• ...САМО СЛУХ ИЛИ И ИСТИНА? ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА АФБ КАМЕН МИХАЙЛОВ БИЛ ГОТОВ С ОСТАВКАТА СИ ЗА СЪБОТА...

  • ...42 КЛУБА С ОТВОРЕНО ПИСМО ДО МИНИСТЪР РАДОСТИН ВАСИЛЕВ, ТЪРСЯТ ОТГОВОРИ ЗА СЕЗОН 2022...

  • ...ФИА НАЛАГА ДРАКОНОВСКИ САНКЦИИ НА РУСИЯ И БЕЛАРУС ЗАРАДИ ВОЙНАТА В УКРАЙНА...

     

МG РТ качва оборотите за тренинга на Гената Лацов

Понеделник, 21 Февруари 2022 | София, RallyXpress
МG РТ качва оборотите за тренинга на Гената Лацов

ЛАЦОВ: ИСКАХ ДА ОСТАНА
НА ТРАСЕТО ДО ТЪМНО

20220220 Lazov 244
НАИСТИНА СЪМ ГРОГИ, но съм страшно доволен – заяви за сайта с новините в българския автомобилен сайт Генади Лацов (на снимката). ­– Такова задоволство от направеното, че… ми се искаше да остана на трасето до мръкване, въпреки умората и карането без никаква почивка…“

ЗАПОЧНАЛА полека-лека в началото на зимата, подготовката на новия пилот си пилот за 2022 г., екипът на MG Рали Тим Генади Лацов постепенно увеличава оборотите за неговия тренинг.

След снежните занимания, вчера, на трасе в Стара планина, Боби Григоров, Вики Миленков и Алекс Събев поставиха Гената на първото му асфалтово трасе и близо 6 часа (!) пилотът е търкал гуми на една от позабравените скоростни отсечки от националните ралита.

Това са първите рали-километри за Гената, с които подготовката му за рали-дебютът му – най-вероятно като форлойфер в рали Твърдица (11/12 юни) той трябва навърти, преди планирания първия сезон.

Официално той трябва да регистрира своето Субару Импреза WEX и навигатора си за първо фактическо участие (също предполагаемо) – в спринта в Пещера – 25/26 юни.

На 3-километровата дистанция Гената прави над 20 тура, при това върху асфалт, който се оказва и с доста фракция.

МG РТ качва оборотите за тренинга на Гената Лацов

снимка за rallyxpress: александър събев
ПЪРВОТО КАЧВАНЕ – БАВНО, ВНИМАТЕЛНО… Генади Лацов прави първото минаване по трасето, преди да започне интензивните турове за първите километри от тестовете в асфалтовата програма.


„Не, не сме търсили умишлено точно такава настилка, но се оказа от полза“, уточнява Вики Миленков, който според плановете на МG Рали Тим трябва да се окаже и първият ко-пилот на Лацов.

Интензитетът в подготовката на пилота се открива и от това, че както в зимните тестове, така и в първата от асфалтовите подготовки, с работата е ангажиран не само играещият тренер Боби Григоров и неговия навигатор Вики Миленков, но също и Алекс Събев.

„Преди да седне зад волана, естествено, първо Боби качи по трасето – обяснява Събев, - за му покаже завоите. След това Вики, който да чуе как той [Гената] ги оценява, чак тогава едно минавате за правене на записки.

„Така че километрите са доста повече от тези, които Генади навъртя като тренировка.“

И още един дребен, но и важен момент – начинът, по който Лацов „влиза в част“ е такъв, че екипът веднага се отказва да ползва за волана импровизираното приспособление, „маркиращо“ вида на завоите по системата (5+ - най-бързият за Григоров/Миленков) на екипажа.

ГРИГОРОВ: УСЛОЖНЯВАНЕ НА ЗАДАЧИТЕ
ЗА ВСЯКА ОТ СЛЕДВАЩИТЕ ЛЕКЦИИ

01010 NO PIC SMСофия, RallyXpress

НЕЗАВИСИМО, че до официалния старт на първенствата в рали-дисциплините остава доста време, менторът на пилота е планирал не само поредица от тестове с увеличавана интензивност, но и лекции, в които задачите за Генади Лацов също така стават все по-сложни. От казаното от Боби Григоров се разбира, че причината за такова ускорено и бързо усложняващо се темпо на уроците е в особено бързата възприемчивост на пилота.

„Вече нямам никакво съмнение, че онова, което показа със снежните тестове не е било моментно, адаптира се, както и вярно и точно изпълнява показаното“, смята Григоров.

Заради предстоящата работа с навигатор, още по време на опознаването на спринта в Пампорово, Лацов е в автомобила на шампионския екипаж и това е въведението към вчерашните турове с Миленков и Събев в асфалтовите изпитания.

„Така съм го планирал, че при следващата сесия лекцията и практиката ще е за работата с левия крак – разкрива част от програмата за втория асфалтов тест тренерът.

„С тази особеност на ездата той няма опит, а трябва да се види как ще работи с левия крак в екстремална ситуация.“

От това пък следва и предположението, че подобен тест, когато и да бъде запланиран той, най-вероятно е да бъде на пистата Дракон край Калояново, чието трасе е най-подходящо за подобна лекция и упражненията в нея.

20220220 Lazov Asf AS 003

снимка за rallyxpress: александър събев
И В ОГЛЕДАЛОТО… Гената Лацов внимателно е следен не само на трасето, но и по пътя към първия от тестовете на асфалт.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев