• ...САМО СЛУХ ИЛИ И ИСТИНА? ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА АФБ КАМЕН МИХАЙЛОВ БИЛ ГОТОВ С ОСТАВКАТА СИ ЗА СЪБОТА...

  • ...42 КЛУБА С ОТВОРЕНО ПИСМО ДО МИНИСТЪР РАДОСТИН ВАСИЛЕВ, ТЪРСЯТ ОТГОВОРИ ЗА СЕЗОН 2022...

  • ...ФИА НАЛАГА ДРАКОНОВСКИ САНКЦИИ НА РУСИЯ И БЕЛАРУС ЗАРАДИ ВОЙНАТА В УКРАЙНА...

     

Как слушах и по-малко видях от Златните 1984 г.

Вторник, 03 Май 2022 | от Страшо Димов, RallyXpress
Как слушах и по-малко видях от Златните 1984 г.

ТРИМА ЖУРНАЛИСТИ
ПОКРИВАХА ЦЕЛИЯТ
ЕВРОПЕЙСКИ ФОРМАТ

ЕДИН СЛОВЕНЕЦ – Зденек Вайзер, белгиец – Давид Лимаж (на снимката) и австриецът Вернер Шнайдер бяха Светата информационна Троица, осигуряващи новините от близо 50-те ралита (с коефициенти от 1 до 4) в ЕCR през 80-те и 90-те години. В онези времена Света Троица можеха да разчитат единствено на телефони, но главно телетипи, за да разпространят информацията „онлайн“ в края на рали-уикендите. И тримата бяха част от „Мрежата на Мартин“, работеща безотказно в пред-интернет ерата, много преди промоторите да пуснат първия от четирите сайта на европейското.
2001 ALB David Limaj BEL

ГЛАВНАТА СНИМКА, която преди години получих от двамата неуморни у нас събирачи на рали-факти – плевенчанина Крис Христов и варненеца Ники Каразлатев, ме върна в най-трудното от всички български състезания, които съм покривал като вестникар.

Преди 38 сезона, в Рали Златни пясъци-Албена-Сливен повече слушах и по-малко видях! Беше си истинско изпитание, защото тогавашният фоторепортер на в. Отечествен фронт, с когото работехме през уикенда – Димитър Бояджиев-Джими, ме направи „сляп“.

Точно преди началото на претъпканата с журналисти пресконференция за началото на състезанието (кинозалата на хотел Добруджа в Албена – бел. ред.), сияещият от щастие заради новата си професионална чатна на фоторепортер Джими, ме окьорави за цели пет дни.

„Ето я, главния си удържа на думата и ме дари!“, радостно демонстрира придобивката си Джими, стоварвайки я със замах точно върху цайсите, оставени на масата.

Този сак, който няма нищо общо със сегашните чанти на фотографите, бе от щавена кожа и барабар с камерата и трите обектива тежеше поне едни 15 кг, от които рамката се превърна в безформена грозна осмица.

Така до следващата седмица бях „кьор табелата!“ и повече чувах, отколкото гледах Златните.

Снимката обаче има и един много важен момент, по който думата тръгна от Летище Варна.

Последното каре от българските акредитирани новинари за „Златни“ – Николай Колев-Мичмана, Митьо Ексеров, Николай Куманов и покорния ви информационен слуга, пътувахме директно от печатницата, първият възможен полет, след като машината завъртя.

Как слушах и по-малко видях от Златните 1984 г.

снимка за rallyxpress: бездънният архив на ники каразлатев
В ТАРАПАНАТА, НО НА ПЪРВА ЛИНИЯ НА ПРЕСЦЕНТЪРА… (първия ред, отляво надясно) Екипът на Авто-Мото Свят Иля Селиктар (още без брада и без бузи), неговият шеф на отдел Радой Костов, работещият за вас Страшо Димов (все още с коса и опитващ без цайси да фокусира) и шефа на спортния отдел на в. Отечествен фронт Николай Куманов.


На „Пристигащи“, в добре обозначена за ралито Лада, ни чакаше Юри Калчев, за да ни хвърли директно в пресцентъра на Албена и да хванем срещата с медиите.

„Шефът [Жоро Янакиев] е страшно доволен! Бащата на бъдещият световен шампион пристигнал за ралито и е тук!“, захрани ни Юрката с малко известни новини.

Това, разбира се, моментално накара Мичмана да го апострофира: „Е, как така го познахте, че е баща на бъдещия световен, бре Юрка?“

Отговори, че от екипа на Ротманс, който тогава бе спонсор на Златни пясъци-Албена-Сливен, били посочили човека и името му:

„Джон Макий, нещо такова…“, отвърна Калчев.

ДА СЕ ПОДСЕТИМ ЗА
ДВЕТЕ НАШЕНСКИ
ИНОВАЦИИ В ERC

А ТЕ В НИКАКЪВ случай нито са дребни, нито пък заслужават да се забравят. Първата е от първото рали Златни пясъци през 1970 г., когато в старт на европейско рали има организиран, най-вече за публиката, градски скоростен етап (на графиката) и който после ФИСА възприема като добра схема.
1970 Zatvoren Marshrut
Втората (не е 100% гарантирана като съпоставимост във времето) е първата пълна електронна обработка на резултатите, направена в рали Хеброс 1984 г. от екипа на Минко Минков и компютри ИмКо.
1984 HEB Imko Komp 1st data in Rally

Като перифразираме хитът на Тодор Колев, „…нямаше мрежа, нямаше уай-фай, даже Гуугъл го нямаше още…“, инфото и снимките за WRC у нас бяха повече от кът.

За точните имена или портретите на големите играчи в европейското и световното първенство дори няма смисъл да се говори. (виж двете карета).

Така че в пресконференцията всички – повече от 70 наши и чужди новинари (!) - гледахме пилотите и официалните лица и никой не обръщаше внимание на брандирания с риза на Ротманс белокос мъж.

Само на сантиметри до до него се мъдреха Димитър Димитров-Испанчето, Боби Капев-Капелини, Стоян Радев-Джипсито и помощника на шефа на пресцентъра Андрей Кожухаров – Юлий Москов.  

Напълно колегиално споделих с Ричи Груев това, на което телевизионерът реагира както си му беше маниера:

„Аре-е-е - пак си се докопал до… „новина“! Стига бе, бащата на бъдещия… Глупости! Ай, моля ти се!“

За съжаление, както и Мичмана, така и Ричката – които силно липсват на гилдията - сега можеше да се убедят, че е имало защо Жоро Янакиев да се надува.

Но по-важното, че онези, които са посочили „Макий, нещо такова…“ добре са си разбирали от занаята и са били много на ясно, че след 11 години за сина му ще се сипят само суперлативи.

Връщайки се към претъпкания от журналисти киносалон на Добруджа (внушителна италианска бригада от 20 души, водена от по-късно работещият като ФИА WRC пресофисър Пиеро Содано), в следващите колажи си заслужава да се посочат хората в тази среща на медиите, които хора имат своя огромен принос българския автомобилен спорт.

20080215 Sodano VLST168

снимка за rallyxpress: владимир стоянов, 168 часа
ПОЗНАВАЧ НА „ЗЛАТНИ“ И СВЕТОВЕН ЕКСПЕРТ… Георги Янакиев води Пиеро Содано, в по онова време вече шеф на пресата в WRC, за началото на първата официална пресконференция в залата на Министерството на младежта и спорта. Първият – издигнал българското рали от най-титулуваното европейско рали до кръг от световния шампионат, вторият – познаващ добре историята на ралито още от 80-те години…

Първата снимка на Джим Макрий получих от Мартин Холмс години по-късно (в кръгчето на колажа) и когато ми пратиха снимката от тази пресконференция направо не ме свъртя.

1984 ALB Presscon 001
   
Сега зная, че ако познавах човекът, който е най-вляво, нямаше начин да го изпусна. Но в занаята е така – и идея си нямаш, че си на два метра от голям професионален шанс.

Обаче шансът проработи 14 години по-късно, когато в Челтнъм, по време на Нетуъртк Q RAC Рали, разказах на сина на „Макий, нещо такова…“, че още през 1984 г. съм научил, че той ще става световен шампион.

1998 RAC s Colin MH 001

снимка: † мартин холмс/англия
 
Сега си представете, каква щеше да е реакцията за информацията за „бащата на бъдещия световен шампион“, ако карето до него знаеха кой точно е „Макий, нещо такова…“. Дали Димитър Димитров-Испанчето, режисьора на БНТ във Варна, който с онази допотопна и за времето си техника, правеше уникални за БГ-телевизията репортажи, би пропуснал Джим Макрий.   

1984 ALB Presscon 002

Дали Макрий-старши щеше да има и най-малката възможност да се измъкне и за минута от трито  Капев – Джипси – Юлий?

Не ми стига фантазията, за да си представя такова нещо, честно.

А какъв златен шанс би бил този човек за начинаещият репортер на варненското радио Сливен Маринов, който още преди 38 години показваше завидните знания и хъс да научава всичко ново в рали спорта?

1984 ALB Presscon 003

Пропуснати бяха възможности и за екипа на БНТ като цяло. Защото в дъното на залата е Павел Бошнаков, дясната ръка на Николай Колев-Мичмана, а в по-късни години, преди да напусне този свят и гилдията – шеф на спорта в държавната телевизия. За изтърваната възможност Ричката да вземе интервю от Джим Макрий няма защо да се мисли.

1984 ALB Presscon 004

КОЛКО ЕФЕКТИВНА БЕ „МРЕЖАТА НА МАРТИН“ ПРЕЗ ОСЕМДЕСЕТТЕ

000 Moya Muzuna 03030ДА СЕ ДОБЕРЕШ и до най-малката информация за световното и европейското първенства по рали, беше трудно, за да не кажа почти невъзможно. У нас се получавах руското За рульом и чешкото Свет мотори, но и двете списания пристигаха с по месец-два закъснение.

Все пак имах допълнителните три източника, италианските „розови гащи“ – Ла Гадзета делло Спорт, швейцарският Цюрих Спорт и Съветски спорт, които закъсняваха – два дни.

Разбира се, най-бързият беше линията на Ройтерс, но за съжаление емисиите на най-добрата информационна агенция за ралитата бяха нечести и неголеми. Просто в. Отечествен фронт беше абониран единствено за кратката версия на секцията Спорт.

Така че оставаха двата основни, но и най-важните ресурса. Първият - правеният в продължение на години от Мартин Холмс бюлетин Кастрол Рали Информация за всеки предстоящ старт от WRC, следван от лична пощенска пратка с коментари, резултати и шест „твърди“ снимки.

Source030303

ЧЕТИРИ ОТ ШЕСТТЕ „НАЙ-БЪРЗИ“ ИЗТОЧНИКА… на които през 80-те години можеше да се разчита за актуална рали-информация

Вторият – т. нар. „Мрежа на Мартин“, на която британските спец.-служби можеха да завидят.

В продължение на години Холмс бе създал кореспондентска схема – от цяла Европа, през Аржентина, Чили, Перу, през Кения, Ямайка и Индонезия.

А тогавашният вариант на „мрежата“ – телетипна машина в събота и неделя беше единствената връзка с белгиеца Давид Лимаж, с когото съботно-неделно, бавно и продължително си чатихме, разменяйки и информация, и важните детайли.

2022 Martin Network

ФАКСИМИЛЕ… от списъка на 56 кореспондентите на шестте континенти, работещи за „Мрежата на Мартин“, които предаваха актуална информация за световните и европейските състезания.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев