• ...САМО СЛУХ ИЛИ И ИСТИНА? ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА АФБ КАМЕН МИХАЙЛОВ БИЛ ГОТОВ С ОСТАВКАТА СИ ЗА СЪБОТА...

  • ...42 КЛУБА С ОТВОРЕНО ПИСМО ДО МИНИСТЪР РАДОСТИН ВАСИЛЕВ, ТЪРСЯТ ОТГОВОРИ ЗА СЕЗОН 2022...

  • ...ФИА НАЛАГА ДРАКОНОВСКИ САНКЦИИ НА РУСИЯ И БЕЛАРУС ЗАРАДИ ВОЙНАТА В УКРАЙНА...

     

Автомобилна „война“ в дните на истинската война и криза

Вторник, 08 Март 2022 | от Страшо Димов, RallyXpress
  •  
  • обновена
Автомобилна „война“ в дните на истинската война и криза

ПЪЛЕН ЗАПИС НА
ДНЕШНАТА СРЕЩА
С ЖУРНАЛИСТИТЕ

CamerMan 007
НА ЛИНКА по-долу, може да проследите пълният запис на днешната среща, организирана в Пресклуб България по инициатива на автомобилни клубове от страната и Автомобилна федерация на България (АФБ). Както видеозаписът, така и снимките на този текст на Асен Илиев, направени специално за сайта с новините в българския автомобилен спорт.
Едночасовата среща – гледайте ТУК

ПОСЛЕДНАТА част от продължаващата вече петилетка „война“ за притежанието на спортния лиценз в българския автомобилен спорт днес широко и обстойно беше представен на специално свиканата от клубове в страната и Автомобилна федерация на България (АФБ) среща с медиите в Пресклуб България.

Срещата на легитимната за момента автомобилна власт вчера бе изпреварена от специален пост на министър Радостин Василев (виж ТУК), както и становище на Министерството на младежта и спорта на официалния сайт на спортното ведомство.

И днешната медийна активност на АФБ, и срещата организирана от клубовете преди 10 дни в Стара Загора – декларирано и днес, и тогава от автомобилната спортна власт и клубните представители, бяха не само заради градиращата и непрекъснато засилващата се опасност от нулев сезон в шампионатите за 2022 г., но и опит за търсене на примирие, преговори и помирение между открито враждуващите страни.

С една-едничка цел - за да предотврати фактическият край на този спорт в България, към който „войната“, водена вече 123 месеца (!!!) води и в дни на истински война и криза.

За разлика обаче от свиканият нетактично навръх Заговезни старозагорски митинг, сега нито един от представителите на борещата се активно за националния лиценз, а с него и за международното си признание БФАС, не бе в залата на Пресклуб България.

Автомобилна „война“ в дните на истинската война и криза

снимка за rallyxpress: асен илиев
ГОТОВИ НА ВСИЧКО ЗА СПОРТА… (отляво надясно) Павел Славов, водещият спортната комисия към АФБ на хората с увреждания, действащият шампион на България Мирослав Ангелов, първият ни участник в Париж-Дакар Тодор Христов, ген-секът на федерацията Калоян Станчев, европейската шампионка Екатерина Стратиева, и мултишампионите  в планинското и пистовото първенство Пламен Стайков и Илия Царски.


След снощният пост на министър Василев и становището на спортното ведомство, напълно логично отправените послания от пилотите остават нечути, а символично протегнатата ръка за съвместна работа – за пореден път остава висяща.

И още един факт – нито в Стара Загора, нито може би в необявените срещи между тази и онази страни, идеята за обединение, за връщането на добрите стари времена, не е идвала откъм БФАС.

„Министър Василев няма доверие към г-н Михайлов, но от една среща за половин час изгражда ли се доверие? Ще повторя мнението на г-н Михайлов, че всички съдебни битки с БФАС са спечелени на първа, втора, трета инстанция – заяви генералният секретар на АФБ Калоян Станчев.

20220308 AFB Press

снимка за rallyxpress: асен илиев
ИНТЕРЕСЪТ НА МЕДИИТЕ… В продължилата точно 65 минути среща на клубовете, журналистите бяха запознати с нетърпимата обстановка, до която е доведен спорта и опасността сезон 2022 да бъде нулев.

„Моите битки също са спечелени. Реално погледнато БФАС има 7-8 загубени дела, но въпреки всичко, те намират някакви политически ходове, с които да влияят на предишния министър. Силно се надявам г-н Василев да не е вникнал в нещата и да е повлиян от неговите съветници.

„Никой не търси конфликт, г-н министър. Хората са инвестирали немалко пари, немалко време и немалко нерви. Разберете правилно, всеки ще си защитава позицията. Неколкократни са писмата към ФИА кой управлява спорта в международен аспект. Казусът там е изчистен. Инвестиции освен отборите, освен пилотите, прави и федерацията.

„Само за последната година сме инвестирали над 126 хиляди лева в материална база. Отделно от това са финансирани състезания, за да завършим сезоните“ – допълва Станчев.

20220308 AFB Press Dobch

снимка за rallyxpress:асен илиев
ЕМОЦИОНАЛЕН ФИНАЛ… с призива на Добрин Борисов към министър Василев, да се направи всичко възможно, за да бъде опазен спорта от административен провал.

:: Няма да описвам самата среща
с журналистите. Картината и
аудио-записът (виж в карето до-
лу) достатъчно добре илюстрират
цялата ситуация, до която е дока-
ран спорта. Изводите можете да
си направите и самите вие.

Нямам никакво съмнение, че нито юристът Радостин Василев, нито служебния министър Андрей Кузманов, както и Красен Кралев, а със сигурност и техните предшественици, са си давали някога сметката (а и едва ли се е намирал някой, който да им каже!) нещо друго за този спорт, правен от професионални аматьори.

Същите, които заради любовта (изобщо не е пресилено, повярвайте!) към автомобилния спорт от понеделник до петък „чукат ламарини“, за да изпукат „изчуканото“ през уикенда пред публиката.

И така до следващия старт, до следващия сезон… И отново в този цикъл - само заради спорта.

„След вчерашното изявление (становището на ММС – бел. ред.) в мен остава впечатление, че г-н Василев адвокатства за федерацията с отнет лиценз, която е обжалвала и на всички инстанции е загубила делата за отнетия лиценз.

„Федерацията, която обжалва решенията на Общото събрание, на което над 80 процента от присъстващите клубове избраха ново ръководство. Преди месец излезе последното решение на ВКС, че събранието е било редовно и решенията за верни.

„Министър Василев е юрист и би трябвало да ги провери тези неща и да ги знае“, допълни Тодор Христов, първият български пилот, участвал в класическото Париж-Дакар.

Спонсорите? Че те не само са малко, но и са само за пилоти от топ-класа, както и силно са променени приоритетите им в незавидните икономически условия. Дали си струва да говорим изобщо за промененото им виждане към спорта?

Така остават фамилните спомоществователи… и цикълът „понеделник-петък“

ЗАСЕГА САМО ДУЗИНА
ПИЛОТИ СА ГОТОВИ
ДА КАРАТ В ЧУЖБИНА

001 My Laptop 1
ОПАСНОСТТА от нулева година в автомобилните шампионати на България е накарала около дузина български пилоти в различни дисциплини да се ориентират към състезанията зад граница. Според непотвърдени сведения на RallyXpress става дума за 12 състезатели, една част от които поради вечното разделение, от години не карат в нашите първенства. Да припомним, че първите гаст-пилоти, състезаващи се в Румъния през 2017 г. в класическите дисциплини бяха ралиджиите Екатерина Стратиева и варненецът Тихомир Стратиев, а в крос-кънтрито, по думите на Тодор Христов състезателите с македонски лицензи са били 22.

  Но като се сещам за изгубените четири заралийски часа на 26 февруари, без никакъв риск ще се обзаложа, че пресконференцията днес се оказа поредният обстрел от двете страни на фронтовата линия.

А примирието е далечна химера, когато непримиримостта и разделенията са много по-големи от общата идея, че губещият са не пилотите, а публиката, заради която те са на трасетата и заради която дълбоко бъркат в своите джобове.

В този смисъл задължително трябва да бъде цитиран бившият президент на БФАС Владимир Илиев, заявил веднага след своя избор (тутакси оспорен в съда от АСК Евроком след събранието на 30 май 2014 г.): „Ще започнем да познаваме фоновете си по лица…“

Позволявам си с днешна дата да перифразирам тези думи и да кажа, че редактирам драматичната и нерадостна констатация на един от безспорните авторитети в спорта у нас и преподавател от НСА: вече ще започнем да познаваме намаляващите фенове и по имена…

Ако противоборството в петгодишният административно-правен, а вече изглежда и с политически оттенъци сериал „Лиценз ми дай!“, води до разделение на властите, то това се отразява и на публиката, която във фейса също копае своите траншеи за ежедневните си виртуални битки с хлевоусти фрази, заклинания и удобно подбрани аргументи.

Не искам да го мисля: не дай Боже, слънчогледовото семИ край етапите да измести барбекютата, а феновете да копират поведението на футболните агитки и крайните им действия край трасетата.

КАМЕН МИХАЙЛОВ ОФИЦИАЛНО ПОДАДЕ ОСТАВКАТА СИ

2019 Kamen Mihailov 002от Олимпи Филипов, за RallyXpress

КАКТО ВЧЕРА написа сайтът с новините в българския автомобилен спорт, президентът на Автомобилна федерация на България (АФБ) Камен Михайлов (на снимката) се оказа не само с написана и сложена в джоба оставка, която да подаде. Но не на планираното за събота Общо събрание на АФБ в Парк-хотел Москва, а с онлайн включване на екрана в Пресклуб България днес по време на пресконференцията, свикана от клубовете и федерацията с тема за бъдещето на автомобилния спорт .

Аудио-записа на тази видео-оставка, аргументите за нея и мотивировката за това безпрецедентно за автомобилния спорт действие (отделно до медиите бе разпространен и текстовият й вариант) на Камен Михайлов чуйте ТУК

Причината за екстраординарното обръщение на Камен Михайлов е, че той е карантиниран заради прекарания COVID-19.

20220308 Mihailov Resib AI

ОТ ЕКРАНА… Камен Михайлов излага аргументите си за своята оставка, обрисувайки нетърпимата обстановка, до която е докаран спорта в България.

Освен крайно необичайният начин на заявлението на президентът на АФБ, това е и първият случай от 11 години, в който ръководител на автомобилния спорт напуска поста си, без да е имало общо събрание, на което да не е получил подкрепата на мнозинството от клубните представители в страната.

Михайлов е и първият президент на АФБ, който до днес водеше появилият се през април 2018 г. нов автомобилен алианс.

Подобно нещо, но по-скоро като оперетна постановка с подаване на оставка, направи на 19 февруари 2016 г.. Владимир Илиев, добре разбирайки, че мобилизираните клубове ще отхвърлят подобен вариант.

20180421 Osabr Iliev AI

снимка за rallyxpress: асен илиев
ПРИЯТЕЛСКА ПОДКРЕПА… Владимир Илиев е загубил избора по време на общото събрание в БЧК и подкрепян от Росен Даскалов напуска зала София, след като преди това е заявил, че е готов да подаде оставката си като президент на БФАС.

Всеки един от четиримата последвали на поста председател на федерацията и работил за спорта близо 32 години - покойният Георги Янакиев – Александър Александров, Радослав Козлеков и Владимир Илиев (без месеците при съдебните прения – бел. ред.) се е задържал на поста си не повече от 3 години.

Рекордьорът за най-краткия мандат е Александър Александров, срещу когото 35 клуба страната организираха подписка и свикване на общо събрание (преди да са изтекли и 100 дни от избора му!) на 6 април 2011 г., когато за президент бе избран Радослав Козлеков.

Сегашният действащ президент на БФАС – организацията, която не е легитимирана пред Министерството на Младежта и спорта е Румен Дунев, избран за лидера на половин дузина клубове (по думите на ген-сека на АФБ Калоян Станчев – бел. ред.).

Според думите на Станчев, оспорваният му избор като председател на БФАС по време на общото събрание от 21 април 2018 г. е спечелено във Върховния касационен съд, но до момента генералният секретар на АФБ все още не е вписан официално в Търговския регистър.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев