• ...СЕБАСТИЯН ЛЬОБ ВЪРНА ФОРД В СВЕТОВНИТЕ СЕРИИ СЪС ЗАШЕМЕТЯВАЩА ПОБЕДА В МОНТЕ КАРЛО...

     

  • ...СЕБ ОЖИЕ СЕ ЗАВЪРНА НА ЧЕЛО НА КОЛОНАТА, ВОДИ НА СЕБ ЛЬОБ С КРЕХКИТЕ 21 СЕКУНДИ...

     

  • ...И ГРИЙНСМИТ СЕ РАЗПИСА КАТО ПОБЕДИТЕЛ В ЕТАП ОТ СВЕТОВНИТЕ СЕРИИ, ЛЬОБ ПЪК ПРАВИ НОВ РЕКОРД...

     

Последната година в поредната дълга ера

Петък, 14 Януари 2022 | от Страшо Димов, София
Последната година в поредната дълга ера

КАКВО ОСТАВА ПОД
ЧЕРТАТА НА 2021 Г.?

MSp dream
ДАЛИ СЕЗОН 2021 за пореден път донесе непредсказуема и вълнуваща битка за титлата? Това май зависи от различните гледни точки и най-вече от личните емоции. Както и през 2020 г., няколко пилота се очертаха като основни претенденти за титлата – седемкратният шампион на Ожие и съотборникът му Евънс, Танак и Нювил. В течение на сезон като никой друг след прекъсването, причинено от пандемията на коронавирус, обратите в 12-те кръга доведоха до резки върхове и опустошителни пропадания, променяйки облика на шампионатното от кръг в кръг. Вълнуващата битка завърши с финалната битка Ожие срещу Евънс, която вече бяхме видели на същото място и в предишното рали в Италианските Алпи година по-рано. Но под чертата остава едно важно нещо: Световното първенство на ФИА за 2021 бе последното от втората ера на конвенционалните WRC-бегачки, отстъпващи сега мястото си на хибридните коли и новите категории, които Конкорд формира, за да направи спорта по-сигурен и екологичен.

НА ФОНА НА объркания, несигурен и турболентно променящ се рали-сезон 2020 година, световните серии на ФИА в WRC през миналата година изглеждаха почти бетонирани.

След годината, в която всичко в шампионата бе объркано от пандемията, 2021 г. бе относително стабилна, независимо че първенството отново бе заплашено да тръгне тревожно объркващо, след като, веднага след Монте, се знаеше, че изчезва Швеция.

За щастие фините го замениха с Арктик Рали и реално календарът се успокои. Това обаче, ако не броим напрежението зад Канала и около британския кръг.

Освен ковид-а, британците имаха и организационни причини за преместването на ралито в Ирландия, преди то да отпадне от листата изцяло, разстройвайки целия вариант на WRC-2021.

Не сигурен дали това е резултат от единствено от ковид-въртележката в календара, но миналия шампионат е един от малкото през последните години, в който имаше едновременно две WRC-премиери.

Първо - стартиращо от финландския дубъл надбягвания в Арктик (първи случай на една страна с два старта от WR в една година!) и наистина впечатляващият асфалтов дебют на Хърватска към следващото стъпало от топ-конкуренцията в спорта.

За августовската празнота обаче се погрижиха в Белгия, правейки от Ипър първото издание на митичния кръг.

Маркирайки го с логото на световните серии, при това бе устроено не само повече от добре, но и домакините му го направиха и дотолкова интересно, че показаха дори и амбициите да не е последното идване на сериите край Ипър.

Да не пропусна италианците – разклатеният финал с отпадането на японското рали, за втора поредна година и за втори пореден път перфектно, бе спасен от Автомобилния клуб на Италия (ACI) – пак на Монца, и пак направено по най-високите стандарти на ФИА.

Ако обаче бетонирането на шампионата бе само привидно, то беше защото Старата госпожа аха-аха да се окаже (пак заради пандемията, рестрикциите около нея, полицейския част и пандемираният Гап) най-късото издание в 89-годишната история.

Последната година в поредната дълга ера
В този смисъл, преди нещата да влязат в обичайното си рали-русло, 2021 беше година, която имаше минорните тонове за 2019-а.

Но дори и в този подобрен вариант на предишния сезон, сериите завършиха почти буквално „под индиго“ и при пилотите, и при конструкторите: 1-2 – пилотите на Тойота (Ожие/Евънс).

Толкова еднакво с 2020 г., сякаш нещата бяха писани от сценаристите на Слави Трифонов.

Разликите – „бронз“ за Танак в 2020 (трети в края на декември сега бе Тиери Нювил) и титла за Тойота в 2021 г., коствала главата на страхотния Андреа Адамо като шеф на Хюндай.

2021 ARC Ott Tanak Win

снимка: лична фейсбук страница на отт танак
НАДЕЖДНО НАЧАЛО В ПЪРВОТО ОТ ДВЕТЕ ФИНСКИ РАЛИТА… Отт Танак се разписа като първи победител в световното Арктика и от това стартира надеждите си, че ще е сред тройката на топ-пилотите, играещи за титлата.  

Иначе нещата се развиваха както и година преди  това – Тойота тотално доминираше, Хюндай играеше догонващ при пилотите и лидираше в тимовата надпревара, Себастиян Ожие вървеше по обичайния си прагматичен начин към осмата си титла, преследван обичайно – както и година преди това - от партньора си Елфин Евънс.

2021 CRO Ogier Winn OFF

снимка: лична фейсбук страница на себ ожие
ВТОРАТА ПОБЕДА СЛЕД МОНТЕ… Ожие и Инграсия приветстват публиката в Хърватска, след като първи спечелиха две от трите начални състезания за сезона.

Колкото до М-Спорт – там нещата сякаш отдавна бяха „пренасочени“ към 2022, а не към предварително изгубената битка с двамата единствени съперници при производителите.

В Довънби Хол просто не развиваха Фиеста-та, опитвайки се да компенсират това с Теемо Сунинен (на мястото на напусналия Есапека Лапи) и Гъс Грийнсмит, палиативна мярка, която пак им гарантира мястото на третия

2021 TOP 3 Teams

Адамо, подобно на Латвала, остави отбора си в непроменен състав (тук не маркираме напускането на Гилсул от тандема с Нювил, както и раздялата на Сордо с Дел Барио – бел. ред.) или отказаните услуги на Себ Льоб.

Но ако при Тойота стабилността на първите двама бе очевидна от старта да финала, допълнена от впечатляващото каране на Кале Рованпера, при корейците Танак така и не успя да се стабилизира, след неубедителния сезон 2020.

Освен всичко друго, за това дял имаше и редуването на „третият“ - ирландецът Крейг Брийн, който в четири финала три пъти бе на подиума – последователно 2-и в Естония и Белгия и 3-и във Финландия.

Breen Hyundai

снимка: лична фейсбук страница на крейг бриин
ИЗНЕНАДВАЩО БЪРЗ… В три от четири ралита в шампионата ирландецът безпроблемно стъпи на подиумите в тежки и оспорвани състезания.

Годината ще се запомни и с още факти, които я рисуват като интересна, макар и нетипична: силното представяне на Андреа Микелсен, който спечели едновременно две титли – върха на ERC и световната за отбора на ТОК-Спорт в WRC2, като едновременно бе тестов пилот за новите Пирели, а в „свободното“ си време беше пилотът, развиващ Шкода Фабия R5.

2021 MONZ Mikelsen FB

снимка: лична фейсбук страница на андреас микелсен
ЕВРОПЕЙСКА И СВЕТОВНА ТИТЛИ В СЕЗОН ПОД ПАРА… След като спечели европейската корона, Андреас Микелсен спечели и световната титла в WRC2 с „ер-петица“, брандирана не в обичайното зелено на ТОК-Спорт, а в „златна ливрея“.

ВАЖНИ ФАКТИ ОТ ИЗМИНАЛАТА ГОДИНА В СВЕТОВНИТЕ СЕРИИ

Rally xpress logo 001София, RallyXpress

ПОСЛЕДНОТО от класическите първенства в световните серии на ФИА за рали и бележещо края на цяла една ера в този спорт, отбелязаха и интересни факти. По-долу са изброени обстоятелствата от някои от по-интересните събития, събрани и записани от януари до ноември по време на шампионата за 2021 г. от Олимпи Филипов.

:: В ДВАНАДЕСЕТТЕ КРЪГА на световното първенство са участвали общо 772 екипажа.

:: ОБЩИЯТ КИЛОМЕТРАЖ на всички 12 ралитата от изминалия сезон е 14 278.57 км, разделени на 212 скоростни етапи.

:: ВСИЧКИ ТЕЗИ СКОРОСТНИ тестове са били с общ километраж от 3509.22 км.

:: СРЕДНАТА СКОРОСТ на световните серии през 2021 г. е 100.44 км/ч.

:: НАЙ-БЪРЗОТО ОТ СЪСТЕЗАНИЯТА през сезона е  белгийското Ипър, в което победителят Тиери Нювил (на снимката долу) регистрира средна скорост от 124.03 км/ч. В тройката на най-скоростните ралита са още Финландия (Елфин Евънс) – 123.73 км/ч и Акрополис (Рованпера) – 121.77 км/ч.

2021 BEL Thiery Win FB

:: ТРИТЕ НАЙ-БАВНИ надбягвания от годината са Монте Карло (Ожие) – 87.55 км/ч., Сардиния (Ожие) – 91.19 км/ч. и Португалия (Евънс) 92.71 км/ч.

:: НАЙ-МНОГО ПОБЕДИ през изминалата година е записал Себастиян Ожие – 5 (Монако, Хърватска, Сардиния, Сафари и Монца, на снимката долу). Пилотът на Тойота е и единственият от топ-пилотите, които е записал последователно две първи места през сезона. Следват Елфин Евънс (Португалия и Финландия), Кале Рованпера (Естония и Гърция), Тиери Нювил (Белгия и Испания) – по 2, един път на върха на подиума е бил Отт Танак (Арктик Финландия).

2021 ESP Ogier Winn FB

:: РЕКОРДОР ПО СПЕЧЕЛЕНИТЕ етапи през годината е Отт Танак, взел победите в 49 от 212 теста, следван от Тиери Нювил – 40 първи места и Себастиян Ожие, който е бил 36 пъти по-бърз от конкурентите си. Шестицата се допълва от Елфин Евънс – 34, Кале Рованпера – 22 и Дани Сордо – 13 успеха в отсечките.

:: ДВАМА СА ПИЛОТИТЕ, които през миналия сезон регистрират своите първи етапни победи – Крейг Брийн (Хюндай) и Адриен Фурмо (Форд) - на снимката долу - който печели най-бърз скоростен пробег в Сафари и по време на естонското рали.
2021 BreenFurmo

:: ДЕСЕТИМА СА ПИЛОТИТЕ, които през годината са печелили допълнителни точки за класирането от дванадесетте пауъстейджа в шампионата, като Себ Ожие печели 36 т. бонуси от 11 етапа, следван от Тиери Нювил – 35 (10), Отт Танак – 33 (9), Елфин Евънс – 28 (10), Кале Рованпера – 27 (9), Дани Сордо – 10 (4), Така Катсута – 6 (2), Крейг Брийн – 5 (2), Есапека Лаппи – 3 (1) и Адриен Фурмо – 1 (1). Единственият, който прави последователна тройка от първи места е Отт Танак, побеждавайки във финалния тест в Кения, Естония и Белгия.

:: КАЛЕ РОВАНПЕРА Е ПИЛОТЪТ (на снимката долу), спечелил 3 от 11-те шейкдауна (този в Монте Карло бе отменен – бел. ред.), докато Отт Танак, Елфин Евънс, Тиери Нювил и Себастиян Ожие са се разписали по два пъти.

2021 Kale Rovan FB

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев