• ...СКАНДАЛ НА ФИНАЛА НА ПЛАНИНСКОТО: ОСОГОВО 2021 Г. ПРЕКРАТЕНО СЛЕД МАНШ 1, СЛЕДВАТ ПОДРОБНОСТИТЕ...

  • ...ПРЕДИ ФИНАЛА НА ОСОГОВО: КАКВИ СА ВЪЗМОЖНИТЕ ВАРИАНТИ ЗА ШЕСТ ОТ ДЕСЕТТЕ ТИТЛИ В ПЛАНИНСКОТО...

     

  • ...ИЗВЕСТЕН Е СПИСЪКЪТ СЪС ЗАЯВКИ ЗА ФИНАЛА В ОСОГОВО 2021, 48 АВТОМОБИЛА СЕ СЪБИРАТ НАД КЮСТЕНДИЛ...

Ще постави ли Ожие Яри до големия Ове

Четвъртък, 18 Ноември 2021 | София, RallyXpress
Ще постави ли Ожие Яри до големия Ове

РЕЗУЛТАТИТЕ В МРЕЖАТА

DSC 79251 scaled
РАЗВИТИЕТО на последното състезание от сезона, победителите в 16-те скоростни етапи от ACI Монца Рали, както и общото подреждане на екипажите може да следите на живо ТУК

ДВАДЕСЕТ и седем години, след като Тойота спечели последната си дублирана световна титла (1994 г. с Дидие Ориол – бел. ред.), сегашният шеф на Тойота Газоо Рейсинг Тим Яри-Мати Латвала е на път не само да стане най-успешният мениджър в японския тим, но и да бъде поставен редом с великия Ове Андерсон.

Само за година време 36-годишният финландец е пред възможността да запише в активите си и осмата титла за Ожие, но и тя да бъде дублирана и с короната при производителите, последната от които беше спечелена от франзуцина толкова отдавна.

Ако това стане в недля след обед, новата японска формация ще се върне към времената от 90-те години, когато по същия начин бе непобедима в световните ралита.

Ще постави ли Ожие Яри до големия Ове

снимка: официален сайт на тойота газоо рейсинг тим
ПОВТОРЕНИЕ ОТПРЕДИ 27 ШАМПИОНАТА… Яри-Мати Латвала залага на световният шампион Себастиян Ожие не само да спечели осмата си титла си, но и да стане вторият французин, дублирал успеха на Тойота и в първенството на конструкторите.


Предизвикателството по отношение на конструкторите е ясно: японският Тойота Газоо Рейсинг се нуждае единствено от един от своите екипажи да стигне до финалната линия, за да празнува двойна титла.

При положение, че това направи Себ Ожие, повторение с 1994 г. ще е почти 100-процентово – световна титла за французин, който носи и титлата за Тойота.

1994 FRA Difie Oriol FB

снимка: лична фейсбук страница на дидие ориол
ДАЛЕЧНАТА 1994 ГОДИНА… Дидие Ориол и Тойота бяха недосегаеми и в двата шампионата, а Ове Андерсон (на малката снимка) точно бе направил разчетите си, че французинът ще е този, който да дублира и двете титли за ТТЕ.

Притежателката на званието от 2020 г. – корейският Хюндай Моторспорт, вместо това трябва да заеме първа и втора позиция както в класирането на състезанието, така и в пауърстейджа, за да затрети успешния шампионат от 2019 г.

Като задача не е неизпълнимо, но очевадно ще е много повече от трудно: освен страхотна езда, шансът на Андреа Адамо ще зависи и от евентуалните неуспехи на тойотаджиите.

И все пак, дори и всичко това да се изпълни сто на сто за Ожие и Латвала, финландецът ще трябва да спечели и две титли и догодина, за да може да се изравни напълно с Андерсон.

Все пак легендарният шеф на Тойота Тим Европа ще бяга на Латвала с двойната титла, спечелена от екипа му през 1993 г. с Юха Канкунен и Тойота Селика 4WD St185.

1994 MON Didie Oriol FB

снимка: архив на rallyxpress
НАЧАЛОТО НА ПЪТЯ КЪМ СВЕТОВНАТА ТИТЛА… Дидие Ориол и Денис Жирауде са приветствани от тълпата в Монте, пътувайки към церемонията за награждаването в Двореца на принца на Монако.

Коментара (0)

Напишете коментар

Моля влезте в системата за да публикувате коментар.

Автобои Неделчев