• ...СЕБАСТИЯН ЛЬОБ ВЪРНА ФОРД В СВЕТОВНИТЕ СЕРИИ СЪС ЗАШЕМЕТЯВАЩА ПОБЕДА В МОНТЕ КАРЛО...

     

  • ...СЕБ ОЖИЕ СЕ ЗАВЪРНА НА ЧЕЛО НА КОЛОНАТА, ВОДИ НА СЕБ ЛЬОБ С КРЕХКИТЕ 21 СЕКУНДИ...

     

  • ...И ГРИЙНСМИТ СЕ РАЗПИСА КАТО ПОБЕДИТЕЛ В ЕТАП ОТ СВЕТОВНИТЕ СЕРИИ, ЛЬОБ ПЪК ПРАВИ НОВ РЕКОРД...

     

В една година Ангелов на два пъти прави „отметки“

Неделя, 02 Януари 2022 | от Страшо Димов, RallyXpress
В една година Ангелов на два пъти прави „отметки“

…И ЗАЕДНО С ХОЛОВЧИК
ВЛЕЗЕ В СТАТИСТИКАТА
НА БЪЛГАРСКОТО РАЛИ

ЗА 2021 ГОДИНА Миро Ангелов се „разписа“ и втори път, ставайки първият от българските състезатели, преминал кръгъл километър в нашенското състезание. При второто преминаване на етапа Новосел (виж ТУК) той и неговият шампионски навигатор Георги Гаджев пресякоха виртуалният километър 14 000 на рали България (на снимката). Преди това границата на кръглите 10 000 километра е пресечена от поляците Холовчик/Виеславски (Субару Импреза WRX), печелейки финалния етап от тогавашното Албена – Виница през 1997 г.
14000

…И НАЛИ, КАТО най-възрастният [победител] в рали България…“ – това често можеше да се чуе от двойният шампион в ралитата у нас за 2021 г. Мирослав Ангелов.

Пилотът на Мегапорт Рейсинг не го афишира особено, но и не пропуска да подчертае факта, че с първото място в България 2021 г. се е „разписал“ като най-старият победител в… най-старото  българско рали.

Дали наистина това е така?

Че и косата на Миро благородно побеля не само около слепоочията, това е лесно видимо. Но точно търновецът ли е пилотът, който е бил най-дърт на финала във Варна миналата година?

Справката, която RallyXpress направи, преобръщайки с краката нагоре целия архив на сайта показа, че без да е правил лични сметки и изчисления, Миро Ангелов е бил точен.

Мултишампионът на България през последните години наистина е победителят в рали България, който в деня на финала е най-възрастният пилот, стъпвал на върха на почетния подиум.

Завършвайки като победител в 51-ото издание на най-старото ни международно рали на 16 май миналата година, Ангелов е точно 48 и половина години!

2021 BUL Miro PS 005

снимка: петко станчев/rallyxpress
ЛЕТИ КЪМ ВТОРАТА СИ ПОБЕДА В БЪЛГАРИЯ… Миро Ангелов и Георги Гаджев преминават през макадамовата „добавка“ на нашенското рали, карайки на макс, за да спечелят първото място в престижния кръг от ERT.

В една година Ангелов на два пъти прави „отметки“
С което подобрява собственото си „рекордното постижение“ от 2018 г., завършвайки като победител, само 29 дни, преди да е духнал 46-те свещички  върху тортата си.

Всичките досегашни 52 години и 51 издания на българското състезание показват, че ралито е дисциплина за хора около Христовата възраст, време години на спортна и атлетическа зрялост за автомобилизма.

През 1970 г. историята на Златни пясъци започва повече от обещаващо - победата на германеца Райнер Алтенхаймер.

А за онази години това си е направо сензация – млад мъж, „с катинарче“ и кара Порше, каквото у нас изобщо не може да  срещне! Не е като сега.

Година по-късно успехът е за ненадминатия Илия Чубриков, който обаче е на 36 години и е разделен от 10 лета от германеца.

