• ...САМО СЛУХ ИЛИ И ИСТИНА? ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА АФБ КАМЕН МИХАЙЛОВ БИЛ ГОТОВ С ОСТАВКАТА СИ ЗА СЪБОТА...

  • ...42 КЛУБА С ОТВОРЕНО ПИСМО ДО МИНИСТЪР РАДОСТИН ВАСИЛЕВ, ТЪРСЯТ ОТГОВОРИ ЗА СЕЗОН 2022...

  • ...ФИА НАЛАГА ДРАКОНОВСКИ САНКЦИИ НА РУСИЯ И БЕЛАРУС ЗАРАДИ ВОЙНАТА В УКРАЙНА...

     

Кале прибира всичко Швеция-под индиго

Неделя, 24 Април 2022 | от Валентин Колев, Загреб
Кале прибира всичко Швеция-под индиго

ВСИЧКИ ПОДРОБНОСТИ
И РЕЗУЛТАТИ ОТ РАЛИ
ХЪРВАТСКА: В МРЕЖАТА

2022 CRO Logo WRC
НА ЛИНКА долу можете да видите всички подробности за третото състезание от световните серии, както и да следите на живо в хода на състезанието резултатите от етапите и в общото класиране - ТУК

СУПЕР КАЛЕ, Супер Рованпера! Това, което направи пилотът на Тойота Газоо (на снимката) беше направо невероятно в едно изключително тежкото и драматично в развоя си трето състезание от световните серии!

Това, което 21-годишният финландец направи в Хърватска Рали, е нещо изключително, след като Рованпера-мл., буквално постави индигото под успеха си в Швеция: победа в шейкдауна, победа в пауърстейджа, победа и в състезанието.

Този успех е особено значителен, като се има предвид, че Кале не само водеше, но и увеличи своята преднина в сериите (76 т.) и се очертава като новият претендент за титлата.

Хърватското Рали започна и завърши непредвидимо до последния си километър. В този смисъл Кале победи не само заради своята езда, но и завърши като първенец в третото рали и заради голяма доза шанс.

Кале прибира всичко Швеция-под индиго

снимка: тойота газоо рейсинг тим
ЗАГРЕБСКИ ДУБЪЛ НА ШВЕЦИЯ… в който екипажът Рованпера/Халтунен „прибра всичко“ от третото рали, точно както направи това и в снежното Швеция.


:: Рованпера от мрежата: „Не бях сигурен
дали можем да бъдем най-бързите с тези
гуми във финалния тест, но ние дадохме
всичко от себе си. Определено това беше
най-трудната ми победа до този момент.“


Драмата бе като в най-реномиран холивудски трилър, в който върхът на напрежението е запазен за самия финал: в 19-ата отсечка (Вбръно 2, 13.15 км) Отт Танак (Хюндай Моторспорт) спечели първото място, а Рованпера – чак 8-и, на почти половин минута назад и вече втори в класирането, на 1.4 от естонеца.

Оставаше полупланинската Крумровец 2 (14.07 км) – пауърстейджът, но оставаше неизвестността – с дъжд, върху сухо трасе или с „шарен“ асфалт? Сякаш сценариста до последно пренаписваше онова, което да се случи в това състезание.

2022 CRO Kale Rov VK

снимка за rallyxpress: валентин колев
СПОРЕД ТРАДИЦИЯТА… За втора поредна година в балканския кръг от световните серии победата е за Тойота, но този път не с французи, а с финландци в купето на Ярис GR.

На част от тези 14 километра падаше дъжд, на други – грееше слънце, след тях – пак валеше… и разлика от секунда и половина между Танак и неговия съперник от Тойота.

Да го кажа направо – истински хърватски сценарий! Спомнете си, че миналата година Себ Ожие спечели тук срещу съотборника си Елфин Евънс с преднина само от… 0.6 сек!

Рованпера направи невероятна езда, ликвидирайки изоставането си от Танак, но и връщайки го назад в класирането с пасив от 5.6 секунди, за на направи впечатляващият финал на най-трудната си победа.

2022 CRO Tanak VK

снимка за rallyxpress: валентин колев
ЗАПОЧНАХА ЛИ В АЛЗАНАУ ЗАВРЪЩАНЕТО… Според Отт Танак успехът край Загреб е бил повече резултат на времето и гумите във финала, а скоростта на Ярис-а все още не е компенсирана.

От своя страна Танак направи дори и невъзможното, за да направи първата си победа от кога-кога, но все пак в надпреварата остана на второто място (в състезанието и в силовия етап), отстъпвайки на скоростта на финландеца.


Танак, заедно с третото място на Тиери Нювил, показва – макар и постепенно - завръщането на Алзенау (84 т.) в шампионата, който при производителите продължава да се оглавява от Тойота Газоо (125 т.) и измествайки от второто място М-Спорт Форд (80).

Но Хърватска Рали, определено, е най-коцузлийското състезание за Нювил, който премина финала на пауърстейжда с две спукани гуми и неработещ интерком. Но пък успя да прескочи Крейг Брийн и му отмъкна бронзовия подиум.

2022 CRO Neuvile VK

снимка за rallyxpress: валентин колев
НАЙ-ТЕЖКОТО СЪСТЕЗАНИЕ… За Тиери Нювил Хърватска Рали 2022 г. ще остане най-каръшкото състезание – технически проблеми, 800 м. траскане на колата, наказание за превишена скорост, наказания за закъснения, две спукани гуми, прецакано разговорно устройство.

Финалните 5 т. от бонусите, за които стартираха пилотите, бяха спечелени от Рованпера, Танак взе 4, Евънс - 3, Брийн – 2, а със своята Шкода Фабия Емил Линдхолм отмъкна последната.

2022 CRO Briin VK

снимка за rallyxpress: валентин колев
НЕ УСПЯ ДА НАПРАВИ ДУБЪЛ НА БРОНЗА… 46 секунди пасив не стигнаха на ирландецът, за да измести Нювил от третото място.

:: В Хърватска Рали действащият шампион
в WRC2 Йохан Росел (Ситроен С3) записа
първата си победа в категорията, след от
началото до края беше начело, контроли-
райки темпото и колоната. Отначало той
бе следван от Николай Грязин (Шкода Фабия
Ево), но лош избор на гуми позволи на Кайе-
тан Кайетанович (също с Шкода Фабия Ево)
да излезе напред и да завърши на 2-ото място.
Промяна има и в третата позиция, на което
се намести Емил Линдхолм (Шкода Фабия
Ево), който също измести руснака Грязин.

2022 CRO Rosel VK

снимка за rallyxpress: валентин колев
БЕЗ КОНКУРЕНЦИЯ ДО ФИНАЛА… Йоан Росел направи запомнящ се дебют с победите си през 2022 г., откривайки сметката им с тоталното превъзходство над конкурентите в Хърватска Рали.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев