• ...САМО СЛУХ ИЛИ И ИСТИНА? ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА АФБ КАМЕН МИХАЙЛОВ БИЛ ГОТОВ С ОСТАВКАТА СИ ЗА СЪБОТА...

  • ...42 КЛУБА С ОТВОРЕНО ПИСМО ДО МИНИСТЪР РАДОСТИН ВАСИЛЕВ, ТЪРСЯТ ОТГОВОРИ ЗА СЕЗОН 2022...

  • ...ФИА НАЛАГА ДРАКОНОВСКИ САНКЦИИ НА РУСИЯ И БЕЛАРУС ЗАРАДИ ВОЙНАТА В УКРАЙНА...

     

Шведи или фини ще са с най-бързо рали

Петък, 25 Февруари 2022 | Йомейо, RallyXpress
Шведи или фини ще са с най-бързо рали

ДОРИ И САМО шейкдаунът за шведското рали, за да се заговори, че 59-ото издание на снежната надпревара може да се окаже най-бързото от всички досегашни състезания в 50-гозишната история световните серии. В официалните информации на специализираните интернет ресурси се казва, че Кале Рованпера е записал неофициален рекорд, каквото и да означава това като формулировка. Но направената проверка и сметките показват, че в третото си каране край Клабьоле, средната скорост на финландецът е надминала с малко скоростта от 135 км/ч.

Ако тази скорост се запази и от днес до неделя в тези граници и над тях, то Швеция ще влезе в историята не само като най-високо скоростното рали от сезон 2022, но и ще бие досегашните три постижения, за които RallyXpress вече писа.

До момента трите рекордни скорости безапелационно принадлежаха на финландското рали, постигнати съответно през 2014, 2016 и 2017 г.

Така че в неделя след обед това може да бъде променено, а името на досегашния най-бърз рали-пилот вече да не е Крис Мийки, а някой друг.  

Таблицата долу е препечатка от текста на RallyXpress преди година и половина и добре илюстрира високата до тази февруари  финландска скорост.

Шведи или фини ще са с най-бързо рали
Коя от промените в сегашният вариант на Рали Швеция позволява така висока скорост, каквато във ФИА деликатно избягват да споменават като абсолютни стойности?

С преместването на центъра в Йомейо, домакините са направили схема от трасета, които, благодарение на поредица от дълги прави, свързващи технически и тесни участъци, не само изглеждат много по-бързи от предишните снежни ралита.

Не е случаен и фактът, че Крейг Брийн, цитиран от сайта Глобъл е заявил:

„Това е най-бързото рали някога. Много е право, няма толкова много хребети или скокове, но където е тясно е много стегнато и неравно. Със сигурност ще бъде достигната най-бързата средна скорост досега.“

На това мнение е и Отт Танак, спечели зимният вариант на Финландия миналата зима, когато Арктик Рали бе заместник на Швеция (следна скорост от 121.66 км/ч – бел. ред.):

2022 SWE Kale Record

снимки: motorsport.com
НЕ САМО ДУБЛИРАНЕ НА УСПЕХА… в шейкдауна, но и с най-висока средна скорост – 135.03 км/ч, с това направи своя анонс в Швеция Кале Рованпера.

„Може да е едно от най-бързите, който съм виждал в кариерата си. Това се дължи на наличието на дълги прави, това е нещо, което не съм виждал толкова много в миналото.“

В същото време много прави участъци, това смята Тиери Нювил, могат да се окажат по-малко атрактивни за публиката, отколкото скоростните тестове в предишния вариант около Торсби.

Високата скорост и малкото завои обаче може да се окаже проблем за „хибридите“, също както и много ниските температури. При малкото завои и рядкото използване на спирачките ще има и по-малко зареждане на батериите на новите Рали1.

Както е известно, причината на Глен Олсон (COC) да търси новата локация за шведското рали бе, че през февруари 2020 г. необичайно топлото време превърна тестовете повече в макадамови скоростни, отколкото класическите снежни и ледени етапи.

Това пък предизвика, меко казано, недоволството на тогавашния президент на ФИА Жан Тот и… Швеция бе преместена на 800 км от старата си квартира.

Така сега се заформя нов скандинавски спор – ще останал ли рекордьори финландците или „швеците“ ще имат най-бързото рали?

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

пред сезон 2022

in memoriam

дела и пак дела

зад граница

преди 38 старта

предстоящо

на финала

в увертюрата

след паузата

"да" или "не"

за БГ историята

Играчки

заем от 168 часа

Автобои Неделчев