• ...САМО СЛУХ ИЛИ И ИСТИНА? ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА АФБ КАМЕН МИХАЙЛОВ БИЛ ГОТОВ С ОСТАВКАТА СИ ЗА СЪБОТА...

  • ...42 КЛУБА С ОТВОРЕНО ПИСМО ДО МИНИСТЪР РАДОСТИН ВАСИЛЕВ, ТЪРСЯТ ОТГОВОРИ ЗА СЕЗОН 2022...

  • ...ФИА НАЛАГА ДРАКОНОВСКИ САНКЦИИ НА РУСИЯ И БЕЛАРУС ЗАРАДИ ВОЙНАТА В УКРАЙНА...

     

Захариев: Половината от техника вече пристигна

Сряда, 26 Януари 2022 | София, RallyXpress
Захариев: Половината от техника вече пристигна

ОСТАНАЛИТЕ 30 НА СТО
ЩЕ ЗАТВОРЯТ СИСТЕМАТА

ALGE Timing
ИЗГРАЖДАНЕТО на цялата система се очаква да приключи също във времето, преди началото на шампионатите за тази година, каквото и да е закъснението около издадената заповед на служебния министър Андрей Кузманов и протестирана от АФБ в Министерството на младежта и спорта. От общата информация, с която разполага RallyXpress се разбира, че в момента времеизмерването, GPS-системата, са готови на около 65-70%, а с наричаните от тай-киприте „екстри“ ще бъде затворена напълно. (виж карето долу).

ТОЧНО ПРЕДИ четири дни, в офиса на автомобилната федерация транспортна фирма достави двадесетина кашона, препълнени до горе с електроника от АЛГЕ, която техника е втората част от гранда на ФИА, по закупуването от АФБ на времеизмервателна апаратура.

До този момент, ползвайки за състезанията работата на екипа и техниката на Иван Маринов, както и част от апаратурата, която е лична собственост на председателя на федерацията Камен Михайлов и е събрана преди години, „тайм-кипърите“ на Стойко Нейчев можеха да гарантират 100 на 100 работата единствено за състезанията от планинския шампионат.

„Сега получихме още 20 хронометъра и 20 комплекта от клетките, което ни позволява да осигурим напълно всяко от състезанията в шампионата по рали-спринт – обясни за сайта с новините в българския автомобилен спорт Емил Захариев (на снимката горе), председателят на съдийската комисия на автомобилното сдружение.

Захариев обаче прави и едно важно уточнение: поради спецификата на контракта с техниката, не се получава „на куп“, а след превода на съответната сума към ФИА, за съучастието на ANC в този контракт.

Захариев: Половината от техника вече пристигна

снимка: офис на aфб
ОТ ВРАТА ДО ВРАТА… Първият от отворените кашони на АLGE-Тайминг, пристигнали от Германия със специалната доставка за федерацията


Според информацията на RallyXpress, общата сума по този грант е около €70 000, като участието на АФБ е в рамките на 20 000.

Сумата включва както измерителната апаратура, така и системата за контрол и сигурност на състезанията, чиято работа на GPS за първи път бе използвана още със старта на календара през 2021 г. в  първия рали-спринт в Пещера.

2021 PEZ GPS 1st SD 004

снимка: архив на rallyxpress
ПЪРВА ПРОБА НА СОБСТВЕНАТА ТЕХНИКА… Системата за сигурност и контрол на състезанията за първи път бе монтирана от екипа на тайм-киприте, а след това и успешно използвана по време на първия спринт в Пещера.

„Имаме принудително забавяне, резултат на чиста администрация – обяснява още Емо Захариев. - Оказа, че ТАG Хоер вече не произвежда и не развива тази част от апаратурата, така че трябваше да се насочим към ALGE. Но това бе промяна в условията, която не можеше да стане механично, без за това да бъде искано и, разбира се, получено категоричното съгласието на ФИА…“

Така че сега всичко по отчитането на резултатите, вече ще е не под знака на познатата германска трибуквена абревиатура, а с логото на ALGE.

„Очакваме до два-три месеца да получим и останалата част от оборудването (още толкова кашони с хронометри и комплекти от клетки – бел. ред.), за да имаме пълното осигуряване на времеизмеврането във всичките състезания.“

СТОЙКО НЕЙЧЕВ: НА ФИНАЛА ЩЕ ИМАМЕ
ИДЕАЛ ЗА СЪВРЕМЕННА КОНФИГУРАЦИЯ

2021 Toni Neychev TKПазарджик, RallyXpress

ТАКИВА СА перспективите, които Стойко (Тони) Нейчев (на снимката), водещият на екипа за времеизмерването, вижда и планира да бъдат реализирани в следващите месеци – евентуално краят на април - до началото на календара за 2022 г. „Има още какво да се направи и смятам, че ще успеем да се класираме в тези срокове“, пресмята месеците той.

Реално, с новата апаратура, дори няма да се налага да се правят тестове. Първият ѝ тест екипът прави по време на прегрупирането от финалния кръг в спринтовия шампионат в Пампорово в началото на ноември миналата година.

„Онова, което сега се чака е тези компоненти, които свързани с вече изградената част от техниката ще позволят работата не екипите (на времеизмерването – бел. ред.) да работят на какъвто и да е терен, без при това да бъдат зависими от доставчиците на мобилните услуги“, обяснява какво разбира под „екстри“ Нейчев.

Отделно – условно да го наречем ъпгрейда – що позволи и не само по-големия брой състезания, но и покриването на състезанията, които се застъпват в един и същ уикенд.

2021 BUL Time keeping

снимка: архив на rallyxpress
ДОКАТО ЧАКАТ ЕЛЕКТРОННИТЕ „ГЛЕЗОТИИ“… Екипът на Тони Нейчев ще продължи да работи със 70 на сто от възможностите на незавършената система.

„Да, повече състезания едновременно“, съгласява се той, като сочи също и това, че след завършването (това означава и преработване да визуализацията – бел. ред.), резултатите, които ще стигат онлайн до феновете, вече ще имат и друг изглед.

До този момент работата на Нейчев и неговите хора бяха качвани на румънския сървър, а от тази година ще са на собствен български.

„Което означава, че ще има и промяна на линка към „лайва“, а къде ще бъде позициониран той – предстои да се реши от федерацията“, завършва водещият тайм-кипър.  

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев