• ...СКАНДАЛ НА ФИНАЛА НА ПЛАНИНСКОТО: ОСОГОВО 2021 Г. ПРЕКРАТЕНО СЛЕД МАНШ 1, СЛЕДВАТ ПОДРОБНОСТИТЕ...

  • ...ПРЕДИ ФИНАЛА НА ОСОГОВО: КАКВИ СА ВЪЗМОЖНИТЕ ВАРИАНТИ ЗА ШЕСТ ОТ ДЕСЕТТЕ ТИТЛИ В ПЛАНИНСКОТО...

     

  • ...ИЗВЕСТЕН Е СПИСЪКЪТ СЪС ЗАЯВКИ ЗА ФИНАЛА В ОСОГОВО 2021, 48 АВТОМОБИЛА СЕ СЪБИРАТ НАД КЮСТЕНДИЛ...

Себ/Жулиен: фантастични шампиони от фамозна ера

Неделя, 21 Ноември 2021 | от Спиров и Петров, Монца
  • обновена
Себ/Жулиен: фантастични шампиони от фамозна ера

КЛАСИРАНЕ СЛЕД ФИНАЛА

2021 WRC Lst
::
Класирането на първите 6: Ожие/Инграсия 2.29:00.3 ч, следвани на 7.6 сек от Евънс/Мартин, на 21.6 от Сордо/Карера, на 35.9 от Нювил/Видаег, на 1:29.2 мин от Солберг/Едмънсън, на 2:19.0 мин от Грийнсмит/Патерсън, и др.
:: Етапни победи: Ожие, Евънс и Нювил – по 5, Сордо – 1.
:: Лидер на колоната: Ожие 1-5/8/10-11/13-16, Евънс- 6-7/9/12;
:: Класиране на първите трима пилоти за световния шампионат 2021: Ожие 230, Евънс 207, Нювил – 179, Рованпера 140, Танак 128, Брийн 78 т., и др.

НЕВЕРОЯТЕН ФИНАЛ, изключителен завършек на една феноменална ера в световните ралита! Страхотен край на шампионат, изпълнен с интрига, обрати, неизвестни и забележителен италиански апотеоз не само на сезона в световните серии на ФИА!

АCI Рали Монца беше такова рали, за което дори и определението Финале гранде изглежда много-много малко!

Но краят на годината беше и също и зашеметяващ завършек на цялата френска декада в WRC, приключила с двойната победа за Себастиян Ожие и Жулиен Инграсия – екипаж, който несъмнено се нарежда с най-големите имена в цялата история на този спорт.

Финал на шампионата, в който двамата французи, допълнени с второто място на Елфин Евънс и Скот Мартин донесоха на японския тим четири титли!

Но също и връчиха на Тойота Газоо Рейсинг Тим толкова чаканата пета титла – тази при производителите!

„Спечелих ли ралито? – шегувайки се пред микрофона на Моли Уилямс, попита Себ Ожие, преди да започне да аплодира Жулиен Инграсия, сочейки своя ко-пилот и да възрази на Моли:

„Не аз, той е уникален, Жулиен е уникален!“

Себ/Жулиен: фантастични шампиони от фамозна ера

снимки за rallyxpress: алекс спиров и драго петров/apix
ПОД БЪЛГАРСКИЯ ТРИЦВЕТ НА ШУМЕНЦИ И В СЪПРОВОД НА МАРСИЛЕЗАТА… За последно заедно върху бегачката – Жулиен Инграсия и Себастиян Ожие, поставили специално подготвените за този грандиозен спектакъл уникални шлемове приветстват тълпата от фотографи на финала на пауърстейджа.


И всичко това само в три скоростни етапа днес, истински рали-трилър, за какъвто сценарии дори и баш-майсторите в Холивуд ще изпитат завист.

211121 Ogier Champion Graph

графика: порталът на WRC+
МИНУТА СЛЕД ФИНАЛА… Толкова време беше необходимо на перфектно работещият екип на официалния сайт на световните серии, за да качат на страницата двете графики със световните шампиони Ожие и Инграсия и за Тойота Ярис WRC.

2021 MOZ Ogier 007

снимки за rallyxpress: алекс спиров и драго петров/apix
СЕКУНДИТЕ ПОД ПЪЛЕН КОНТРОЛ… В пауърстейджа Себ Ожие отново доказа себе си, карайки прагматично и хладнокръвно, прецизно контролирайки аванса си пред своя партньор и за втори път вицешампион Елфин Евънс.

РЕЗУЛТАТИТЕ В МРЕЖАТА

РАЗВИТИЕТО на последното състезание от сезона, победителите в 16-те скоростни етапи от ACI Монца Рали, както и общото подреждане на екипажите може да следите на живо ТУК


Шансовете уелсецът да успее да промени класирането в ралито, а с това и да се реабилитира за 2020 г., не изглеждаха да са малки.

Както и вчера в етапите тук, нямаше начин да не отбележим това, че колкото повече се развиваше ралито, толкова пилотът увеличаваше и агресията си в атаките на завоите, и видимо качваше скорост скоростта си.

Преди финалната отсечка за годината Евънс и Ожие бяха един до друг, като франсето му бягаше с напълно заличимите 7.6 сек.

2021 MOZ Evans 005

снимки за rallyxpress: алекс спиров и драго петров/apix
НЕИЗПЪЛНЕНО ОБЕЩАНИЕ… Въпреки, че бе много по-бърз и агресивен във последните етапи, на британеца не достигнаха секунди, допълнени с дребната "подаръчна" грешка в заключителната гонка, за да промени класирането си в шампионата

Но и сега, макар и в значително по-дребен от миналия декември, той пак направи подарък за партньора си, допускайки загуба на секунди, направи по-добро време от Ожие (-0.3 сек, равно време с третия на финала – Дани Сордо – 10:08.0 мин), но си остана и с този авантаж…

Въпреки, че караше заради своя тим и Адамо колкото бързо, толкова и зряло, Дани Сордо успя да стигне до подиума на втория италиански финал, но не и да подмине Евънс за титлата на конструкторите.

2021 MOZ Sordo 3th

снимки за rallyxpress: алекс спиров и драго петров/apix
СИЛЕН, НО И ДОСТА НАЗАД ВЪВ ВРЕМЕНАТА… 15 секунди не стигнаха на испанеца, за да вземе сребърното стъпало на платформата за шампионите на пистата Монца.

Битката на тимовете в WRC2 обаче завърши с успех на Николай Грязин, който изненадващо донесе успеха на Мовистар, изпреварвайки далече по-силния и по-професионално подготвен тим на ТОК-Спорт, който пък специално за това участие на своя първенец в категорията – Андреас Микелсен бе брандиран с ярки златни елементи неговата Фабия.

2021 MOZ Mikelsen

снимки за rallyxpress: алекс спиров и драго петров/apix
СПЕЦИАЛНИ ЗЛАТНИ ОРНАМЕНТИ ЗА ШАМПИОНА… Норвежецът се появи на старта в „злато“ и се представи по шампионски, но това не стигна за първото място на неговия тим.

Малко след като стана известно, че решението на ФИА по казуса с декласирането на Йоан Росел (Ситроен С3 Рали2) в Гърция е излязло, а в класирането на WRC 3 разликата между него и Кайетан Кайетанович (Шкода Фабия Рали 2) е 107:127, движещият се от вчера вечерта все на 12-о място (първи в категорията) поляк, днес джентълменски отстъпи победата на Росел (14-и до финала) с 3.1 сек, оставяйки на второто място в края на годината с разлика от 3 т. - 130: 127 т., и Кайто не успя да прибави и титла от световния шампионат към европейските си отличия.

2021 MOZ RosselKajto

снимки за rallyxpress: алекс спиров и драго петров/apix
СЛЕД АДМИНИСТРАТИВНОТО НАПРЕЖЕНИЕ И ГОРЕЩАТА БИТКА… Йоан Росел бе първият, който получи поздравленията като новия шампион в  WRC3 от Кайетан Кайетанович.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев