пловдив. – Тука съм си сложил една негова снимка и си го гледам приятеля. А той се усмихва и сякаш все пита „Абе, къде е бЕлото вино, бе?”

По крайно нелеп начин и в разцвета на своята творческа сила Ричи ни напусна през лятото. И за да се разбира, че е свързан с бензиновите спортове, реши да го направи по време на русенското пистово състезание.» МНОГОФУНКЦИОНАЛЕН… Когато ставаше дума за моторните спортове, в БНТ знаеха, че Ричи Груев може всичко.

снимка: архив на rallyxpress

С добро да поменем и двамата. Да отпием по глътка и да отлеем по една. Защото и Валери, и Ричи даваха всичко за спорта.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев