• ...САМО СЛУХ ИЛИ И ИСТИНА? ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА АФБ КАМЕН МИХАЙЛОВ БИЛ ГОТОВ С ОСТАВКАТА СИ ЗА СЪБОТА...

  • ...42 КЛУБА С ОТВОРЕНО ПИСМО ДО МИНИСТЪР РАДОСТИН ВАСИЛЕВ, ТЪРСЯТ ОТГОВОРИ ЗА СЕЗОН 2022...

  • ...ФИА НАЛАГА ДРАКОНОВСКИ САНКЦИИ НА РУСИЯ И БЕЛАРУС ЗАРАДИ ВОЙНАТА В УКРАЙНА...

     

В близък бой Ромен Ди-Фанте с Клио Айс

Сряда, 09 Февруари 2022 | Париж, пресофис Рено
В близък бой Ромен Ди-Фанте с Клио Айс

ШЕСТТЕ НАЙ-БЪРЗИ НА
ЛЕДЕНИТЕ ТРАСЕТА ’22

1222
КРАЙНОТО класиране на топ-шест в Клио Айс Трофи: Ромен Ди-Фанте - 136 т., Пиер-Пол Балтолу -133, Матийо Ланепуденк – 128, от Беноа Верлин – 83, Полин Далмасо – 44, Бриан Буфас – 41 т., и др.

:: На линка ТУК може да се види битката в навечерието на финала.

ДОКАТО съперниците му се радваха на плячката във финала на миналия сезон, Ромен Ди-Фанте направи всичко възможно, за да запази лидерството в генералното класиране и да стане първият в историята носител на титлата на Клио Айс Трофи. След като спечелиха трофеите на Франция на асфалт и рали шампионата на 2WD Клио Рали 5, Ромен Ди-Фанте и Надон Рали Сървиз взеха трета корона, само за няколко месеца.

Сред претендентите за последния кръг на Клио Айс Трофи, всички погледи бяха насочени към главните герои: Ромен Ди-Фанте, Пиер-Пол Балтолу и Матийо Ланепуденкс.

С две победи от първите три кръга на сезона Ромен Ди-Фанте стигна до решаващата среща с осем точки пред Пиер-Пол Балтолу и единадесет пред Матийо Ланепуденк.

Ди-Фанте първи нанeсe удар, след като определи темпото в свободните тренировки, показвайки завидна скоростта си на 689-метровата техническа писта Пас де ла Каса с най-бързо време и в квалификациите, както за една обиколка.

В близък бой Ромен Ди-Фанте с Клио Айс

снимка: пресофис на рено
ЗАВЪРШИ ГОДИНАТА С ТИТЛА, ЗАХОЧВА НОВЯ СЕЗОН С ТРОФЕЙ… Ромен Ди-Фанте може да бъде щастлив – началото на новия сезон е добро продължение на успешната 2021 година за пилота от Ница.


След такова представяне съперниците му Балтолу и Матийо Ланепуденк изостанаха на 10 и 15 т., но все още имаха шансове в играта и можеха с победи (всяка по 25 т.) във всеки от двата финала да спечелят на трасето, разположено на, проведени на височина от 2400 м над морското равнище.

Балтолу притиска лидера във втората квалификация, стартира от полпозишън във финала B. Пилотът от Корсика направи перфектен старт, но беше подминат от Беноа Верлин (Кю График Рейсинг), за да спечели победата с почти десет секунди разлика.

Към тях на подиума се присъедини Маркел Де Забалета (Драйвленд), който заедно с Артур Бурион (Бюнет Компетисион) преодоля Ерик Сутер (Андора). За кратко той си върна 4-о място пред Коен Верлин (Кю График Рейсинг), когато Артур Бурион направи грешка в четвъртия тур.

f8

снимка: пресофис на рено
НА СТАРТА - ИЗОСТАНАЛ ЗА КРАТКО… Ромен Ди-Фанте е изпреварен в началото на финала, но вече изцяло „изпълва“ огледалата на своя съперник, преди да го остави зад гърба си…

След успеха на Пиер Пол Балтолу, Ди-Фанте трябваше да завърши в първите две на своя финал, за да спечели короната. Въпреки полпозишъна си, пилотът от Ница беше изненадан от Матийо Ланепуденкс на старта на състезанието.

Огледалата на новия лидер обаче показваха само с неговия съперник, тъй като действащият шампион на Клио Франция намали преднината на по-малко от секунда, преди да избере да си осигури второто място и титлата.

Новодошлият в Клио Айс Трофи Джереми Прат (Андора) завърши подиума с две секунди пасив от водещия дует. Французинът беше последван от Алисон Виано (Кю График Рейсинг) и Бернар Батеду (Андора), и двамата завършиха на същата позиция, в която започнаха.

Втори на финала, Ромен Ди-Фанте стана първият в историята носител на титлата на Клио Айс Трофи. Пиер Пол Балтолу в крайна сметка остана втори на три точки, докато Матио Ланепуденкс беше трети, с пет точки по-назад.

renaullt

снимка: пресофис на рено
ГОТОВИ ЗА ВТОРИЯ ФИНАЛ… Решетката на късото трасе на пистата Пас де ла Каса е наредена, остава финалната гонка на първия Клио Айс Трофи.

Ромен Ди-Фанте също така си осигури титлата на сериите Кредит Андоа за 2WD, преди да се справи с официалната си програма с Clio Rally4 във френския рали шампионат.

Ромен Ди-Фанте: „Страхотно е да започнем 2022 г. по начина, по който завършихме 2021 г.! Надявам се, че титла ще донесе още много в новата, категория ще доведе до много други с това Клио, което се представя добре на всички настилки. Дори задаваме по-бързи времена от „четириколесните“. Тази четвърта конфигурация на пистата (Пас де ла Каса – бел. ред.) беше много по-различна от другите с по-високоскоростно плъзгане, но веднага се почувствах комфортно. Поздравления и на Пиер- Пол за заслужената му победа в този кръг. Сега можем да се съсредоточим върху нашите рали програма и се подгответе за предстоящия сезон с Клио Рали 4!"

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

пред сезон 2022

in memoriam

дела и пак дела

зад граница

преди 38 старта

предстоящо

на финала

в увертюрата

след паузата

"да" или "не"

за БГ историята

Играчки

заем от 168 часа

Автобои Неделчев