В третото издание, под хотел Интернационал в курорта, на подиума се качва 42-годишният Собиеслав Засада (Пол), за да стане

последният от поколението зрели пилоти,

които отстъпват лидерските позиции в Златни, по-късно Златни пясъци-Албена (и след това с добавката Сливен) на състезателите от поколението на 30-годишните и зрелите пилоти.

1972 ZLA Zasada

снимки: архив на rallyxpress и интернет
ТРЕТИЯТ В ХРОНОЛОГИЯТА, „НАЙ-ЗРЕЛИЯТ“… На брега на Черно море, Собиеслав Засада позира пред своето Порше 911 преди да завърши като най-възрастният до момента от тримата състезатели в историята на Златни пясъци.

Само като ориентация по темата: младите (25-30 год., виж карето долу) в историята на България са 10, срещу 32.а над тази възраст, но по-млади от аркадашите на… Засада и Миро, които нямат и дори и десетка.

199304 ALB Pier Sezar Baroni

снимка: архив на rallyxpress
ПО РЕЦЕПТАТА „ПОБЕДА В БЪЛГАРИЯ - РАВНА НА ТИТЛА В ЕВРОПА“… Ерик Соваж и Пиер-Сезар Барони са пред хотел Добруджа в Албена, знаейки добре, че победата в Златни пясъци-Албена-Сливен е трамплинът към европейската корона. Което двамата французи и постигнаха.

До победата на Пиер-Сезар Барони (Фр, Ланча Делта, 40 год., 1 месец) през 1993 г., полското постижение е консервирано, а след 10 години, мязащият на всякакъв
 
друг тип шофьор, но не и на претендент за евротитлата,

а в последствие и неин притежател - Барони е победен с месец и 27 дни от Бруно Тири (Бел, Пежо 206).

2000 ZLA Tiery IZah 168

снимка за rallyxpress: иван захариев/168 часа
АЛБЕНА, 2000 Г., БЕЛГИЕЦЪТ Е №1… Три години, преди да спечели за втори път българския кръг от еврошампионата, Бруно Тири вписа името си в престижното рали от първенството на Стария континент.

В листата на „дъртите“ следват 13 години, в които белокосите губят срещу напористите, преди Рашид Ал Кетби (ОАЕ, Шкода Фабия R5, 42 год. 10 месеца), за да дойдат двете постижения на Ангелов, между които е третата победа у дома на Димитър Илиев (Шкода Фабия R5, 43 год. 9 месеца).

РЕКОРДЪТ ЗА НАЙ-МЛАДИЯ ОСТАВА НЕКОРИГИРАН 39 ГОДИНИ

RALLYXPRESS 003от Олимпи Филипов, за RallyXpress

ОТ ТОВА ДАЛИ в 52-о издание на Рали България победител може да стане млад пилот, зависи дали името на най-младият победител ще остане непроменено 40 години или последват още нови години. Както обаче изглежда много малко вероятно, надали ще се появи състезател под 20 години, който да подобри направеното от Андреа Зануси (Ит, ФИАТ 131 Абарт), спечелил едно от най-престижните европейски ралита само 3 месеца, след като в началото на януари 1982 г. е чукнал кръглата си година.

Поне докато българското рали е преполовило и дори минало в 4-ото си десетилетие, в световните ралита господстват улегналите джентълмени, преди в края на 90-те (както впрочем във всички световни спортове – бел. ред.).и
 
в началото на новия век да започне да се
забелязва  рязкото спадане на възрастта


Така че, когато през 1982 г. Андреа Зануси регистрира един от най-значимите успехи в своята кариера, това бе повод на италианския „Гадзета делло Спорт“ да възкликне в челно заглавие „Мам-ма мия, толкова млад и вече победител!“

1982 ZLA Andrea Zanussi INT

снимка: архив на rallyxpress
ПРИТЕЖАТЕЛ НА ПРЕСТИЖНО ПОСТИЖЕНИЕ… Младежът Андреа Зануси позира до своя Абарт преди началото на рали Златни пясъци.

Зануси рязко свали предишните граници, поставени от италианеца Фулвио Бакели (1975, 23-03,ФИАТ 124 Абарт) Алтенхаймер (26-5), Атила Ферианц (1974 г., 27-11, Рено 12 Гордини).

2021 YANGEST rally BG winer

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев