• ...СКАНДАЛ НА ФИНАЛА НА ПЛАНИНСКОТО: ОСОГОВО 2021 Г. ПРЕКРАТЕНО СЛЕД МАНШ 1, СЛЕДВАТ ПОДРОБНОСТИТЕ...

  • ...ПРЕДИ ФИНАЛА НА ОСОГОВО: КАКВИ СА ВЪЗМОЖНИТЕ ВАРИАНТИ ЗА ШЕСТ ОТ ДЕСЕТТЕ ТИТЛИ В ПЛАНИНСКОТО...

     

  • ...ИЗВЕСТЕН Е СПИСЪКЪТ СЪС ЗАЯВКИ ЗА ФИНАЛА В ОСОГОВО 2021, 48 АВТОМОБИЛА СЕ СЪБИРАТ НАД КЮСТЕНДИЛ...

Епохален пинг-понг мач в заключителната глава

Събота, 20 Ноември 2021 | от Спиров и Петров, Монца
Епохален пинг-понг мач в заключителната глава

РЕЗУЛТАТИТЕ В МРЕЖАТА

MOZ Results
РАЗВИТИЕТО на последното състезание от сезона, победителите в 16-те скоростни етапи от ACI Монца Рали, както и общото подреждане на екипажите може да следите на живо ТУК

КАКЪВ ФИНАЛ на шампионата, какъв финал на цялата рали-ера! При това, след два дни битки в ACI Рали Монца остава последната състезателна неделя, последните 39 км, последните три скоростни етапа и финалния пауърстейдж.

А битката между двамата пилоти на Тойота Газоо Рейсинг все повече започва да мяза на мач по пинг-понг, в който Себ Ожие и Елфин Евънс си разменят етапни победи и лидерството с резки решаващи забивки.

В края на втория ден, след последната от тези забивки, точно както вчера това направи Евънс с аванс от 1.3 сек, сега начело на класирането излезе Ожие повеждайки с 0.5 сек. – общо време след съботния ден 2.13:27.2 ч.

Епохален пинг-понг мач в заключителната глава

ПРЕЗАСТРАХОВАН ДО КРАЙЕН КОНСЕРВАТИЗЪМ… В тъмната част на съботния ден Себ Ожие предпочете „да си върже гащите“, но да запази аванса си в състезанието и да си осигури половината от титлата предсрочно.


До този момент Евънс, който кара силно при първата Сотозеро, водеше с две десети по-малко.

Бяхме недалеч от Моли [Уилямс], когато неподражаемата репортерка на WRC+ зададе въпроса на Елфин Евънс, дали главната му цел е да спечели ралито, на което вицешампионът категорично обяви:

„Да, точно това е целта…“

И така директно потвърди очакванията ни, за които писахме вчера: при сегашното подреждане и разположение на силите, с каквито и бонуси да завършат двамата утре, важното за Елфин е да не остави Себастиян Ожие във финала до обере всичко, независимо че тук французинът почти е подпечатал втората си поредна титла година по-късно.

До второто преминаване на разположеният на Монца Сотозеро 2 (14.85 км) Евънс бе напред с 0.3 сек. Както при първото каране на този тест, така и при второто преминаване забелязаното за него още вчера – че уелсецът е по-бърз в този тип скоростни етапи – се потвърди 100 на сто.

Простата сметка показва, че от петте карания в парка на Монца, Евънс печели три, а във всичките – Ожие само в 6-ия и 13-ия етап е пред съотборника си (3-и).

Обяснението се налага само от себе си: това, което видяхме и тази вечер е, че Елфин буквално си играе с Ярис-а, докато в тези етапи Ожие е безкрайно консервативен, за да не кажем необичайно предпазлив.

Като си спомним обаче неприятния инцидент на Николай Грязин (Шкода Фабия Рали 2) и удара му в първия от шиканите на Параболика, точно разбитата и „окуцяла“ Фабия на руснака, може би обяснява и очевадната презастраховка на Себ.

Дори и каращият като по конец Евънс не се размина „с кратка среща“ с предпазните бариери, от която се отърва единствено с леко потрошен аеро-пакет на задната дясна част на Тойота-та.  

2021 MOZ Evans shot 001

снимки за rallyxpress: алекс спиров и драго петров apix
ДОРИ И ПЕРФЕКТНИЯТ СПИЛ НЕ ДАВА ГАРАНЦИИ… Елфин Евънс проверява резултатите от забърсаното ограждение след първото каране на Сотозеро.

Дани Сордо, който спечели втория тур в теста, носещ името на последния модел гуми на Пирели е трети преди неделния финал, но и той, както и партньора му в Хюндай Моторспорт – Тиери Нювил са на масивни разлики от дуетът на Тойота – съответно на 27.4 и 46.6 сек.

2021 MOZ Sordo 003

снимки за rallyxpress: алекс спиров и драго петров apix
ДОКАЗАН АСФАЛТОВ ЕКСПЕРТ… Включването на Дани Сордо във финала на шампионата се оказа напълно оправдано – испанецът е най-добре пласирания пилот на корейския тим.

Какво освен „перфектен“ да кажем за детето Солберг!  Ако към ездата, по-скоро типична за пилот с дълъг опит прибавим и тийнейджърския непукизъм, разбира ме защо за него отсечките на пистата Монца са нещо средно между гимхана и рали-крос.

Но вероятно именно заради приликата с кроса, Оливър бе толкова прецизен на тези скоростни етапи. И то подредени така, че навигаторите – много вероятно – са били като ученици, казвайки скоропоговорка в завоите…

Солберг-мл. засега е 6-и – на 1:21 от лидера, и само на 15.4 от топ-пилота на Хюндай Тиери Нювил.

2021 MOZ Ole Solb 004

снимки за rallyxpress: алекс спиров и драго петров apix
ПРЕЛИВАЩ ОТ ЕМОЦИИ НЕ САМО НА ТРАСЕТО… За младежа Солберг трасетата в Парка Монца повече наподобяват на гимхана, комбинирана с рали-крос…

Едва ли ще е чудно, ако го прескочи, след като в своя стил на циклични удари в състезанията, белгиецът не повтори това, което в го остави без броня и нарушено предно очакване в отсечката Сан Фермо 2.

2021 MOZ nEUVILE 001

снимки за rallyxpress: алекс спиров и драго петров apix
НЯМА НАЧИН ДА НЕ ПОТРОШИ ПЛАСТМАСИТЕ… Въпреки здравата си езда заради класирането на отбора в шампионата на производителите, Тиери Нювил не пропусна да извади от строя част от аеродинамиката на своя автомобил…

Възелът в WRC3 не само не се разплете, но и продължава да остана така затегнат както преди състезанието, така и след петъка – Йоан Росел (Ситроен C3 Рали 2) и Кайетан Кайетанович (Шкода Фабия Рали 2) са пак на малка разлика – 11-и и 12-и, като между тях има една 2.6 сек!

Утре това ще е вероятно най-затегнатата битка, след която ще се знае кой е шампионът. Освен ако, заедно с резултатът не дойде и решението на ФИА за оспореното техническо решение на Росел около ралито в Гърция.

2021 MOZ Rossell 001

ПОСЛЕДНАТА НАДЕЖДА НА СИТРОЕН… Въпреки, че Кайто му диша във врата, Йоан Росел изглежда пълен с оптимизъм за оставащите три скоростни етапа.

ACI И АУТОДРОМО НАЦИОНАЛЕ ДИ МОНЦА: ПЕРФЕКТНАТА
КОМБИНАЦИЯ ЗА ФИНАЛА НА ЦЯЛАТА ЕДНА РАЛИ-ЕРА

000 Moy Muzuna 013от Страшо Димов, RallyXpress

МОЖЕ ДА ИМА много и основателни възражения срещу домакините на ACI Рали Монца заради това, че до трасето на осемте скоростни отсечки на Аутодромо Национале ди Монца бяха допуснати страшно малко зрители, ако се прави сравнение с онези, които бяха окупирали трасетата на планинските етапи. Дали причината за това са единствено ковид-ограниченията или самите фонове предпочитаха класическите етапи в Алпите, е много трудно да се предположи.  

Коректността обаче изисква да се направи уточнението, че и в другите два класически  старта, в които като част от схемите на кръгове от световните серии са били използвани писти – в Каталуня Коста Даурада (Монжуик) и в RAC Рали (Силвърстоун), публиката винаги е била по-малко на трасетата от Ф1, отколкото в горите и край морския бряг.

При това, от снимките на работещите за сайта с новините в българския автомобилен спорт Алекс Спиров и Драго Петров, както и от поместените на сайта на ралито снимки ясно личи, че ACI е направил абсолютно всичко Аутодромо Национале ди Монца са е истински голяма и гостоприемна сцена за финала на цялата последна рали-ера.

2021 MOZ Fans 011

снимка за rallyxpress: алекс спиров и драго петров/apix
НЕТИПИЧНО МАЛКО ПУБЛИКА ПО ТРИБУНИТЕ, А ЛИВАДИТЕ ПРЕНАСЕЛЕНИ… Само предпочитания към класическите трасета или проблем с логистиката и трафика показва броя на зрителите по етапите над Бергаво? (горе).Дори и в слънчевото и приятно есенно време, по централните трибуни на Монца публиката беше малко (долу).

Всички възможности, с които разполага Храмът на скоростта, са използвани и за публиката, но и за да бъдат планирани, маркирани, обезопасени и направени пет различни трасетата (включително и това на шайкдаунът) на осемте етапа от ACI Рали Монца.

При това в тази състезателна схема, точно както и през миналия декември, италианците бяха включили всичко възможно: пистата и нейните обезопасителни зони , алеите, пит-стопа пред боксовете, паркингите за публиката…

2021 MOZ Monza Track

2021 MOZ Monza Track2

снимки: официален сайт на aci рали монца

Не е ясно, как точно ФИА и наблюдателите и във финала на годината ще оценят ACI Рали Монца, но дори единствено от кадрите на WRC+ и личните впечатления на двамата пратеници на RallyXpress изводът е еднозначен – едно от най-добре организираните състезания в календара.

Както впрочем това беше и в предишното първенство на ФИА през 2020 г.

Тогава защо в Париж, още повече, че целият календар на състезанията за 2022 е толкова евроцентричен, да не допусне по две ралита в една страна, а на италианците ФИА да продължи да се разчита като вечния добър „спасител“ на незавършващите шампионати?

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев