• ...СКАНДАЛ НА ФИНАЛА НА ПЛАНИНСКОТО: ОСОГОВО 2021 Г. ПРЕКРАТЕНО СЛЕД МАНШ 1, СЛЕДВАТ ПОДРОБНОСТИТЕ...

  • ...ПРЕДИ ФИНАЛА НА ОСОГОВО: КАКВИ СА ВЪЗМОЖНИТЕ ВАРИАНТИ ЗА ШЕСТ ОТ ДЕСЕТТЕ ТИТЛИ В ПЛАНИНСКОТО...

     

  • ...ИЗВЕСТЕН Е СПИСЪКЪТ СЪС ЗАЯВКИ ЗА ФИНАЛА В ОСОГОВО 2021, 48 АВТОМОБИЛА СЕ СЪБИРАТ НАД КЮСТЕНДИЛ...

Неудържим Сурилов, взе първият ден край Шумен

Събота, 09 Октомври 2021 | Шумен, RallyXpress
Неудържим Сурилов, взе първият ден край Шумен

ВСИЧКИ ПОДРОБНОСТИ ЗА
РАЛИТО НА „СТОЛИЦИТЕ“

2016 Time Keeping
РЕЗУЛТАТИТЕ от скоростните етапи и класирането след всеки един от тях – следете на живо в мрежата ТУК.
Допълнителният правилник на финалното рали от шампионата за 2021 г. – виж ТУК
Допълнителна информация за състезанието може да намерите и на официалната страница на шуменци – ТУК

НЕУДЪРЖИМ Мартин Сурилов! В съботния ден на Рали Стари столици пилотът (на снимката) на Шумен Аутоспрот направи онова, което не му се отдавало от дълго време – спечели всяка една от четирите скоростни отсечки и заедно с навигаторът си Здравко Здравков (Мицубиши Лансър Ево 9) оглавява класирането на финалната надпревара за сезона.

Сурилов почти дословно повтори началото на „столиците“ от миналия септември, започвайки карето от четири победи с първо време на преславската скоростна отсечка (11.96) и към спечелените там 16.9 сек авантаж пред действащият шампион последователно добави 15.4 от Върбица, 10.4 от „Котата“, за да завърши деня с победата на Язовир Тича и още 5.4 сек.

Така Сурилов/Здравков са начело преди втората половина утре, като дистанцията между тях и Ангелов/Гаджев (Мегапорт Рейсинг, Шкода Фабия R5 Ево) е 48.1 сек.

Неудържим Сурилов, взе първият ден край Шумен

снимка за rallyxpress: ивайло старчев/варна
КАТО ОТВЪРЗАН… Мартин Сурилов хвърчи по класическата скоростна отсечка от Стари столици така, както не е карал от дълги години…


Това беше денят, в който две диаметрално противоположни тактики в битката за първото място в рали Стари столици се сблъскаха в съботата на най-старото българско автомобилно състезание.

От едната страна е – закономерно планираната агресивната езда на местната звезда Мартин Сурилов (Шумен Аутоспрот, Мицубиши Лансър Ево 9).

Срещу нея лидерът на първенството и троен шампион на страната Мирослав Ангелов (Мегапорт, Шкода Фабия R5 Eво) противопостави консервативно пилотиране, без каквито и да е рискове.

2021 STS Miro Varbiz IS 001

снимка за rallyxpress: ивайло старчев/варна
ПО-БАВНО НЕ МОЖЕ ДА КАРА… Мирослав Ангелов е категоричен, че в първия ден от финала не е… можел да кара по-бавно от темпото, което му гарантира, че няма да направи грешки.

Докато шуменецът залага именно да стане първият местен пилот, завършил най-бързо „столиците“ от 36 години насам (последно то е печелено друга местна звезда от близкото минало - Данчо Данчев през 2005 г.!), Миро Ангелов е готов „да жертва тази битка, но да спечели войната“ (разбирай титлата).

За силата на Сурилов и неговата скорост, която у дома трудно би била оспорена от който и да е извън Шумен, говори най-малкото фактът, че пилотът е единственият от конкурентите на мегапортите, успял в три от досегашните ралита, и то в директен спор с Ангелов, да му открадне 10 специални етапа, 4 от които взе днес.

„Знаехме от миналата година, че на Велики Преслав можем да имаме добро време – каза за сайта с новините в българския автомобилен спорт Сурилов. – И ни се получи. После – на Върбица трябваше да се ориентираме в мъглата и очевидно сме го направили по-добре на другите. Ив спускането (на Кота 1008 – бел. ред.) – същото, защото знаехме за мъглата и да търсим пътя и да се пазим от грешки…“

Затова, че Ангелов е поставил всичко „на сигурно“, може да се съди от времето му на Тича (11.77 км), където е най-малката разлика, с която е победен от Сурилов – 5.4 сек.

„Не можеш по-бавно… (разбирай на по-сигурно – бел. ред.) – обяви за RallyXpress Миро Ангелов. – На първата се презастраховах, втората – да усета поведението на колата на мокро, та така чак на последната изпитах удоволствието от карането.“

Пилотът пояснява, че когато в главата ти има повече задръжки около опазването от грешки, тръпката от доброто каране се губи.

2021 STS Regroup DG

снимка за rallyxpress: стойко динев/враца
ПРЕДСТОИ ДЪЛГО ЧАКАНЕ В МЪГЛАТА… Колоната на Стари столици е стигнала върха на върбишката отсечка и на екипажите ще трябва да преминат през прегрупирането, преди да поемат обратно към Шумен.

В това отвратително мъгливо за цялата колона  време, Ангелов съвсем не е готов да загуби титлата заради дребна грешка, която може да има големи последствия.

Трети в генералното класиране след съботата са състезателите на Дианел Рейсинг Георги Василев/Стефан Добрев, чийто „кавалерист“ изостава от Фабия-та на шампионите за 2020 г. на кръгла минута, а след първата половина на финалното рали двамата ще имат да стопяват вече 12 т. в спора за титлата, който трябва да решат с Ангелов и Гаджев.

Днес сливенчаните последователно записаха 3-о, 4-о и две трети времена от първите 51 тестови километра.

2021 STS Gosho Vasil PS 001

снимка: петко станчев/rallyxpress
В ПОЗИЦИЯ НА ИЗЧАКВАНЕ… В края на първата половина от „столиците“ Жоро Василев записа три трети времена, а един път завърши четвърти в общото класиране.

Почти като на парад, челната четворка на финала тази вечер е „деветка“ – „ер 5“ - „деветка“ – „ер 5“, след като Антон Титов и върналият се в кокпита му регулярен навигатор Динко Георгиев завършиха деня четвърти. Те са на 43.7 сек от екипа на Дианел.

Много силна събота направиха и тандемът на JPR Дани Попов/Ангел Башкехайов, показвайки възможностите на последната модификация на Пежо 208 Рали 4. Екипажът на Попови-брос. Е лидера в класирането на RC4, измествайки от тази позиция първенците в този клас за миналата година Денис Станчовски/Явор Брънков (Престиж, Пежо 208 R2).

2021 STS Toni Titov PS 001

снимка: петко станчев/rallyxpress
МАКАР И БЕЗ ОПИТ В ДЪЖДА… Тони Титов показва бърза адаптация и висока скорост, почти както това направи при първата си поява зад волана на „ер-петицата“ във Врънечка баня.

Доста зад тях – на две места и на повече от минута и половина е екипажа от сливенския Булсим Дилян Станков/Йордан Йорданов (също с Пежо 208 R2), класиране, което поне до съботния етап от Стари столици, сякаш предрешава изхода на спора за титлата в RC4 в полза на панагюрския младеж. При такова класиране, прогнозата е, че той ще потвърди титлата си с преднина от 5 т. (ориентировъчно 136.6 срещу 131.6).

Между Станчовски и Станков е преславския екипаж на Христо Атанасов/Марин Иванов (Бултранс Рали Тим, Ситроен С2 R2), който обичайно правят силни времена на познатите домашни трасета.

2021 STS Stanch IS 001

снимка за rallyxpress: ивайло старчев/варна
ПОЧТИ ДОКОСВА ТИТЛАТА… С класирането си от съботния ден, Денис Станчовски се доближи до втора поредна титла в клас RC4.

Ако не броим намиращият се на 10-ото място в генералното класиране тандем на първенците от 2020 г. Левент Ризов/Добрин Абрашев (Мотоспорт Т-Н, Хонда Сивик Тайп R, RC3-N), то петицата на RC4 затваря от стартиращите за първи път с Пежо 208 R2 Росен Бозово и Красимир Кръстев (Шумен Аутоспорт), чиято 9-а позиция трудно се обяснява с декларираното преди състезанието „привикване към автомобила и завършване“. Дали Бозов се адаптира прекалено бързо или тази му позиция е резултат от опипване на почвата, това е трудно да се определи.

2021 STS Rosen Bozov IS 001

снимка за rallyxpress: ивайло старчев/варна
Е, АКО НА ТОВА МУ СЕ КАЗВА ОПОЗНАВАНЕ НА АВТОМОБИЛА… и с такова каране Бозов в дебюта си стигна до 9-ото място, какво ли още трябва да се чака от него и новият му Пежо 208 R2?

Очевидно също е, че за да опази шансовете си за първа „класна корона“ след финала за RC5, и Сашо Стайков/Еди Сивов (Шумен Аутоспорт, Хюндай i20 Купе, 17-и в общото класиране, 3-и в класа) залагат на дефанзивна тактика, но въпреки това справяйки се за момента със сливенчаните Стефан Желязков/Йордан Манев (Дианел Рейсинг, Ситроен Саксо) и държейки ги макар и само на 13 сек. едно място зад себе си.

2021 STS Sasho Varbish IS 0

снимка за rallyxpress: ивайло старчев/варна
ШИКАНЪТ ТЕСЕН… Сашо Стайков е изпуснал траекторията за своя автомобил и е налетял директно върху гумите на шикана (горе). Въпреки дребния инцидент, пилотът се връща на трасето и до края на съботата гони 3-ото място в RC5.

Сашо ще завърши годината първи, ако и утре на финала е на тази позиция, на която ще нощува преди втория ден от Стари столици.

Уверено напредват към титлата си в Е1 Тодор Атанасов/Владимир Ичеренски (Флат-аут, ВАЗ 2108), успяващи да бъдат с 5 места пред съекипниците си Явор Обретенов/Калоян Шантанов (БМВ Серия 1) и с още две места пред Николай Георгиев/Свилен Славов (БМВ М3).

Завършат по този начин, Атанасов/Ичеренски ще позлатят второто си място от шампионата в Е1 от 2020 г.

2021 STS Todor Atanas IS 001

снимка за rallyxpress: ивайло старчев/варна
ПОЗЛАТЯВАНЕ НА МИНАЛОГОДИШНОТО СРЕБРО… Такива са намеренията на Тодор Атанасов и Владимир Ичеренски за края на Стари столици.

2021 STS Park IJ 001

снимка за rallyxpress: иван жечев/шумен
СЕРВИЗЕН ПАРК КАТО НА КАРТИНКА… Новата локация на центъра на „столиците“ – под красивата и внушителна Арена Шумен, позволиха на домакините от градския автомобилен клуб да устроят сервизен парк, който по всички показатели задмина и този на рали България, и онзи на Монбат Рали Сливен. Както справедливо отбелязват не само местните фенове – истинска рали атмосфера.

::ИНФОРМБЮРО::ИНФОРМБЮРО::ИНФОРМБЮРО::ИНФОРМБЮРО

На два фронта едновременно – в Шумен и в Кения... Така вършееше днес в мрежата Иван Маринов (на снимката долу, сочи класирането от 3-ия етап), осигурявайки он-лайн обработката на информацията за кенийското Нанука Рали, 6-и кръг от националното първенство. Финалът на надпреварата в Африка бе надвечер, така че за Маринов работата на шуменския и африканския фронт бе само днес. Българските времеизмервачи, които си осигуриха престижно присъствие не само в Африка, но и на Балканите, имат в африканската страна свой обучен кениец и техника, с която той работи на терен и не само в Кения, но и в други две африкански страни, подсигурявайки времеизмерването.

2021 STS Ivan Marinov 001

Между родилния дом в София и Шумен! Така е разкъсван в момента Асен Сурдулов, вторият в класирането на RC5 преди утрешния финал. От три дни пилотът е горд баща на „високия“ 30-сантима и тежащ 5-килограма Тома. Допълнителното напрежение за бащата обаче идва и заради това, че майката и синът й вероятно предстои да бъдат изписани… в неделя.

Пак се събраха! Данчо Данчев и промотираният преди година лично от шуменеца грузински състезател  Давид Кварацхелия-Давидоне на снимката долу), отново са начело на колоната. И този пък, точно както и с отговорната си работа на един от форлойъерите на рали България, двамата гарантираха зад гърба си сигурността на колегите си.

2021 STS DanchoDxma 001

2021 STS Gosho Zonev SD Само 2.5 километра като първи опит. Толкова изминаха абсолютни дебютанти от Флат-аут Георги Цонев (на снимката) и Християн Христов, преди двигателят на техния „саксофон“ да сдаде багажа и така двамата, за които Стари столици бе първо участие, бяха принудени рано-рано да отпаднат от надпреварата… след общо тридесетина преминати километри и само два, направени в състезателно темпо.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев