• ...САМО СЛУХ ИЛИ И ИСТИНА? ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА АФБ КАМЕН МИХАЙЛОВ БИЛ ГОТОВ С ОСТАВКАТА СИ ЗА СЪБОТА...

  • ...42 КЛУБА С ОТВОРЕНО ПИСМО ДО МИНИСТЪР РАДОСТИН ВАСИЛЕВ, ТЪРСЯТ ОТГОВОРИ ЗА СЕЗОН 2022...

  • ...ФИА НАЛАГА ДРАКОНОВСКИ САНКЦИИ НА РУСИЯ И БЕЛАРУС ЗАРАДИ ВОЙНАТА В УКРАЙНА...

     

Край на дълга пауза, играта пак започва

Понеделник, 18 Април 2022 | София, RallyXpress
Край на дълга пауза, играта пак започва

ВСИЧКИ ПОДРОБНОСТИ
И РЕЗУЛТАТИ ОТ РАЛИ
ХЪРВАТСКА: В МРЕЖАТА

2022 CRO Logo WRC
НА ЛИНКА долу можете да видите всички подробности за третото състезание от световните серии, както и да следите на живо в хода на състезанието резултатите от етапите и в общото класиране - ТУК

ОТ ПОНЕДЕЛНИК е сложена точка на необичайно дългата пауза в световните серии на ФИА по рали, след като заявените за Рали Хърватска 66 екипажа започнаха описването на 20-те скоростни етапа (291.84 км) на третото за годината рали от шампионата за 2022 г.

:: Списъкът на регистрираните
участници може да видите ТУК

Така, след крайно дългият и нелогичен луфт от 8 седмици в WRC, играта се подновява при крайно интригуваща ситуация след ралитата в Монте Карло и Швеция.

От една страна е превъртането на лидерските позиции и в първенството на пилотите, и при производителите след началото на новия сезон.

Започнали фантастично с победите в Монте Себастиян Льоб и М-Спорт Форд (съответно с по 25 и 42 т.) отстъпиха лидерството на Кале Рованпера и Тойота Газоо (46 и 83 т.).

Край на дълга пауза, играта пак започва

снимка: тойота газоо рейсинг тим
И ДОБАВКА КЪМ ОБРАТА В ДВЕТЕ КЛАСАЦИИ... Само след едно състезание японският тим и Кале Рованпера направиха обръщане в подреждането на двата шампионата, активите в които ще гонят да увеличат след финала тази неделя в Загреб.Е, размяната, можеше да се очаква, след като двамата гиганти в този спорт Себ – Льоб и Ожие са в предпенсионна ваканция. Това, което не беше в предварителните сметки е лидерството на Кале Рованпера, оглавил за първи път класирането на две дузини по-опитни и стари ралиджии.

В този смисъл 21-годишният финландец ще е във фокуса на вниманието. Не само защото сега той е №1 в колоната, но и защото в Швеция маркира забележителен трипъл: най-добро време в шейкдауна, първо място в пауърстейджа и победа в класическата снежна надпревара.

За това дали и колко от впечатляващите шведски отметки ще направи пилотът на Тойота Газоо в Хърватска, ще може да се правят предположения от резултатите в 3.65-километровия шейкдаун (четвъртък, от 9.00 ч. местно време, край Окич – бел. ред.).

Рали Хърватска, което е първото от кратката асфалтова секция на сериите за 2022 г., е с обща дължина от 1642.18 км.

2022 CRO Map

графика: тойота газоо рейсинг тим
КАРТАТА със скоростните етапи на хърватското рали

За характеристиката на 20-те теста е важно да се знае, че са с голямо разнообразие от различни видове асфалт. А това значи, че нивата на сцепление се сменят - колкото често, толкова и рязко. Много участъци са бързи и плавни и включват скокове и гребени, докато други са по-технични и „спънати“.

След шейкдаун в четвъртък сутринта и церемониален старт в Загреб вечерта, ралито започва в петък с най-дългата част от събитието, състояща се от два етапа от четири етапа. Всички тези изпитания не са нови и са познати от миналото издание през 2021 г.

Голяма част от съботата се кара територия югозападно от Загреб, но има и „отскачане“ до Адриатическото крайбрежие, недалеч от Риека. Там е за новия етап Платак.

Както в петък, и четирите етапа се повтарят след обедния вариант в събота. Финалният ден се провежда северно от Загреб, включващ друг нов етап – Тракошчан/Върбно, който се минава на два пъти заедно със Загорска села – Кумровец, който е и пауърстейджът на Хърватска.

И за тази асфалтова кавалкада, Яри-Мати Латвала разчита точно Рованпера - острието, с което ще търси разширяване на успехите от Монте и Швеция и да повтори титлите от 2021. Но вече с Тойота GR Ярис Рали1 и в радикално променената новата хибридна ера на Световния рали шампионат на ФИА.

Но в Хърватска Рали има и още две любопитни линии, които несъмнено ще бъдат следени. За прогресът, който Тойота Газоо бележи от началото на сезона – това е ясно.

Какво обаче ще е положението при започналият бляскаво в Монте М-Спорт Форд и дали ракетното начало се е дължало само и преди всичко но „стареца Льоб“?

И още – ще бъде ли екипът от Довънби Хол атакуван или поне малко притиснат от екипажите на Хюндай?

Корейците закъсняха със своя хибрид, за който все по-често се говори, че технически е наваксал част от изоставането.

Така съпоставени нещата около техниката и участието на двамата супер-пилоти – Льоб и Ожие, очертава и по-голямата част от обяснението за врътките до момента в двата шампионата.

В ОТБОРИТЕ ЗА СТАРТА НА ТРЕТИЯ КРЪГ ОТ СВЕТОВНИТЕ СЕРИИ

001 2022 CRO ToyotaСЛЕД КАТО САМО в едно състезание – Монте Карло 2022 не бе на върха, Тойота Газоо Рейсинг Тим, отборът на Латвала, отново е начело в шампионата на производителите, а 21-годишният Кале Рованпера оглавява класирането на пилотите, записвайки в Швеция първата победа за хибридния GR Ярис Рали1 през февруари. Другият ключов пилот в екипа на японците - Елфин Евънс, беше сред основните играчи и е сигурно, че е амбициран до край, за да си се върне на подиума в Хърватия, където беше част от вълнуваща битка на финалния етап със своя съотборник Себастиен Ожие преди една година. Понеже Хърватска Рали не е част от програмата на Ожие за 2022 г., неговото място отново е отредено за Есапека Лаппи, завършил 3-и при завръщането си в Швеция. Там, първи извън подиума, беше Такамото Катсута, който продължава пълната си кампания с Тойота Газоо WRT NG.
 
:: Яри-Мати Латвала: „Първите две събития от сезона с новите правила бяха много напрегнати и прекъсването в графика ни даде възможност да оценим наученото и да продължим да развиваме колата с няколко теста на чакъл в Сардиния и преди Хърватия миналата седмица. Досега фокусът беше върху надеждността и функцията на хибридната система. А сега наистина можем да работим върху оптимизиране на настройката на автомобила и да се опитаме да го направим още по-силен. Голямото предизвикателство в Хърватия е, че асфалтовата настилка често се променя по време на етапите и нивото на сцепление се различава много. Мисля, че това изненада много шофьори миналата година и тези, които се връщат за втори път, ще знаят какво да очакват.

:: Елфин Евънс: „Беше доста дълга пауза от последното рали, така че беше добре да се върна в колата за тестовете и да се подготвим за Хърватия. За мен това не беше началото на годината и трябва да гледаме напред и да се съсредоточим върху представянето си в предстоящите събития. Хърватия не е лесно рали, но беше добро за нас миналата година и да се надяваме, че ще можем да направим отново силно рали.

2022 CRO Evans Test

снимка: лична фейсбук страница на елфин евънс
АМБИЦИРАН ДА СЕ ВЪРНЕ В ИГРАТА… Британецът се готви за тестовете и за Хърватска рали, в което се надява, че колкото и да е тежко, ще компенсира изоставането от началото на сезона.

:: Кале Рованпера: „Чаках да се върна в колата за Хърватия и това винаги е добър знак! Ние сме в същата ситуация като миналата година, водещи шампионата в Хърватия и се надяваме, че можем да се справим по-добре там този път. Ще бъде голямо предизвикателство за нас (ТУК виж от част от тестовете на екипажа), защото не успяхме да караме повечето от етапите миналата година, но бяхме в тази ситуация преди с по-малко опит от нашите съперници и ще направя всичко възможно да се справя.“

002 2022 CRO Ford В ТИМА НА М-СПОРТ ФОРД се чувства добре подготвени преди началото на Хърватска Рали. Това е обобщението на специализираните сайтове, работещи на „терена“ на WRC. За Крейг Брийн това ще е втората точка от програмата, след началото му и първо истински асфалтово рали. Всъщност това е и първото състезание на тази настилка, след бляскавия дебют за сезона с четири хибридни Форд Пума Рали1. Това е едва вторият път, когато рали Хърватия се провежда като част от Световния рали шампионат на ФИА, след успешния му дебют през 2021 г., при който събитието постигна един от най-близките резултати, които спортът някога е виждал. Ралито моментално се превърна в хит за екипажи, отбори и фенове с някои от най-дивите и вълнуващи етапи на асфалт.

Тази година новобранци на М-Спорт Форд са Пиер-Луи Лубе и навигаторът Винсент Ланди, правят своя дебют в хибридната Пума Рали1. Програмата им включва още Португалия, Сардиния, Естония, Финландия, Белгия, Гърция и Испания.

2022 CRO Loube Test

снимка: лична фейсбук страница на пилота
ТЕСТ СЛЕД УЧАСТИЕТО В БЕЛГИЯ… Пиер-Луи Лубе и навигатора Винсент Ланди допълниха адаптационните си километри преди да стартират в хърватското рали.

Двамата имат опит с новия автомобил, след като изминаха 150 км в Сюдбелгиен Рали през март и нарочен тест през седмиците преди ралито. Гъс Грийнсмит и Крейг Брийн ще се надяват да продължат силните си изяви от трасетата на Монте Карло, където Грийнсмит определи първото си най-добро време в кариерата си в WRC, а Брийн записа фантастичен резултат на подиума след много силен уикенд.

:: Ричард Милнър: „Ние очакваме рали Хърватска след окуражаващ тест на събитие, в което всички наши пилоти дадоха много добри отзиви за автомобила. След силното представяне, което видяхме на асфалта в Монте-Карло през януари, наистина очакваме с нетърпение това рали след малко по-трудно събитие в Швеция. Очаквам Пиер-Луи да се присъедини към нас в Хърватия, където ще представим състав от четирима пилоти, за втори път този сезон. Познавам Пиер-Луи от известно време, той работи много усилено в подготовката за Хърватска и е страхотно допълнение към отбора. Фокусът за всички в отбора в това събитие е да спечелят добри точки.“

:: Крейг Брийн: „Това е рали, което наистина ми харесва. Ралита по асфалтов път всъщност са това, което предпочитам, така че ще бъде страхотно да се върна в Хърватия. Имахме наистина добър тест миналата седмица, чувствах се много добре с колата и бях доволен от всичко. Да видим дали ще можем да продължим темпото, което показахме на Монте, последното ни асфалтово рали. Би трябвало да е добро събитие - ако не и трудно - но курсовете са подобни на миналата година, има някои нови, но повечето са относително същите."

:: Гъс Грийнсмит каза: „След представянето на отбора в Монте-Карло и в суха версия на ралито, ние сме много уверени за Хърватия и мисля, че тестовете преди събитието потвърдиха това. Започнахме на много подобна повърхност на Рали Монте Карло и колата веднага се почувства толкова оживена. Тя е невероятно впечатляваща на асфалт, така че се чувстваме много добре, наистина очаквам с нетърпение това рали. Мина много време, така че го чакаме с нетърпение

003 2022 CRO Hyundai КОРЕЙЦИТЕ ПРИСТИГАТ за Хърватска Рали на гребена от ентусиазъм, за да продължат да се подобряват резултатите на Тиери Нювил и Оливър Солберг, за който това е първото асфалтово участие в балканското рали. нямат търпение да се състезават. Това става отчайващото начало в Монте, за да се мине през ентусиазма от подобрените показатели след Швеция. Както се вижда, един подиум – второто място на Тиери Нювил - може да направи чудеса и да промени нещата бързо и точно това се случват в Хюндай Моторспорт. Въпреки обичайните премеждия на Отт Танак, всъщност резултатът от Нювил в снега на Швеция разпали искрата сред екипа на Алзенау, които сега искат да удължат положителния момент. За допълнителното стимулиране на ентусиазма, очевидно има заслуга и Жулиен Монсе, който въпреки слуховете за бъдещето му, не изпуска от поглед целта и подновява амбициите на корейския отбор с оглед на хърватското назначение.

2022 CRO Thiery Self

снимка: лична фейсбук страница на нювил
СЕЛФИ В КРАЯ НА ДЕНЯ… Бързащ да покаже на своята стена, че е готов да търси нещо повече от подиума си в Швеция – Тиери Нювил се снима заедно с Адриен Фурмо, и двама от Ред Бул Моторспорт – Шиме и Миховил.

:: Жулиен Монсе: „Двумесечната пауза след Швеция беше много полезна, за да „нулираме“ всичко и да се прегрупиране за следващата фаза на сезона. Подиумът и изминатия дълъг път, показаха за повишаване духа, докато продължаваме да напредваме и да научаваме за тези нови правила. Имаме страхотен екип зад гърба си и всеки работи усилено, за да подобри пакета [на автомобила]. Искаме непрекъснато да се стремим към подиума и да побеждаваме. Целта е да продължим на вълната от постигнатия резултат в Швеция и да донесем положителен уикенд и тук, в Хърватия. Трети миналата година, с няколко секунди след дуото на Тойота, Тиери Нювил вероятно щеше да се разпише първи от WRC в Хърватска без скандалния избор на гуми в събота. Сега белгиецът с нетърпение очаква да се върне на балканския асфалт и да даде битка, въпреки че добре осъзнава трудностите, които му предлага събитието.“

:: Отт Танак: „Миналата година в Хърватска беше много по-трудна, отколкото очаквахме. Асфалтът изглежда страхотно, но сцеплението е наистина ниско. Повърхността също е много разнообразна, а също и морфологията на тестовете прави всичко по-трудно: има много неравности, скокове, които обикновено не са много чести в асфалтовите състезания. Тази година очакваме всичко да е по-забавно, тъй като знаем точно какво ни очаква и със сигурност имаме повече опит по този тип маршрути.“

:: Оливър Солберг: „Миналата година Хърватия ми се видя фантастична като състезание и с нетърпение очаквам да се състезавам там за първи път и мисля, че тази година отново ще бъде добро състезание, дори и да е много трудно. Пътищата нямат много сцепление, но аз лично обичам хлъзгавите трасета, така че съм щастлив да се състезавам в тези условия. Целта ми за уикенда не е много ясна, тъй като за разлика от моите съотборници ще ми е за първи път. Надявам се да успея да натрупам много опит и не мисля, че ще гледам много на темпото, което мога да запазя. Ще мислим само за шофиране и забавление, а после ще видим как ще стане накрая.“

2022 CRO Solberg Rece FB

снимка: лична фейсбук страница на пилота
С КРАЛЯ И НЕГОВАТА ЖЕНА… Младият Солберг, заедно със семейство Балонбиленг и известният с своя екип, изцяло като флага на кралството – Виктор, „Кралят на знамето“. Той неизменно присъства в състезанията, където има норвежки пилоти.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев