• ...СКАНДАЛ НА ФИНАЛА НА ПЛАНИНСКОТО: ОСОГОВО 2021 Г. ПРЕКРАТЕНО СЛЕД МАНШ 1, СЛЕДВАТ ПОДРОБНОСТИТЕ...

  • ...ПРЕДИ ФИНАЛА НА ОСОГОВО: КАКВИ СА ВЪЗМОЖНИТЕ ВАРИАНТИ ЗА ШЕСТ ОТ ДЕСЕТТЕ ТИТЛИ В ПЛАНИНСКОТО...

     

  • ...ИЗВЕСТЕН Е СПИСЪКЪТ СЪС ЗАЯВКИ ЗА ФИНАЛА В ОСОГОВО 2021, 48 АВТОМОБИЛА СЕ СЪБИРАТ НАД КЮСТЕНДИЛ...

Невероятен Елфин, титлата не е мираж!

Неделя, 03 Октомври 2021 | Юваскийла, RallyXpress
Невероятен Елфин, титлата не е мираж!

КЛАСИРАНЕ СЛЕД ФИНАЛА

2021 FIN Logo 000
:: Класирането на първите 6:
Евънс/Мартин 2.19:13.7 ч., следвани на 14.1 сек. от Танак/Ярвеойя, на 42.2 от Брийн/Нагъл, на 58.8 от Лапи/Ферм, на 2:54.4 мин от Ожие/Инграсия, на 5:02.3 от Грийнсмит/Патерсън, и др.
:: Етапни победи: Евънс - 9, Танак – 7, Брийн –  2, Катсута –1.
:: Лидер на колоната: Катсута- 1; Танак – 2-5; Брийн – 6, Евънс - Нювил – 7-19;
:: Класиране на пилотите за световния шампионат: Ожие 190, Евънс 166, Нювил – 130, Рованпера 129, Танак 106 т., и др.
:: Класиране на отборите в шампионата на производителите: Тойота Газоо Рейсинг WRT – 441, Хюндай Шел Мобил WRT 380, М-Спорт Форд – 172 т.
:: Класиране на пилотите в WRC2: Микелсен (Шкода Фабия Рали 2 Ево) 126 т., Остберг (Ситроен С3 Рали 2) 118,  Буласия (Шкода Фабия Рали 2) 104 т., и др.
:: Класиране на производителите в WRC2:  Ток Спорт WRT 211 т., М-Шкода 126, М-Спорт Форд RT 146 т.
:: Класиране на пилотите в WRC3: Росел (Ситроен С3 R5) 128 т., Кайетанович (Шкода Фабия R5) 112, Линдхолм (Шкода Фабия R5) – 73 т.

ЕЛИФИН ЕВЪНС (на снимката) не само спечели по невероятен начин юбилейното издание на финландското рали, но и с петата си победа в кариерата от WRC уелсецът вдъхна реални надежди, че титлата при пилотите тази година за него изобщо не е мираж!

След първото място в Португалия, сега Елфин се присъединява към Рованпера, двамата с по две спечелени ралита през сезона, отгоре на всичко прибирайки максимума от точки от Финландия – и 25 т. за победата, и 5 т. от пауърстейджа с неговите десетина… скок-подскок.

Без каквито и да е уговорки, за пилота на Тойота Газоо Рейсинг Тим това бе най-силното му и безапелационно състезание, което той е правил в световните серии до момента: тотално превъзходство над конкуренцията, пълен контрол над развоя на надпреварата, спечелени 8 етапни победи (колкото не е печелил в нито един кръг – бел. ред.), лидерство в състезанието в продължение на 217 от всички 287 тестови километра на последното макадамово състезание и за този сезон, и за тази заминаваща си ера от световното първенство.

Малко преди края на сезона Секто Рали Финландия за едната бройка да счупи рекорда на Белгия (124.03 км) като най-скоростното състезание - средна скорост от 123.77 км/ч.

Това е най-общата цифровата характеристиката за представянето на 32-годишният потомствен рали-пилот, завършил на върха на и предизвикала в социалните мрежи буря от електронни аплаузи.

„Винаги съм казвал, че целта е да направим най -доброто на всяко рали, което ни остава. Трябва просто да се съсредоточим върху това да дадем най -доброто от себе си в [следващия кръг] в Испания и да се тревожим за останалото по -късно.“, заяви Евънс пред сайта на световното първенство.

Невероятен Елфин, титлата не е мираж!

снимка: тойота газоо рейсинг тим
НЕВЕРОЯТНО ПРЕДСТАВЯНЕ… Във Финландия Елфин Евънс направи състезание, което реанимира надеждите му първата британска титла от 20 години насам.


Фактологически е важно да се отбележи: натискът, който Евънс удържаше от Танак бе невиждан. Разликите в общото класиране между двамата се увеличаваха малко по-малко (от 1.5 сек до 9.1 в края на съботата – бел. ред.), а на пет пъти в тестовете авантажът на пилота на Тойота бе от 0.2 до 0.6 сек, без да броим абсолютно равното време – по 1:48.4 мин, което Евънс и Танак записаха на финала на градската Харжу 2 (2.31) в събота вечерта.

Също толкова важен, колкото и първото място край 1000-та езера е фактът, че с този си успех Евънс реално поставя под въпрос, дали Ожие ще успее да дублира титлата от 2020 г. или британецът ще стане първият пилот от Острова, завършил световните серии на върха, цели две десетилетия след Ричард Бърнс и Субару.

След Финландия разликата с Ожие е само 24 т., а до края на сезона и края на тази ера в WRC остават две асфалтови ралита – в Испания и отново в Италия.

2021 FIN Ogier MS 001

снимка: motorsport.com
КАРАЙКИ С КРЕЙСЪРСКА СКОРОСТ… Това не беше истинският уикенд на седемкратния световен шампион Себ Ожие.

Секто Рали Финландия ще е изключителна част от историята на сериите, колкото с юбилея си, толкова и с страхотната битка, която завърши с очакваната за Тойота убедителна двойна победа, но и за щастие с първият успех за Хюндай Моторспорт.  

Вярно е, че Танак направи едно от най-зрелищните си пилотирания и за втората му победа в Финландия за годината не му достигна по-малко от 1/4 от минутата.

Но малката компенсация за това е, че най-после Андреа Адамо има двоен финландски подиум, нещо което до момента на екипа му не беше се случвало в класическия вариант на скандинавската гонка.

Развоят на Секто Рали Финландия за италианецът, най-малкото, го лиши от възможността да издава отборна заповед за класирането.

2021 FIN Briin 0011

снимка: motorsport.com
СТАВА ЛИ ПОДИУМА НАВИК ЗА ИРЛАНДЕЦАТрето поредно рали и трети поредно място в тройката – това бележи изключително скоростното представяне на Крейг Брийн.

Дори и в онзи момент от състезанието, в който след етапа Ойтила (19.75) каращият „като за световно“ Крейг Брийн отмъкна лидерството на Танак и му поведе в общото класиране с крехките 4.1 сек.

„Не, не! Имаше, разбира се, заповед по отбора, но тя беше: „Максимална атака!“, заяви за WRC+ мениджъра на корейския тим.

В крайна сметка Адамо идеално разбираше, че разместването на позициите между Танак и Брийн може да донесе повече пасиви, а и фактът, че ирландецът тук за трети пореден път стъпва на подиума, само по себе си е постижение, което е достатъчно значимо за пилота.

„Така както гледах Ожие – написа във Вайбър английският съгледвач на сайта с новините в българския автомобилен спорт д-р Тодор Христов, - с тази крейсърска скорост, франсето май е останал без мотивация, вече му е писнало от всичко…“.

При това Доктора е сред ярките почитатели на Ожие, но това, което седемкратният шампион показа във Финландия беше далеч от Себ, когото познаваме.

Най-малкото заради факта, че това е второто му  рали – също във Финландия, но през зимата – в което №1 няма и един спечелен скоростен тест!

„Не беше моят уикенд, не беше и моето последно финландско рали…“, без особен ентусиазъм коментира себастиян Ожие, за който до обявеният от самия него край на карета, остават само асфалтовите испанско и италиански бягания.

И за да е пълна картинката от разочарованията за Себ, той не взе дори и една бонус точка от пауърстейджа, в който ненадейно двигателят на Ярис-а… прекъсна, преди сам да възстанови работата си.

2021 Lapi TUY 003

снимка: тойота газоо рейсинг тим
ПОЧТИ КАТО СЕНЗАЦИЯПървото представянето на Есапека Лапи с автомобил от топ-категорията, след пауза от 4 години, може да бъде оценено като повече от добро. Което пък означава, че няма начин, заводските отбори да не погледнат на този пилот с полагаемото внимание.

РЕЗУЛТАТИТЕ В МРЕЖАТА

2021 WRC Lst
Резултатите от скоростните етапи и класирането в хода на състезанието – следете ТУК


Ако класирането на Брийн е добра новина, то на нейния фон 4-ото място за Есапека Лапи (Тойота Ярис WRC), само на 16 сек. от ирландецът, е истинска сензация. Не само защото това е първият опит на финландецът с кола от WRC след 4 пълни сезона, но и защото в една трета от тестовете той завършвате в тройката, а на Йосомаки (12.31) на финала бе само на 1.6 сек от Евънс!

„Бъдещето изглежда светло“, отбеляза пред сайта на WRC финландецът, за когото е ясно, че търси място в заводски отбор. Дали ще се намери такъв и кой би бил той. Тойота Газоо Рейсинг? Това ще видим по-късно.

Въпреки изключителният натискът на шампиона в категорията WRC2 Мадс Остберг (Ситроен С3 R5), Теемо Сунинен, който за първи път след напускането на М-Спорт Форд пилотира Фау-Ве Поло GTi R5, успя да завърши уикенда с победа по познатите му добре скоростни отсечки, но също и да завърши 8-и в генералното класиране.

„С този автомобил нямаме никакъв опит тук, така че онова, което постигнах с пакета от настройки за Финландия, мисля, че направеното не е зле“, заяви Остберг.

2021 FIN Suninen 0011

снимка: motorsport.com
БЪРЗ, МАКАР И ДА НЕ Е С ФОРДТеемо Сунинен показа, че може да бъде силен конкурент, независимо, че направи стъпка надолу в използвания автомобил.

В WRC3 Емил Линдхолм успя да оцелее от неприятностите в неделя (разбит радиатор във финалния скок на пауърстейджа – бел. ред.), за да потвърди първата си победа в категорията. Финландецът излезе начело на първия етап, от който - след като никога не беше начело - отбеляза 10 победи в тестовете, за да остави съперниците в прахоляка на своята Фабия.

„Какво невероятно чувство! Беше страхотно [рали] – обяви за WRC+ финландецът.  - Нивото на сцепление се променяше много и имаше доста камъни по пътя. За щастие успяхме да караме без да спукаме гума“.

14 СЕК. НЕ СТИГНАХА НА ОТТ ТАНАК ДА БЪДЕ
ЕДИНСТВЕНИЯТ МУЛТИСЕЗОНЕН ПОБЕДИТЕЛ

2021 FIN Ott Yanak 000НАДАЛИ успехът на Елфин Евънс би бил така изразителен във финландското рали, ако уелсецът не бе успял да победи вечно коравият и винаги бърз съперник като Отт Танак (на снимката). При това да спечели срещу не само срещу двукратен победител крайезерното рали, но и срещу пилотът, който за едната бройка да стане единственият състезател в сериите, печелил митичното рали във всичките му сезонни варианти.

Естонецът, заради когото във Финландия се беше изписала половината от страната му, включително и министър-председателката Кайя Калас, а флаговете на Естония заплашваха да „надделеят“ над синия кръст, е печелил августовския вариант на Финландия.

В края на февруари, когато страната направи и първото си снежно рали, покривайки ковид-дупката в календара, Танак отново бе първи.

Сега обаче, в есенната версия на Финландия Рали Елфин Евънс не позволи на бившия си колега по тим да стане мулти-сезонният победител на тази икона в световното първенство.

2021 FIN Ott Yanak 0011

снимка: world press
СЕКУНДЕН НЕДОСТИГ… Отт Танак финишира втори в Секто Рали Финландия, а 14-те секунди пасив в неговото постижение лишиха естонецът от своеобразен рекорд, а… световният шампион Себ Ожие от малката сигурност В Испания и Италия да е по-спокоен за дубъла на титлата си. (на малката снимка) Министър-председателката на Естония се държи за главата, след като е видяла ездата на своя сънародник.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев