• ...АНГЕЛОВ/СИВОВ (МЕГАПОРТ РЕЙСИНГ, ШКОДА ФАБИЯ R5) ПЕЧЕЛЯТ И СПРИНТА В СЛИВЕН, ВЗИМАТ И ВТОРАТА РАЛИТИТЛА ЗА 2018 ГОДИНА...

     

  • ...ОБЩАТА ДИСТАНЦИЯ НА СПРИНТА В СЛИВЕН НАМАЛЕНА С 3.91 КМ, КАРАТ СЕ ДВЕ "ДЪЛГИ" И ЕДНА "КЪСА" БЪЛГАРКИ...

     

  • ...В СЛИВЕН СПЕШНО РЕШАВАТ ВЪПРОСА С ОСОЛЯВАНЕТО НА ДВЕТЕ ТРАСЕТА ЗА СПРИНТА, СКРЕЖ И МЪГЛА ПОКРИВАТ КАРАНДИЛА И ДЪРВОТО...

     

Ужасна криза с навигаторите, вадят старите кадри от запаса

Вторник, 06 Ноември 2018 | София, RallyXpress
Ужасна криза с навигаторите, вадят старите кадри от запаса

ЦЕНАТА НА ПРОФИТАТА СКАЧА,
ДИКТУВАТ УСЛОВИЯ И ДАТИТЕ

2018 VID GajSpir
ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ навигатори в българските ралита и спринтове едва ли някога са били в толкова привилегирована позиция. Те са кът и търсенето им рязко скочи толкова търсенето, а самите състезатели започват да диктуват и условията, и датите, в които евентуално биха били свободни. Типичният пример е Георги Гаджев, навигаторът, с който Ал. Спиров участва в спринтовете в България (на снимката). Но Спиров е типичен пример, защото му се налага да го „дели“ с Георги Гераджиев-мл., с когото като екипаж Гаджев записват впечатляващите си резултати в турското първенство. А в момента на пазара профита като Гаджев, които да не са обвързани от години с пилотите с, вече почти не се намират…

КРИЗАТА ЗА НАВИГАТОРИТЕ в автомобилните ралита е толкова голяма, че след като през последните три седмици резервът от ко-пилоти бе изтупан като брашнен чувал, сега внезапно осиротели пилоти са се насочили към останалия запас.

При това не говорим за „неприкосновен запас“ както във войската, а за запаса, от който очевидно вече трябва да се пращат повиквателни на… резервистите.

Рали спринт Вида потвърждава драстичния недостиг на хора за дясната седалка. На пазара няма свободни партньори – за класни ко-пилоти да не говорим, но дори и такива с минимален опит. Това е единият проблем.

Другият е, че нито една от спортните автомобилни школи в страната, а БФАС още по-малко, са готови да предложат рационално решени за тази част на спорта в страната.

Дали през 2015 г., когато пилотът от Дупница Влади Сиврийски потроши всички рекорди до момента, участвайки във всяко състезание с различен навигатор не беше намекът, че кризата за ко-пилоти е зад вратата?

Двама от топ-пилотите в списъка на спринта във Видин през отминалия уикенд – Григор Григоров и прекратилият паузата си Боби Григоров стартираха с ко-пилоти, които, макар и силно мотивирани, са тотални новобранци.

Гришата, за който състезателните километри са неизменна цел, заложи на приятелката си Джулиана Василева (на снимката).

2015 SRG Vladi Sevens d7ddb3f6624d3cbcd19549c684ed8eca

колаж: архив на rallyxpress
СЕДМОРКАТА НА ВЛАДИ… За всеки един от стартовете в сезон 2015 г. пилотът от Дупница бе с различен навигатор: Янаки Янакиев, Йордан Батаклиев, Васко Николов, Краси Механджийски, Давид Кварацхелия, Светлан Радев и Румен Манолов. Сега Сиврийски ги подкара в обратен ред. Интересно, кой ще му чете записките на финала в Сливен?

Ужасна криза с навигаторите, вадят старите кадри от запаса

снимка за rallyxpress: пресслужба на григоров рейсинг тим
СЪВЕСТНА ОТ ПЪРВИЯ УЧЕБЕН ЧАС… Джули в роля, различна от модерния балет – дамата внимателно записва какво диктува пилота за записките в първото съвместно състезание с Гришо.


„Може и да не вярвате, но след първата отсечка (Синаговци – бел. ред.) се разплаках от удоволствие“, казва ученичката от Първа английска гимназия, а пилотът ѝ е категоричен, че „нещата ѝ се получават“.

При това, ако не се броят единият виртуален тест на компютъра и едно кратко минаване на класически етап от българските ралита, преди Синаговци Джули изобщо не познава работата на десния в колата.

Неприятен битов инцидент с Петьо Сивов, навигаторът, който се присъедини в Григоров Рейсинг в Монбат Сливен рали остави вицешампионът за миналата година сам в момент, в който Гришо вече бе разчертал плановете си до края на годината и планираше идния си сезон.

„Мога да седна единствено до човек, когото познавам добре и мога да му се доверя 100-процентово“, коментира Григоров, който в смесения екипажа с Джули не само се забавляваха идеално край Видин, но и в първите три отсечки, до отказването си от участието, твърдо бяха в шестицата.

„За нас това е подготовка за догодина – обясни за RallyXpress видинчанинът с русенската резиденция Боби Григоров. – Той [Виктор Миленков] нямаше никакъв опит, преди старта на спринта работихме малко [по записките] и наистина му идват.“

2018 VID SashoStayKrasi

снимка: rallyxpress
ПО КАКВО ДА ГИ ПОЗНАЕТЕ… Ако не са с два часовника на двете ръце, но са с обича – значи са навигатори! Александър Стайков и Краси Механджийски (вдясно) правят проверка на карнета си преди прегрупирането на екипажите от рали спринт Вида на площада в Грамада.

БИЛ НАВИГАТОР? СТАВА И ЗА „НАЧАЛНИК“!

ТЕСТ за знаещи, но с повишена трудност! Избройте имената на водещите фигури, не само в българският автомобилен спорт, за да се убедите, че това заглавие не е просто написано. Като за начало вземете мосю Тот и минете в управата на нашенския скромен вариант на този спорт. Ако резултатът ви е различен или по-малък от 8:2 в полза на навигаторите, започнете от начало!


След паузата, преди която Боби бе в тандем с друг успешен, силно мотивиран и закономерно искат за екип ко-пилот като Ангел Башкехайов, Боби се срещна челно с Госпожа Криза, оказвайки се, че има автомобил-топ и вакантно място в него.

Ако не беше краткото им участие във Вида, приключило още на Синаговци заради техниката, щеше да е любопитно да се проследи какъв би бил резултатът на сглобения и сработеният набързо екипаж, събрал много бърз пилот и абсолютен аматьор, седнал при Боби от любителските шампионати.

„Добре се знае, че който пилот е постигнал нещо в този спорт, той го е направил заради това, че е бил дълго време с навигатора си – казва шампионът за 2015 г. в ралитата и претендент за титлата в спринта сета Георги Василев.

Но след всеобщо известното обобщение, сливналията разказва история, която всъщност е много по-интересната:

2018 VID VictorBobii

снимка: rallyxpress
ВЪПРОС НЕ САМО НА ПЪЛНО ДОВЕРИЕ… Докато се събраха за тренировка във Видин и побързаха да прекратят учасието си още на Синаговци, Иван Иванов от колата на S1 прибра падналиата след спирането на екипажа плака. Плановете на Григоров/Миленков са изцяло насочени към сезон 2019..

„След една отсечка миналата година, на която карах на самия връх на възможностите си и финиширахме, му казах на Стефко [Добрев] – Не мога да те разбера, как го правиш! На тази отсечка и при това каране аз не бих седнал до себе си, а ти…“

ДВАМА ОТ РЕЗЕРВИСТИТЕ И ЕДИН НАЧИНАЕЩ ЩЕ СЕ ПОЯВЯТ В СЛИВЕН

ИНФОРМАЦИЯТА на RallyXpress за сериозна промяна в навигаторската бройка във финалния спринт от шампионата в Сливен след 10 дни сочи, че в квотата на ко-пилотите ще има минимум три промени, едната от които вече поименно е известна. Две от трите нови имена ще са на резервисти, които недоимъкът на навигатори по спешност извади на пазара.

Едната ще бъде в екипажа на габровския пилот на АРА Моторспорт Пламен Георгиев, който във втория си сезон продължава да бъде воден от своята дъщеря Габриела.

Но за рали-спринт Сливен обаче Пламен планира нейното място да заеме една габровска легенда в автомобилните спортове, навигаторът второ поколение Стефан Казаков. Той е син на ветерана на този спорт в град Николай Казаков.

2018 VID PlamenStefan

снимка: rallyxpress
ДОГОВОРЕНО ОЩЕ ПРЕДИ ВИДА… Пламен Георгиев (вляво) ще направи промяна в екипа си, за да види как ще му върви карането с навигатор от топ-класа като Стефан Казаков.

„Не съм сядал вдясно от 2008 г., когато бях навигатор на Лилит Айрапетян в сливенското рали – обяснява Казаков-син. – За Пламен… след тези две години каране, явно му се иска малко да се отпусне и да понастъпи ФИАТ-а. Все пак винаги има задръжки, след като се състезава с дъщеря си.“

Втората сигурна смяна ще е при Влади Сиврийски, за когото иначе известният повече като пилот сливенски състезател Светлан Радев бе видинско спасение.

Така че Влади ще има да избира, кой от останалите шестима във взвода, с които беше партньор през 2015 г. (виж снимката горе) да продължи сега в Сливен.

2018 VID SvetVladi

колаж: rallyxpress
НЕ ОБЕЛВА ДУМА ЗА НОВИЯ ПАРТЬОР… След като игра в дует с Влади Сиврийски, сливналията Светлан Радев (вляво) ще се върне към бизнеса си, за да отстъпи седалката в Логан-а на някой от свободните резервисти. Неговото име първо ще научат в офиса на БФАС, където ще трябва да му издадат еднократния лиценз за участие в сливенския финал.

Третата замяна също ще стане известна първо във федерацията, в момента, в който административно и документално бъде оформен лиценза на дебютанта.

:: За момента RallyXpress не може да потвърди като стопроцентова
информация онова, което е уловено за нов ко-пилот, разпространявано
от Агенция Партенка. Единственото, което е гарантирано, че това ще
е първото му появяване в спринтово състезание и дебюта като щурман.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев