• ...СКАНДАЛ НА ФИНАЛА НА ПЛАНИНСКОТО: ОСОГОВО 2021 Г. ПРЕКРАТЕНО СЛЕД МАНШ 1, СЛЕДВАТ ПОДРОБНОСТИТЕ...

  • ...ПРЕДИ ФИНАЛА НА ОСОГОВО: КАКВИ СА ВЪЗМОЖНИТЕ ВАРИАНТИ ЗА ШЕСТ ОТ ДЕСЕТТЕ ТИТЛИ В ПЛАНИНСКОТО...

     

  • ...ИЗВЕСТЕН Е СПИСЪКЪТ СЪС ЗАЯВКИ ЗА ФИНАЛА В ОСОГОВО 2021, 48 АВТОМОБИЛА СЕ СЪБИРАТ НАД КЮСТЕНДИЛ...

Картите вече наредени, никой няма да рискува

Неделя, 10 Октомври 2021 | Шумен, RallyXpress
Картите вече наредени, никой няма да рискува

ВСИЧКИ ПОДРОБНОСТИ ЗА
РАЛИТО НА „СТОЛИЦИТЕ“

2016 Time Keeping
РЕЗУЛТАТИТЕ от скоростните етапи и класирането след всеки един от тях – следете на живо в мрежата ТУК.
Допълнителният правилник на финалното рали от шампионата за 2021 г. – виж ТУК
Допълнителна информация за състезанието може да намерите и на официалната страница на шуменци – ТУК

ПО ВСИЧКО ИЗГЛЕЖДА, ЧЕ финалът на рали Стари столици, а с него и края на националното първенство на България в дисциплината днес е бил предрешен в събота, след като във първия ден от надпреварата времената на челните екипажи бяха такива, че в неделята никой не иска да рискува с излишни и негарантирани атаки на по-предните позиции.

След като вчера местните състезатели Мартин Сурилов/Здравко Здравков (Шумен Аугоспорт, Мицубиши Лансър Ево 9) направиха 4 последователни етапни победи и завършиха деня с аванс от 48.1 сек пред действащите шампиони от 2020 Мирослав Ангелов/Георги Гаджев (Мегапорт, Шкода Фабия R5), днес лидерите залагат на сигурното завършване и първа победа у дома в цялата им кариера.

Това би бил първият шуменски успех в столиците от 2005 г., когато това състезание е спечелено от друга местна звезда – Данчо Данчев.


Картите вече наредени, никой няма да рискува

снимка за rallyxpress: ивайло старчев/варна
ВРЪЩАТ ГАЗТА… На сигурно и спокойно каране, без никакви рискове, залагат шуменците Мартин Сурилов/Здравко Здравков, гарантирайки си, че след 16 години местен екипаж ще спечели „столиците“.


Не само поради това, но и за да си гарантират, че в гората няма да бъдат изненадани от вода в локви и банкети, за разлика от цялата останала колона, Сурилов/Здравков заложиха на гуми, които са среден тип, вместо чисто „сухите“, които обуха в останалите екипажи.

„Да, така е, решихме да се подсигурим, независимо че знаехме, че „горе“ трасетата са сухи“, потвърди за сайта с новините в българския автомобилен спорт навигаторът Здравко Здравков.

И пак - не само поради тази разлика - а и защото Ангелов/Гаджев започнаха деня с по-високо темпо от вчера, днешните две етапни победи отидоха на тяхната сметка, скъсявайки дистанцията с 12 сек.

2021 STS Miro Champ SD 001

снимка: петко станчев/rallyxpress
ДОСРОЧНО ШАМПИОНИ (пак)… Георги Гаджев и Мирослав Ангелов чакат в зоната за прегрупиране, когато стана ясно, че преките им съперници от Дианел Рейсинг Георги Василев/Стефан Добрев, имат проблеми с диференциала и шансовете им да приключат преди края на състезанието са много големи.  

Но и с разбирането, че оставащата близо половин минута няма как да бъде заличена в 36-те километра до финала.

Това едновременно устройва и единият, и другият екипаж: шуменци ще станат първия местен тандем, спечелил Стари столици след 16 години, второто място за Ангелов/Гаджев ще е равносилно на повторение на титлата от 2020 г.


:: ПОСЛЕДЕН ЧАС. Според хора, които
наблюдават парка, в момента сливенският
екипаж Георги Василев/Стефан Добрев са
прекратили участието си в ралито. Причи-
ната е повреда (виж края на текста).

2021 STS Gosh Vas IS 002

снимка за rallyxpress: ивайло старчев/варна
СЛЕД СИЛЕН СЕЗОН, ТЕХНИЧЕСКО РАЗОЧАРОВАНИЕ В ШУМЕН… След като в продължение на четири от шестте месеца в първенството Василе и Добрев водеха в класирането и имаха шанс за втора титла, след 2015 г., строшеният диференциал на „кавалеристът“ прекрати участието им в „столиците“.

В същото време сливналиите Георги Василев/Стефан Добрев (Дианел Рейсинг, Мицубиши Лансър Ево 9) продължават на третата позиция в общото класиране и изоставане от „мегапортите“ с 1:30 мин, дистанция, която предопределя вицешампионската им титла за сезона.

Четвърти е втората Шкода Фабия R5 у нас – тази на Антон Титов/Динко Георгиев (Мегапорт), които са разделени от 22 сек. от екипажа на Дианел Рейсинг Тим.

В оставащите пет етапа да кроя на деня, разликата може и да бъде заличена, още повече, че в колата на Василев/Добрев се е появил проблем с задния диференциал, който по време на сервиза в момента в екипа ще се опитат да решат.

Първи от по-малката група в класирането са състезателите на JPR Даниел Попов/Ангел Башкехайов (Пежо 208 R4), които са на 5-о място в генералното класиране и са отделени от 22.3 сек от първенците в този клас Денис Станчовски/Явор Брънков (Престиж, Пежо 208 R2).

2021 STS Dani Popov DP 001

снимка за rallyxpress: драгомир петров/apix
МАЛКА КОМПЕНСАЦИЯ НА ПРОПУСНАТОТО… В третото си българско участие през годината, Дани Попов и Ангел Башкехайов показаха, че ако бяха направили пълен сезон у дома, щяха да играят ключовата роля в разпределението на призовете в генералното класиране.

СВЕТКАВИЧНА РЕАКЦИЯ НА НИКОЛА МИШЕВ!
ПИЛОТЪТ ПЪРВИ РЕАГИРА ПРИ ИНЦИДЕНТА
С ЕКИПАЖА ЛЕВЕНТ РИЗОВ/ДОБРИН АБРАШЕВ

 

2021 STS Niko Mishev DP 001ОЩЕ ОТ СЕГА се знае, че една от наградите на финала на Стари столици ще е за пилота на АРТ Моторспорт Никола Мишев (на снимката на Драгомир Петров/apix), чиято светкавична реакция след инцидента с колата на Левент Ризов/Добрин Абрашев (Моторспорт Т-Н, Хонда Сивик Тайп R) се оказва решаваща на скоростният етап Пивовара (12.66 км), когато на около 9 км от старта двамата от добричкия клуб катастрофират. Ударът е камшичен и идва при скорост от 125 км/ч, научи RallyXpress от хора, близки до управлението на състезанието.

Мишев е първият пилот, който реагира адекватно на ситуацията, излизайки от колата, за да види какво е състоянието на двамата му колеги.

И Ризов, и Абрашев, които в момента преминават контролен преглед в градската болница в Шумен, са неадекватни от шока, поради което не са и натиснали т. нар. „паник бутон“ на системата за лайв-контрол на състезанието.

Този сигнал подава именно софиянецът, преди заедно с Пламен Иванов, шефът на комисия Рали към АФБ, да започнат да изваждат състезателите от катастрофиралия Тайп-ер.

Така заради истински, не само спортсментската, но и чисто човешка постъпка, Никола Мишев ще бъде удостоен със специалната наградата Феър плей на рали Стари столици.

2021 STS Levent PS 001

снимка: петко станчев/rallyxpress
ПРЕДИ  И СЛЕД ИНЦИДЕНТА… Варненският „тайп-ер“ е натоварен на репатриращия автомобил, а двамата пилоти вече са в болницата за задължителният контролен преглед.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев