• ...СЕБАСТИЯН ЛЬОБ ВЪРНА ФОРД В СВЕТОВНИТЕ СЕРИИ СЪС ЗАШЕМЕТЯВАЩА ПОБЕДА В МОНТЕ КАРЛО...

     

  • ...СЕБ ОЖИЕ СЕ ЗАВЪРНА НА ЧЕЛО НА КОЛОНАТА, ВОДИ НА СЕБ ЛЬОБ С КРЕХКИТЕ 21 СЕКУНДИ...

     

  • ...И ГРИЙНСМИТ СЕ РАЗПИСА КАТО ПОБЕДИТЕЛ В ЕТАП ОТ СВЕТОВНИТЕ СЕРИИ, ЛЬОБ ПЪК ПРАВИ НОВ РЕКОРД...

     

Супер колите от ФИА RX - 8 пъти на старт за 2021

Петък, 26 Март 2021 | от Марк Уилфорд, Мюнхен
Супер колите от ФИА RX - 8 пъти на старт за 2021

ПРОМЕНЕНИЯТ календар за 2021 г. за Световния шампионат по рали крос на ФИА (WRX) бе обявен днес от промотора на WRC. Осем кръг световните серии в тази дисциплина са предвидени за грандиозни супер автомобили, които ще се проведат на седем класически места в Европа - Норвегия, Швеция, Испания, Германия, Франция, Латвия* и Белгия. (виж графиката на края на текста) Това ще бъдат месеците между средата на юни и средата на октомври. В шест от седемте състезателни почивни дни категорията на тези състезания ще бъде подкрепена от първия по рода си шампионат RX2e за електрически автомобили.

Европейското първенство по рали-крос на ФИА за автомобили RX1 и RX3 (бивши Суперкар и Супер 1600) ще се проведе като комбинация от вериги в рамките на основния календар.

Този сезон бележи последната година от ерата на Суперкар в WRX, след която ще премине към нови изцяло електрически автомобили RX1e през 2022 г.

Автомобилите, които ще имат мощност 500 kW, ще са най-бързите електрически състезатели машини в света и ще покажат възможностите на производителността на електрическите превозни средства.

Продължаващите предизвикателства на пандемията изискват прагматични и стратегически решения по отношение на календарната структура.

Така че календарът е силно сгъстен и концентриран, териториално издържан, за да се спазват здравните протоколи и ограниченията за пътуване.

Връщането към по-глобален списък с участници, съдържащ по-голям брой събития, ще бъде целта за 2022 г. Управляващият директор на WRC Промотора Йона Сибел, като той прогнозира вълнуващ сезон както за конкурентите, така и за феновете на WRX.

„Календарът е преработен с подкрепата на екипите на WRX, за да осигури подходящ финал за Суперколите преди началото на вълнуващата електрическа ера през 2022 г. – казва Сибел. - Искаме максимално участие, като същевременно запазваме апетитен набор от най-добрите състезания.“

Супер колите от ФИА RX - 8 пъти на старт за 2021

снимка: промотор на wrx
ПОСЛЕДНИТЕ ОСЕМ ОТ ЕДНА ЕРА… Световните серии по WRX тази година трябва да затворят последната страница от едно десетилетие, в което доминираха Супер-машините, за да отстъпят мястото си на най-бързите „електрокари“


Сибел допълва: „Взехме стратегическо решение да започнем по средата на годината, за да дадем на организаторите всяка възможна възможност да отворят вратите си за феновете в тези предизвикателни Covid-19 пъти.

„Световните фенове на RX са известни с това, че създават изключителна атмосфера по време на състезателните дни и заедно с отделни организатори от страната, правим всичко възможно, за да осигурим най-добрия шанс да ги приветстваме край трасетата.“

:: Характерното за
последния сезон в
ерата на „суперите“

Шампионатът 2021 г. в детайли Сезонът стартира в обширната писта на Хели в Норвегия за първи път на 12/13 юни и преминава границата с Швеция за втори кръг на емблематичната писта Холиес три седмици по-късно. Поредицата се придвижва на юг към пистата Барселона –в Каталуня в края на юли за „испанския мач“, когато ще премине към нов формат петък-събота вечер.

Германският Нюрбургринг, сгушен в горите на планината Айфел, прави своя дебют на WRX през следващия уикенд. Базирано около участъка на амфитеатъра Мюленбахшлейфе на прочутата писта, домакин на два кръга в последователни дни в категорията World RX.

Началото на септември ни отвежда в Лохеак, западна Франция, преди планираното завръщане на все по-популярната писта в Рига в Латвия* за предпоследното състезание две седмици по-късно.

Белгийската верига Спа-Франкоршамп е домакин на финала на сезона през октомври.


2021 WRCross Calen

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

от първа ръка

just for the record

за новия сезон

нашите в wrc

ъпгрейдване

за идните десет

анализ

висок волтаж

справочник

последна година

за БГ историята

Играчки

заем от 168 часа

Автобои Неделчев