• ...САМО СЛУХ ИЛИ И ИСТИНА? ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА АФБ КАМЕН МИХАЙЛОВ БИЛ ГОТОВ С ОСТАВКАТА СИ ЗА СЪБОТА...

  • ...42 КЛУБА С ОТВОРЕНО ПИСМО ДО МИНИСТЪР РАДОСТИН ВАСИЛЕВ, ТЪРСЯТ ОТГОВОРИ ЗА СЕЗОН 2022...

  • ...ФИА НАЛАГА ДРАКОНОВСКИ САНКЦИИ НА РУСИЯ И БЕЛАРУС ЗАРАДИ ВОЙНАТА В УКРАЙНА...

     

Може ли Оливър да мине баткото Кале?

Сряда, 20 Април 2022 | София, RallyXpress
Може ли Оливър да мине баткото Кале?

ВСИЧКИ ПОДРОБНОСТИ
И РЕЗУЛТАТИ ОТ РАЛИ
ХЪРВАТСКА: В МРЕЖАТА

2022 CRO Logo WRC
НА ЛИНКА долу можете да видите всички подробности за третото състезание от световните серии, както и да следите на живо в хода на състезанието резултатите от етапите и в общото класиране - ТУК

ДВАДЕСЕТ годишният Оливър Солберг вече е зареден със самочувствие, за да спечели първия си подиум и това се очаква да стане в някой от предстоящите 10 състезания от шампионата на ФИА за тази година.

Прогнозата е на италианския колега Алекс Алесандрини, за което сайтът RallyXpress писа вчера.

При положение, че това стане, Солберг-мл. ще направи третата и след най-кратко време поправка в категорията „най-млад победител“ и може да оглави неофициалната класация, която сега принадлежи на батко му Кале Рованпера.

Но дори и това да се случи в хода на този шампионат, наследникът на световния Петер Солберг няма да успее да направи корекцията за най-млад пилот, който е спечелил кръг от световните серии и само след година е застанал начело на временното класиране.

В тази неписана надпревара Кале Рованпера, който е батко на Оливър с година без 7 дни, е направо уникално явление.

Финландецът спечели първото естонско рали в WRC през юли 2021 г., с което прати в историята 13-годишният рекорд, принадлежащ на неговия тимов мениджър в Тойота Газоо Рейсинг Тим Яри-Мати Латвала.

Точно половин година след третия в кариерата победен финал в Естония, с края на ралито в Швеция, започващата да свети все по-ярко финландска звезда, поведе и в класирането на световното първенство.

Може ли Оливър да мине баткото Кале?

снимка: яри хоти/финландия
ДВАМА ОТ ЗАДАВАЩАТА МЛАДА ГЕНЕРАЦИЯ... Кале Рованпера и Оливър Солберг при прощапулника си през 2019 г. За три сезона двамата светкавично намериха места в заводските отбори на Тойота и Хюндай, а тепърва им предстои да побеждават.Ясно е, че двамата скандинавци са фронтмените на новото, бързо подмладяващото се поколение състезатели в ралитата.

И ще е крайно любопитно, не само как ще се развива битката между тях, но и кой от двамата – тук съмненията са ненужни – първи ще стигне до короната.

СЕДЕМ ОТ ДЕСЕТИМАТА
НАЙ-БЪРЗИ ПИЛОТИ СА
ВЕЧНИТЕ СКАНДИНАВЦИ

FIN Rally Drivers
ВЕЧНИТЕ СКАНДИНАВЦИКАКТО И ДА СЕ променя списъка на най-бързите млади пилоти в света, скандинавците едва ли ще допуснат сегашната им хегемония да бъде нарушена от кореняци европейци. Защото справката на RallyXpress сочи, че 7 от 10-те най-млади и бързи състезатели са родените край снежните отсечки, фините мъчно допускат „южняци“ в своята компания.

Но не по-малко интересно е, дали преди това някой от тях ще го направи така, че да измести Колин Макрий - друга легенда в сериите, който вече 27 години остава най-млад световен шампион.

Както в историята, така и в спорта условното наклонение е изключено.

И все пак, как би ли изглеждал списъка на десетката за най-младите световни шампиони, ако друг ярък финландец – Хенри Тойвонен, не бе загинал трагично в Тур дьо Корс на 2 май 1086 г.? Можеше ли синът на Хари Тойвонен десет години преди шотландеца да спечели короната?

Най-вероятно да, ако не бе огромната драма в френския кръг през пролетта на 86-а, сложила точка на феноменалната група Б.

Съпоставката на десетте най-млади и бързи пилоти и тази на десетте най-млади световни шампиони показва, че единствено двама – Колин Макрий и Юха Канкунен са успели да дублират двете си постижения.

2022 Youngar WRC winner

ТОЗИ РЕКОРД ОСТАВА НЕПОКЪТНАТ ВЕЧЕ 27 ШАМПИОНАТА

RALLYXPRESS 002ШОТЛАНДСКИЯ БОЕЦ Колин Макрий продължава да е най-младият пилот, спечелил световната титла в WRC. В историята той е записал достатъчно много успехи, всички те обаче винаги започват с титлата, която пилотът на 555 Субару Световен Рали Тим (2 победи) успя да измъкне от съотборника си Карлос Сайнц (3 победи) с минималното 90:85 т. Матадора трябва да е яко ядосан, когато на финала в Честър Макрий го изпреварва с изпреварва 36 сек.

1995 RAC McRae MH 002

1995 RAC McRae MH 001

снимки: † мартин холмс/англия

Тези два оригинални кадъра на Мартин Холмс от Нетуърк Q RAC Рали показват края на „дискусията“ в бокса на 555 Субару WRT, водена в следобедните часове на съботния ден На горната снимка шотландецът, очевидно ядосан, недоволно жестикулирайки с ръце заради недозавиването на Импреза-та и искайки от Лапуърт (крайният вдясно) да реши и този проблем, и отборните гаранции за победа у дома, даваща му титлата.

На долната снимка Макрий и Рингър преминават през водната каскада, записвайки поредната от 18-те победи в скоростните тестове срещу 5 първи места за Карлос Сайнц.

2022 Youngest WRC Champ

Впрочем, макар и да изпада от листата на най-младите световни шампиони, които са били и най-бързите млади пилоти, не трябва да се пропуска и името на Тимо Салонен.

„Спящото момче“, както той е наричан в Юваскийла, е на 8-ото място сред младите бързаци, след като почти на 26-годишен с Пежо 205/Е2 печели Критериум Квебек рали през 1977 г., а 8 години по-късно завършва световния шампионат като първенец, донесло за огромен престиж за Пежо Талбо Спорт.

1985 WRC Champ Timp Salon

„СЪНЧО“ Е САМО АКО НЕ КАРА… Флегматичният и пристрастен към цигарите и руската водка Тимо Салонен показва завидна скорост с последната модификация от гр. Б, направена от Пежо.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

пред сезон 2022

in memoriam

дела и пак дела

зад граница

преди 38 старта

предстоящо

на финала

в увертюрата

след паузата

"да" или "не"

за БГ историята

Играчки

заем от 168 часа

Автобои Неделчев