• ...СЕБАСТИЯН ЛЬОБ ВЪРНА ФОРД В СВЕТОВНИТЕ СЕРИИ СЪС ЗАШЕМЕТЯВАЩА ПОБЕДА В МОНТЕ КАРЛО...

     

  • ...СЕБ ОЖИЕ СЕ ЗАВЪРНА НА ЧЕЛО НА КОЛОНАТА, ВОДИ НА СЕБ ЛЬОБ С КРЕХКИТЕ 21 СЕКУНДИ...

     

  • ...И ГРИЙНСМИТ СЕ РАЗПИСА КАТО ПОБЕДИТЕЛ В ЕТАП ОТ СВЕТОВНИТЕ СЕРИИ, ЛЬОБ ПЪК ПРАВИ НОВ РЕКОРД...

     

Шампионите взимат върх, новобранец първи в Лада

Събота, 27 Ноември 2021 | от Стефан Илиев, Калояново
Шампионите взимат върх, новобранец първи в Лада

ФИНАЛ НА СЕЗОН 2021:
ВСИЧКИТЕ ПЪРВЕНЦИ
ЩЕ БЪДАТ НАГРАДЕНИ
НА ОНЛЙАЙН В НЕДЕЛЯ

Camera 001
ТОЧНО КАКТО през миналия декември, годишната гала на автомобилните шампиони ще бъде излъчена от уеб-камерата на Автомобилна федерация на България на живо в мрежата – виж ТУК.

ПОСЛЕДНИЯТ кръг от шампионата на затворен маршрут – писта Хасково, събра 59 автомобила на писта Дракон край Калояново. В този последен кръг от четирите серии, само един шампион е известен. Квалификациите спечелиха:  Константин Маршавелов с (КА-2 Рейсинг Тим, Мицубиши Лансър Ево 10), Иван Влъчков (КА-2 Рейсинг Тим, Хонда Сивик) в серия Туринг, Александър Димитров–Пъчката (Грейн Фокс Моторспорт, Хонда Сивик) в Спорт и в серия Лада – пилотът на Жико Моторспорт Крум Крумов.

Маршавелов  „удари по масата“ с най-добро време – 59.589 сек. във втората сесия. Втори стана отличния и в тази квалификация Венци Станев, който остана само на 0.031 сек. от своя съотборник. Само те двамата дадоха време под минута и естествено са на първа редица.

„Доста трудна квалификация, нормално – каза за сайта с новините в българския автомобилен спорт лидера на пловдивския клуб. – Макар да слязох под минута – честно казано самия аз не зная колко пъти съм записвал такива времена на Дракона – не съм гонил рекорд…

Шампионите взимат върх, новобранец първи в Лада

снимка за rallyxpress: асен илиев
ПЪРВАТА ПОЗИЦИЯ – НАЧАЛО НА АТАКА ЗА ТИТЛАТА… Спечелвайки днешните квалификации на Дракона, водещият пилот на КА2 Рейсинг Тим Константин Маршавелов е на позиция, от която да гони победата в писта Хасково, за да преподпише титлата си от миналия сезон.


„Най-малкото, защото за квалификацията излязох със стари гуми и такова постижение не можеше да се прави.

„Мен ме радва, че Венци направи много силно каране, при това с автомобил, който е много по-слаб от моя, а такова достойно представяне няма как да не ме радва… Доволни сме [в отбора], но да не забравяме, че същинската част от уикенда тепърва предстои“

2021 DRA Ven Stan AI 001

снимка за rallyxpress: асен илиев
ЗА РАДОСТ НА СВОЯ МЕНТОР… Венци Станев направи много достойно представяне в квалификациите, от което неговият настойник в пистовите състезания Косьо Маршавелов не крие своето задоволство.

Реално КА-2 Рейсинг Тим окупира челото на стартовата решетка при „максималистите“, след като третата позиция е за третата „десетка“ – тази на Камен Василев.

С време от 1:00.087 мин за обиколка, Василев прави най-добрата си квалификационна сесия за този сезон.

“Доволен съм от квалификацията и резултатите. Мисля, че и тримата сме в доста добра кондиция”, добави Василев след съботния ден.

2021 DRA Kamen Vas AI 001

снимка за rallyxpress: асен илиев
НАЙ-ДОБРОТО ЗАПАЗЕНО ЗА ФИНАЛА… Така върви развоя на шампионата за вицешампиона от 2020 г., след като Камен Василев направи най-добрата си сесия в самия край на първенството.

Четвъртата стартова позиция в тази серия е за лидера в класирането преди финала Румен Киров (Старт-Н Криводол, Субару Импреза WRX), който беше първи в откриващата тренировка.

Но като цяло в Серия Макси
нещата бяха по-драматични.

Сесията беше спряна 11 минути преди края заради проблеми - първо запалилият се автомобил на Васко Въжаров (Опел Астра, Грийн Фокс МС), а след това и с Пламен Камбуров (Ел-Ви Авто рейсинг), чието Мицубиши Лансър Ево 9 показа сериозен дефект с двигателя.

Толкова сериозен проблем, че екипът натовари колата, отправяйки се към базата за неизбежния нощен ремонт, от резултатите на който е поставен под въпрос края на шампионата и евентуалната титла за Камбуров.

2021 DRA Kambur AI 001

снимка за rallyxpress: асен илиев
ПРЕДИ ИЗЛИЗАНЕТО НА ФАТАЛНАТА ПРАВА… Пламен Камбуров описва последния ляв завой и се насочва към старт/финалната права, в средата на която „кавалеристът“ му изведнъж ще започне да… накуцва.

„Смятам, че ще успеем с ремонта“, коментира кратко Камбуров пред RallyXpress.

За титлата ва Камбуров е нужно класирането по-напред от 5-о място, така за екипа му предстои тежка нощ.

При Заю-Баю дефектът дойде от раздатъчната кутия, от която изтече диференциалното масло и принуди завърналият се след наказанието си от миналата година пилот първо да потърси пожарогасител, след като спря на метри пред изхода към пистата.

При пилотите от Серия Туринг всичко бе според прогнозите – първа позиция за Иван Влъчков. Да, но тези прогнози се сбъднаха във втората сесия, защото при първото излизане за началната сесия имаше изненадващ победител.

Това бе лидиращият в шампионата пилот на Елена Тим Стоил Неков (Хонда Сивик). Нещата се обърнаха във втората, когато петкратният шампион на България в този клас Иван Влъчков си взе позицията, към която се цели.

2021 DRA Vlach AI 001

снимка за rallyxpress: асен илиев
ОБНАДЕЖДАВАЩА СЕСИЯ В КРАЯ НА ТРУДЕН СЕЗОН… Петкратният първенец на страната от последните години Иван Влъчков се върна към познатата силна форма в квалификациите, от първото място в които до голяма степен зависи и дали ще има на името си половин дузина шампионски титли.

Той постигна 1:04.235, като бе по-бърз с 0.589 сек. от предводителя на „Зелените лисици“ Димитър Кондев (Рено Клио). Втора редица остана за Искрен Веселинов (МБ Рейсинг, Хонда Сивик) и Стоил Неков.

В Серия Спорт шампионът е ясен – Йордан Методиев (МБ Рейсинг, Хонда Сивик).Той обаче получи повреда и не кара във втората сесия.

Другите обаче се хванаха „гуша за гуша“ още в първия старт. Главните действащи лица бяха Александър Димитров-Пъчката, съотборникът му от „Зелените лисици“ Александър Антов и третия Сивик – на заралията Деян Куманов.

2021 DRA Pachka AI 001

снимка за rallyxpress: асен илиев
АЛ-ДИМИТРОВ ДОВОЛЕН ОТ… ПЪЧКАТА… заради първата сесия за годината, в която острието на „лисиците“ си гарантира най-добрата позиция в решетката.

В първата сесия Сашо Антов дълго държеше първенството с 1:07.784. Само на 0.008 сек след него беше Пъчката. Куманов обаче спечели сесията с време 1:07.650, което постигна минути преди края на сесията. Той бе само 0.025 сек. по-бърз от Антов. Четирима пилоти се събраха в половин секунда.

Във втората сесия обаче Ал-Димитров закова на 1:07.310 и спечели първата позиция.

„Аз съм доволен от това, което днес Пъчката направи – заяви Димитров. – Ясно е, че в студеното време нашите гуми сработват по-добре, на което и заложих. Естествено е, да съм оставил някоя и друга десета като резерв, но тях ще ги вадя от ръкава утре в състезанието.“

През този сезон това е първата квалификационна серия, която „планинарът“ печели в пистовото първенство, за да си осигури и най-добрата стартова позиция за неделята.

Само на 0,170 сек. зад него остана Сашо Антов, а трети бе Куманов с времето си от първата сесия.

2021 DRA Krum Krum AI 001

снимка за rallyxpress: асен илиев
В ПЪРВИЯ ПИСТОВ СЕЗОН, КЪВ ПЪРВИТЕ ДВЕ ТИТЛИ… Макар и да пропусна поради лекарска забрана участие в Стара Загора, дебютиращият кросаджийски пилот на Жико Моторспорт Крум Крумов уверено върви към титлата при лададжиите, дублирана и с тази в Х3

В серия Лада кандидат-шампионът Крум Крумов не остави отново никакви надежди на конкуренцията си. Той пропусна предишния старт на писта Стара Загора, но на Дракон спечели и двете квалификационни сесии.

„Не беше лесна квалификация, още повече, че съм само на месец време след хирургическа намеса, но пък и няма начин да не съм доволен от направеното, още повече, че подобрявам със секунда рекорда от писта Енеос от края на май. И това в първия ми пистов сезон“, смята пилотът на Жико-Моторспорт, който до миналата година се подвизаваше предимно по кросовите трасета.

Най-доброто време на Крум бе във втората квалификация – 1:08.087, в която подобри времето си от първата с 0.8 сек.  До него на първа редица се нареди Огнян Патенов (Ел-Ви Ауто Рейсинг).

Бившият шампион се завърна на трасето и дава сериозна заявка за победа, а дори и за подиум. Той остана на 1.953 сек. от Крумов. На втора редица са Радослав Колев (Стара Загора) и Владимир Бончев (Грийн Фокс МС).

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев